Sevgili gönül dostlarý, yaklaþýk bir yýl aradan sonra yeniden birlikteyiz. Kýsmet olursa bundan böyle pazartesi ve Çarþamba günleri kaldýðýmýz yerden devam edeceðiz.
Gündem yoðun...
Darbelerle yüzleþme trafiðindeki yeni geliþmeler, Kürt meselesinin çözümü ve Suriye krizi gibi gündemin aktüel tartýþma konularýyla açýlýþ yapmayý çok isterdim. Gündemin arasýna sýkýþmýþ Gaziantepspor kulübü yöneticilerine yönelik operasyon üzerinden gizli siyasi bir hesabýn görülmek istenmesi üzerine fikrimi deðiþtirdim.
Gaziantep vekili olmanýn yaný sýra gazetecilik refleksiyle bu süreci yakýndan takip eden biriyim. Olup bitenleri tüm çýplaklýðýyla anlatalým ki sapla samaný karýþtýrmak isteyenlere prim vermeyelim.
Gaziantep’teki operasyonun fitilini Gazeteciler Cemiyeti Baþkaný Abdullah Sabri Kocaman ateþledi. Onun geçen yýl Kasým’da Devlet Denetleme Kurulu, MASAK ve Gaziantep Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’na gönderdiði ihbar mektubuyla operasyon baþlatýldý.
Kocaman’ý iyi tanýrým. Ruh dünyamýz ve fikriyatýmýz uyuþmaz. Ama bu durum, elindeki belgelerin gerçekliðini araþtýrmaya mani olmamalýdýr.
Savcýlýk da böyle düþünmüþ olmalý ki, 28 Kasým 2011’de operasyona baþladý, kulübe ve yöneticilerin þirketlerine baskýn düzenleyerek belgelere el koydu.
4 Nisan 2012 günü kulüp baþkaný Ýbrahim Kýzýl ve arkadaþlarý tutuklandý, ardýndan hazýrlanan 37 sanýklý iddianame Gaziantep 2. Aðýr Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Suçlama, kaba tarifle çete kurmak ve yolsuzluk...
Buraya kadar tamam...
Bu dava üzerinden üretilen dedikodu ise þu: Operasyon henüz bitmedi, Beþiktaþ’ýn aldýðý Rodrigo Barbosa Tabata ve Ýsmail Köybaþý’nýn transferindeki yolsuzluk ayrýca araþtýrýlýyor, operasyon þimdi Futbol Federasyonu Baþkaný olan Beþiktaþ’ýn eski patronu Yýldýrým Demirören’e kadar uzanacak, ancak Baþbakan bunu engelliyor!
Ýddianameye kaynak oluþturan ve mahkeme dosyasýnda bulunan 400 sayfalýk bilirkiþi raporu önümde, titiz bir þekilde inceledim.
Hem Gaziantepspor hem Beþiktaþ’ýn resmi kayýtlarýnda Ýsmail’in bonservis bedeli 11 milyon 742 bin 500 TL olarak geçiyor. Beþiktaþ borcunu 10 Temmuz 2009/14 Aralýk 2010 tarihleri arasýnda son kuruþuna kadar ödemiþ. Borcun 1 milyon euroluk kýsmý kulüp (Gaziantepspor) hesabýna doðrudan, kalaný kulübün factoring þirketleri nezdindeki hesabýna dolaylý olarak aktarýlmýþ.
Tabata’nýn benservis bedeli de iki kulübün kayýtlarýnda 17 milyon 104 TL olarak gösterilmiþ. Beþiktaþ’ýn bu transferden dolayý Gaziantepspor’a sadece 609 bin 447 euro borcu bulunuyor, kayýtlarda mevcut.
O nedenle bilirkiþi raporunda bu iki transferle ilgili iddialar için “yersiz” ifadesi kullanýlýyor. Bu rapordan þüphe duymamýþ olmalý ki soruþturmayý yürüten Savcý Orhan Uzun, Tabata ve Ýsmail’in transferini iddianameye koymadý ve sanýklara isnat edilen suçlar arasýnda saymadý.
Yani iddia sahiplerinin baðýrdýðý tarihten önce Tabata ve Ýsmail dosyasý kapatýldý, ayrý bir soruþturma yok. Bilirkiþi raporu ve iddianame açýklandýktan sonra kaleme alýnan yazýlarda sanki ayrý bir soruþturma varmýþ, Yýldýrým Demirören’i korumak için baþbakan devredeymiþ gibi göstermek, nasýl bir gizli hesaptýr, kamuoyunun takdirine býrakýyorum.
Ýddianamede futbolcularla ilgili sadece bir bölüm var. Eduardo Abdo Pacheco, Ýsmail Köybaþý ve Olcan Aydýn’a makbuzla yapýlan ödemelerde 260 bin TL’lik Asahtecilik yapýldýðý iddia ediliyor. Bu da tümden Gaziantepspor kulübü yöneticilerine yönelik suçlamadýr.
Bu süreçte gariplikler olmadý mý tabi ki oldu. Gaziantep’teki bu operasyondan hemen sonra Þubat 2012’de kalpazanlýk soruþturmasý baþlatýldý ve 7 kiþi tutuklandý. Bunlardan biri, Gaziantepspor operasyonunu ateþleyen Gazeteci Sabri Kocaman, diðeri Kocaman’a belgeleri getiren mali müþavir Arif Ulu’ydu.
Kocaman ilk sorgusunda serbest býrakýldý, itiraz üzerine tutuklandý, ilk duruþmada yeniden tahliye edildi.
Olayýn baþka boyutlarý da var, konuyu fazla daðýtmak niyetinde deðilim. Ancak Gaziantep emniyetinde, bazý yerel siyasi unsurlar ve çýkar odaklarýyla irtibatlý gruplarýn olduðu doðrudur. Bu konuda ayrý bir çalýþma yürütüldüðünü belirtmekle yetineyim.
Kimse sapla samaný karýþtýrmasýn...
Gerçeklerin gün ýþýðýna çýkarýlmasýný isteyen herkesle ayný yolda yürürüz. Dün öyleydi, bugün öyledir, yarýn da öyle olacaktýr.
Nitekim, Gaziantepspor operasyonuna hiçbir siyasi müdahale olmadý, ucu nereye ve kime uzanýrsa uzansýn gitmesi konusunda kararlýlýk gösterildi. Gaziantep 2. Aðýr Ceza Mahkemesi, kulüp baþkanýnýn da aralarýnda bulunduðu 12 Gaziantepspor yöneticisini görevden uzaklaþtýrdý.
Bu karar Fenerbahçe için verilseydi kýyamet kopardý.
AK Parti þunun farkýnda; çetelerle, karanlýk güç odaklarýyla ve cuntacý taifeyle mücadeleyi býraktýðý anda tuþ olur, sýrtý yerden kalkmaz.