Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Glutensiz hayat da lezzetli olabilir!

Çocukların sağlıklı beslenmesi annelerin en önemli gündem maddesi. Bebeklerin ek gıdaya geçtiği günden itibaren lezzetli ve sağlıklı tariflerin peşine düşüyor anneler. Ama bazı anneler, bebeklerinin beslenmesi konusunda ekstra dikkatli olmak zorunda kalıyor. Çünkü çölyak hastalığı olan çocuklar için gluten içeren yiyecekler ciddi sorunlara yol açabiliyor. 
Her yüz kişiden birinde görülen çölyak hastalığında, kişinin bağışıklık sistemi buğday, arpa, çavdar ve yulafın doğal yapısında bulunan glutene tepki gösteriyor ve ince bağırsaklar zarar görüyor. Hastalık genellikle ishal ve karın ağrısı gibi yakınmalara sebep oluyor. Aslında hastalıktan çok bu durumu bir yaşam şekli olarak görmek çölyak tedavisini oluşturuyor. Çünkü çölyakta işe yarayan tek tedavi, glutensiz beslenme. 
 
SOYA VE NOHUT UNU DA OLABİLİR,
 
Ömür boyu diyet gerektiren çölyakta kişi tüm hayatı boyunca buğday, arpa, yulaf ve çavdardan yapılmış ürünleri yiyemiyor. Bu durum, bebek ve çocuklar için büyük zorluk demek. Çünkü bir dilim kek ya da beyaz ekmek, ağıza bile sürülmemesi gereken yiyeceklerden. Glutensiz yiyecekler hakkında görüştüğüm Back-Up Lezzet Danışmanı Şef Ceyda Baza, pirinç ve mısırın glutensiz tahılların en önemsili olduğunu, beslenmenin karabuğday, kinoa (tam tahıl açısından zengin) ve akdarı ile çeşitlendirilebileceğini söylüyor. Baklagiller de iyi birer besin alternatifi. Zira fasulye, nohut, mercimek, soya, bezelye, börülce ve bakla gluten içermiyor. Soya ve nohut unlarıyla farklı tarifleri uygulamak da mümkün. 
 
Meyve ve sebze çeşitleri, süt, kırmız et, kümes hayvanları etleri, balık, deniz mahsulleri, işlenmemiş kuruyemişler gibi besinler çölyak  hastaları tarafından tüketilebilir. Ancak bunları tüketirken ürünlere herhangi bir şekilde un karıştırılmamış olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yemek eğitmenliği, yemek stilistliği yapan Baza, haftanın dört günü Back-Up, üyelerine lezzet danışmanlığı yapıyor. Ben de ondan çocukların keyifle tüketebileceği glutensiz tariflerini bizimle paylaşmasını istedim. İşte Ceyda Baza’nın glutensiz elmalı muhallebi, ıslak kakaolu kek ve yoğurtlu un çorbası tarifleri...

 

Elmalı muhallebi 

Malzemeler: 2 yumurta, 3 elma, 1 bardak glutensiz un, 10 çorba kaşığı toz şeker, 125 gr margarin

Hazırlanması: Rendelenmiş elmaların üzerine bir tutam toz şeker serpin. Diğer  yanda yumurta, toz şeker, eritilip soğutulmuş margarini karıştırın. Karışıma en son unu ekleyin.  Mikserle iyice karıştırın. Daha sonra elmaları ilave edip tencereyi ocağa koyun.  Ateş üstünde katılaşıncaya kadar karıştırın. Koyu bir kıvam aldığında kaplara koyup biraz soğuttuktan sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

Kakaolu ıslak kek

Malzemeler: 125 gr margarin, 1 su bardağı toz şeker, 2-3 yemek kaşığı kakao, 1/2 su bardağı süt, 2 yumurta (sarıları ve akları ayrılmış) 1 su bardağı glutensiz un, 1 paket kabartma tozu

Hazırlanması: Margarin, toz şeker, kakao ve sütü bir tencereye alıp ocağa koyun. Bir dakika kaynatın. Soğuyunca 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalanın içine yumurta sarılarını, vanilyayı, unu ve kabartma tozunu ekleyerek çırpın ve bir hamur yapın. Ayrı bir kapta yumurtaların aklarını kar haline gelinceye kadar çırpın. Hamurun içine kaşık kaşık yedirilerek elde edilen bu karışımı 20-25 cm çapında bir kaba koyun. 150 derecede 35-40 dakika pişirin. Üzerine en son olarak ayrılan sosu dökün ve servis yapın.

Yoğurtlu un çorbası

Malzemeler: 2 yemek kaşığı glutensiz un, 1 küçük kase yoğurt, 4 bardak tavuk veya et suyu, 2 tatlı kaşığı margarin,  Tuz ve karabiber

Hazırlanması: Bir kasede yoğurtla unu iyice çırpın. Biraz su ekleyip karıştırarak tencereye koyun. Tavuk veya et suyu ilave ederek karıştırın. İçine bir tutam tuz ekleyin. Kullanılan et veya tavuk suyunun yağ oranını gözönünde bulundurarak biraz margarin ekleyin. Orta dereceli  ateşte yavaşça karıştırarak çorbayı pişirin.

ANNENİN AJANDASI

Odasında baykuş var!

ÇOCUĞUNUZUN odasında dekoratif yenilikler arıyorsanız, baykuş figürlü yastıkları, masa lambalarını, sticker ve tabloları tercih edebilirsiniz. Bilgeliğin timsali baykuşlar evim.net adresinde... 120 bini aşkın ürün çeşidinin yer aldığı evim.net’te de bulabilirsiniz.

Anne babalara da yapılsın

OĞLUM Kerem ile birlikte izlemeyi sevdiğim çizgi dizilerden Adventure Time (Macera Zamanı) kahramanlarının tişörtü yapılıyormuş. Cartoon Network ve H&M ortaklığı ile üretilen tişört koleksiyonunda, sevilen komedi dizisinin ünlü kahramanları Finn ve Jake ile sloganları yer alıyor. 8-14 yaş arasındaki erkek çocuklara tasarlanan tişört serisi, H&M mağazalarında...

Dondurmanız neli olsun?

ÇOCUKLARIN gece gündüz dondurma yediği bir mevsimde, kendi dondurmanızı yapmaya ne dersiniz? Tefal Dondurmacım ile istediğiniz malzemeleri kullanarak tam da aradığınızı tada sahip dondurmayı 30 dakikada hazırlayabilirsiniz. Fiyatı 219 lira.