Gittim Gördüm, Yeni Osmanlý Kurulmuþ, Hayýrlý Olsun!

Tabelasýna bakarsanýz Makedonya’da bir þehir.

O þehrin yüzündeki çizgilere bakarsanýz ilkin Roma Ýmparatorluðunun izleri. Sonrasý Orta çað, ve Bulgarya yýllarý... Sonra Doðu Roma Ýmparatorluðu ve nihayet 1385'de Osmanlý Ýmparatorluðu.

Tam 575 yýllýk bir Osmanlý þehri Resne. 

Bir baþka Makedonya þehri olan Manastýr’a 30 kilometre mesafede. Evet, doðru hatýrladýnýz. Atatürk’ün hayat hikayesinde okuduðu okullardan biri olan Manastýr Askeri Ýdadisi’nin olduðu þehir. 

Resne’nin yüksekliði 885 metre. Havasý soðuk, rüzgarý keskin. 2002 sayýmlarýna göre toplam nüfusu 16.825. Etnik daðýlýmý ise þöyle: Makedonlar 12.798; Türkler 1.797; Arnavutlar 1.536 ve diðerleri…

 2001’lerin hemen baþýnda 25 bin Türk’ün evini yaktý Makedonlar, bu bir “Gidin buradan” mesajýydý. Bazýlarý bu mesajý aldý, gençler göçüp gittiler Avustralya’ya, Amerika’ya, Danimarka’ya, Ýsveç’e.

Türkler, 2002’ye kadar soranlara “Türküz” demeden önce iki kez düþünürlerdi. Türk olduklarý için itilmemek için. “Bugün gururla söylüyoruz Türk olduðumuzu” diyorlar hiç düþünmeden.

Resne’de, Manastýr’da, Üsküp’te gezerken hala bir Osmanlý vilayetinde dolaþýyormuþ hissi çevreliyor sizi. Kiminle konuþsam görüyorum ki Osmanlý deyince burunlarý sýzlýyor, Türkiye deyince gözleri ýþýldýyor.

Baþbakan Ahmet Davutoðlu, geçtiðimiz Aralýk ayýnda “Türkçe Bayramý” sýrasýnda oradaki Türklere bir hediye sözü vermiþ. Birkaç hafta önce 1 ay önce bu hediyeler daðýtýlmýþ. Hediye paketinin içinde Türkçe mealli Kur'an-ý Kerim, Türkiye ve Makedonya bayraklarý, Türkçe sözlük ve Türk kültürünü anlatan boyama setleri var. Toplam 30 bin hediye paketi, TÝKA ile Makedonya Türk Sivil Teþkilatlarý Birliði (MATÜSÝTEB) iþbirliðinde daðýtýlmýþ Makedonya'da yaþayan Türklere.

Bu hediyelerin anlamýný Ýstanbul’da, Ankara’da, Trabzon’da, Adana’da yaþarken anlamak çok zor. Gözlerinin ta içine bakmak gerekiyor. Orada, Almanya’daki dayýnýzýn yýlda bir gelirken getirdiði çikolatalara sevinen çocukluðunuzla karþýlaþýyorsunuz, öyle bir mutluluk iþte…

 *  *  *  *  * 

Dört gündür Resne / Makedonya’dayým. 

Dün gece, iftar sonrasý…

 Resne’nin meydanýnda tanýdýk sesler duyunca o tarafa yöneldim. 

Bir kalabalýk, bir ýþýk, tanýdýk bir ezgi. 

300’e yakýn Resne’li meydanda plastik sandalyelerde oturmuþlar, kimi Türk, kimi Arnavut, kimi Makedon. Sahnede bir TIR, kýrmýzýya boyalý. Dorsesi açýldýðýnda koca bir sahneye dönüþmüþ.

Sahnede Karagöz-Hacivat gösterisi, meddah, þiirler, ezgiler. Bir an durdum, düþündüm; Sultanahmet Meydanýnda mýydým?

Hayýr, baþkent Üsküp’e karayoluyla 3 saat mesafede, havaalaný olmayan, en yakýn havaalanýna 2.5 saat mesafede 2000 Türk’ün yaþadýðý 15.000 kiþilik bir kasabadaydým. 

Kýrmýzý TIR’ýn üzerinde TÝKA yazýyordu.

Yani Türkiye Cumhuriyeti Baþbakanlýðý’na baðlý “Türk Ýþbirliði ve Koordinasyon Ajansý”. 

Basit bir hesap yaptým sonra, Makedonya’da 84 þehir var ve Resne bunlardan sadece biri. Balkanlarda 11 ülke daha var.

Hiçbirini haberlerde görmediðimiz, sessiz ve derinden hummalý bir çalýþma sürdürülüyor. Dostlar alýþveriþte görsün diye deðil, o topraklardan, oradaki insanlarýmýzdan mesulüz diye. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olarak duyduðum gururu anlatamam. Emeði geçen herkesin ellerine, yüreðine saðlýk.

Osmanlý medeniyetinin Cezayir, Tunus, Fas, Moritanya, Senegal ve diðer birçok ülkeyi sömüren, zorla Fransýzlaþtýran Fransa’dan, Hindistan’ý, Pakistan’ý, Güney Afrika’yý zorla Ýngilizleþtiren Ýngiltere’den farkýnýn ne büyük olduðunu anlýyor insan gördükçe.

O farktan dolayýdýr ki, 575 yýl Osmanlý topraðý olarak kalmýþ bir coðrafyanýn hala “Osmanlý” deyince, “Türkiye” deyince gözleri ýþýldýyor.

Bu arada bir notum var “Yeni Osmanlý”dan öcü gibi korkan, gelmesini asla istemeyen Cumhuriyetçi, Atatürkçü dostlara. Yeni Osmanlý sizin hep savunduðunuz ama icraata gelince pek bir yol kat edemediðiniz deðerlere de gözü gibi bakýyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899'de mezun olduðu Manastýr Askeri Ýdadisi, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn talimatýyla TÝKA tarafýndan aslýna uygun olarak restore edildi. Binada daha önce açýlan ancak zamanla kullanýlamaz hale gelen "Atatürk aný odasý" da Londra’daki bir müzeyi aratmayacak güzellikte yenilendi.

Dört günde Balkanlar’da ne gördün diyenlere cevabým; Türkiye’de 2001 sonrasý yakýlan meþale Türklerin olduðu tüm coðrafyalarý aydýnlatmaya baþlamýþ. Bir devlet olarak, bir tabela olarak deðil ama bir kültür, bir medeniyet ve bir ruh olarak Osmanlý yeniden kurulmuþ. Haritamýz çoktan manevi olarak geniþlemiþ. Yeni Osmanlý, yeni coðrafyasýna hizmet bile baþlamýþ. Hayýrlý olsun!

Son not: HDP Ýzmir Milletvekili Ertuðrul Kürkçü’nün, Yunanistan'ýn 1,6 milyar Avroluk borcunu Türkiye'nin üstlenmesine yönelik talebi de aslýnda Yeni Osmanlý’yý herkesin bildiðinin göstergesidir. Zira bu gibi bir yardýmýn Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir örneði yok iken Osmanlý tarihi komþu devletlere yapýlan yardýmlarla, zorda kalan devletlere uzattýðý dost elleriyle doludur. Muhalefet partilerine bile bu denli özgüvenli konuþma imkaný veren Yeni Osmanlý, Türkiye’nin her bir ferdine, dünyanýn da haksýzlýða mahkum edilen bütün insanlarýna hayýrlý olsun!