Göbek meselesi ve Türkiye

Sevgili Star gazetesi ve internet okurlarý, Ramazan Bayramýnýz kutlu olsun. Bu Bayram gününde sizlerle bir göbek sohbeti yapmak istiyorum, bu sohbetin, bu yazýnýn hafif bir yazý mý, yoksa çok ciddi bir yazý mý olduðuna siz karar vereceksiniz.

Göbek meselesi Türkiye’nin önemli bir konusu, çok sayýda sorunun kristalize olduðu, kendini gösterdiði bir konu.

Göbekten kastým öyle börekle, tereyaðlý pilavla, lahmacunlarla, birayla falan oluþan malum, bildiðimiz göbek deðil (bu konuyu ben çok iyi bilirim).

Göbek derken muradým resmi trafik kurallarýnda “dönel kavþak” diye adlandýrýlan, sayýlarý hem þehirlerde hem de þehirlerarasý yollarda hýzla artan göbekler (dönel kavþaklar).

Göbek ya da dönel kavþak denen þey aslýnda insan zekasýnýn yarattýðý çok önemli bir kolaylýk.

Dönel kavþak galiba ilk kez Ýngiltere’de trafikte uygulanan çok önemli, pratik bir yöntem.

Dönel kavþaklarýn, bundan sonra göbek diyelim, amacý trafik ýþýklarýný ikame etmek.

Bir kavþak düþünün, özellikle de geceleri çok az kullanan olabilir, bu kavþaða trafik ýþýklarýný koyarsanýz, bir sürücü, in cin top oynarken, ýþýk kýrmýzý diye çok uzun sürese bekleyebiliyor.

Olaðan kýrmýzý, yeþil, sarý ýþýklar yerine bir saatten sonra yanýp sönen sarý ýþýk uygulamasýna geçseniz bu kez de ciddi riskler alýyor sürücüler.

Göbek uygulamasý mükemmel bir buluþ, kurallarý var, hem de çok sýký kurallarý var, hiç beklemeden ya da çok az bekleyip göbeði dönüp yola devam edebiliyorsunuz.

Ancak, yukarýda da belirttiðim gibi, göbek uygulamasýnýn da çok mantýklý ve çok katý, zaten öyle de olmasý gerekiyor, kurallarý var.

Bizim trafik kanunumuza göre, dünyadaki tüm uygulamalar da ayný, öncelik göbeðe girmiþ olanýn; göbeðe açýlan yollardan gelen araçlar göbeðe girerken daha önce göbeðe girmiþ araçlara öncelik tanýmak zorundalar.

Bu bayram ve öncesinde, ben de, muhtemelen çoðumuz gibi, Türkiye yollarýnda araba kullanýyorum, artan göbek uygulamalarýna þahit oluyorum, çok pratik bir yöntem olduðu için bu uygulamadan memnunum ama beni dehþete düþüren konu sürücülerimizin göbek uygulamalarý konusunda hiç fikir sahibi olmadýklarýný görmem.

Göbeðe açýlan bir yoldan hýzla gelen sürücü göbek hakký benimdir diye düþünüyor ve adeta hýzýný dahi kesmeden göbeðe dalýyor.

Ýþin tuhaf tarafý da, göbeðe daha önce girmiþ yani yol hakký onda olan sürücü de, sanki yol dýþarýdan geleninmiþçesine yavaþlýyor ya da duruyor.

Bu durumda dönel kavþaða, göbeðe arkadan gelen baþka sürücünün kaza yapmamasý artýk tamamen Allah’a kalýyor.

Benim gözlemim ülkemizde kimsenin göbek kurallarýndan haberi olmadýðý yönünde.

Göbeðe daha önce girmiþ ya da dýþ yoldan gelen sürücü kurallara göre deðil de duruma göre hareket ediyorlar.

Benim çok uzun bir yurtdýþý araba kullanma tecrübem olduðu ve araba kullandýðým yabancý ülkelerde göbek uygulamasý çok yoðun bir uygulama olduðu için belirli bir alýþkanlýðým var, kurallara göre göbeði kullanmak istiyorum.

Ancak, ben kurala uyuyorum diye de göz göre göre kaza yapmamak için benim de dýþarýdan çok hýzlý bir biçimde göbeðe girenlere yol verdiðim oluyor.

Kaza yaptýktan sonra “ben haklýyým, sen kuralý bilmiyorsun” diye tepinmenin de fazla bir anlamý olmayabilir çünkü.

Bazen de göbeðin içindekine yol verdiðim için arkadaki sürücünün kornasýna ve muhtemelen de hayýr dualarýna muhatap oluyorum, bu da iþin bonusu.

Türkiye gibi belirli bir geliþmiþlik düzeyi olan ülkede sürücülerin göbek kurallarý konusunda bu kadar bilgisiz olmasý doðrusu þaþýrtýcý ama acý bir gerçek.

Bayramýnýz bir kez daha kutlu olsun ama her bayram ülkemizde kabul edilemeyecek sayýda da kaza oluyor, insanlar ölüyorlar.

Bayramlarda trafik kazalarýnda insanlarýn ölmediði, göbek kurallarýnýn iyi uygulandýðý bir Türkiye belki gerçekten geliþmiþ bir Türkiye olacak.