Obeziteyle ilgili araþtýrmalar þiþmanlýktan daha tehlikeli bir olguyu ortaya çýkardý. Karýn çevresindeki yaðlanmayla baþgösteren metabolik sendrom, ölümcül hastalýklara zemin hazýrlýyor.
Dünya her geçen gün þiþmanlýyor. Ýngiltere Týp Komitesinin Halk Saðlýðý dergisinde yayýmlanan bir makalade dünya nüfusundaki her bireyin kilolarýný topladýðýnýzda toplam aðýrlýðýn 287 milyon ton olduðu hesaplandý. Araþtýrmaya göre aðýrlýk konusunda lider Kuzey Amerika. Bilim adamlarýna göre dünyadaki toplam aðýrlýk olan 287 milyon tonun 15 milyon tonunu þiþmanlar ve 3.5 milyon tonunu da aþýrý þiþmanlar yani obezler oluþturuyor. Dünyanýn en zayýf ülkeleri ise Etiyopya, Vietman ve Japonya olarak bildirilirken, en þiþman ülkeleri ise Amerika Birleþik Devletleri, Kuveyt, Katar, Mýsýr ve Hýrvatistan olduðu gösteriliyor.
‘Bel çevresindeki yaðlanmayý çözün’
Çalýþma þiþmanlýðýn dünyanýn dengesine zarar veren en önemli problem olarak nitelendiriliyor.Bilim adamlarý kilolu olmanýn saðlýk açýsýndan risk olduðunu, saðlýklý zayýflamanýn þart olduðunu kabul ediyor. Ancak ‘metabolik olarak kilo problemi olsa da saðlýðý yerinde olan kiþilerin oluþmasýný toplumlarda saðlarsak en azýndan bu tehdidi bir nebze olsun azaltmýþ olabiliriz’ diyorlar. Kýsacasý hastalýk riski yüksek olan þiþmanlarý metabolik kontrolü normal olan þiþmanlara çevirmek gerektiði bildiriliyor.
ÞÝÞMANLIKTA HORMONAL DÜZENLEMELER VE DÜZENLÝ EGZERSÝZ METABOLÝK SENDROMDAN KORUYOR
Þiþmanlýk ve obezitenin yaygýn olduðu ABD’de yapýlan çok yönlü toplumsal çalýþmalar, þiþman kiþilerin düzenli olarak saðlýk kontrolleri sýrasýnda kan þekeri, kan yaðlarý, kanda kolesterol türevleri, karaciðer de yaðlanma parametreleri normal sýnýrlarda ve ultrasonografi incelemelerde hastalýk yapýcý yaðlanma belirtileri yoksa bu kiþilerin klinik olarak metabolik kontrolleri normal þiþmanlar ve saðlýklý kiþiler olduklarýný gösterdi. Metabolik kontrolü normal olan þiþmanlarýn California Üniversitesi’nde yapýlan bilim araþtýrmalarý sonucunda normal kilolu kiþilere göre kalp damar hastalýklara yakalanma ve ölüm riski açýsýndan da eþit risklere sahip olduðu belirlendi. Araþtýrmacýlar bu önemli farký metabolik kontrolü normal olan aþýrý þiþmanlarýn düzenli ve fazla sürede fiziksel aktivite yapmalarýndan kaynaklanan hormonsal düzenlemelerde vücudun olumlu çalýþmasýna baðladý. Ýngiliz Kalp Vakfý özellikle karýn bölgesindeki fazla yaðlanmanýn dikkatli olmasý gerektiðini açýklýyor. Bu bölgedeki yað hücrelerinin oldukça aktif ve dolayýsý ile toksik maddeleri üretik kalp saðlýðýna neden olabildiðini hatýrlatan uzman heyeti, mutlaka kilo vermenin en doðru ve pratik yol olduðunu da hatýrlatýyor.