Göbek sorununa tatlı veda

Bitter olarak bilinen siyah çikolatanın içeriğindeki antioksidanlar karın içi ve bel çevresinde yerleşmiş yağların erimesinde aktif etkiye sahip. Çikolatadaki diyet lifi bu bölgedeki yağları çözünür hale getiriyor.

Tatlı tutkunlarınının fazla kilolarının suçlusu olarak gördüğü çikolatanın aslında  içerdiği flavonoidler sayesinde kalp sağlığı ve tansiyona karşı koruyucu, iyileştirici etkisi var.  Ancak çikolata enerji yoğunluğu yüksek; yedikçe fazlası istenilen porsiyon kontrolü zor olan kilo almayı kolaylaştıran bir yiyecektir. 2013 yılında Cambridge Üniversitesi’nde yapılan önemli bir araştırmada bel ve karın iç bölgesinde yüksek yağ miktarı olan 100 erkeğe bin 500 kalorilik farklı besin gruplarından dengeli içeren bir diyet ile içine 50 gram kadar siyah çikolata eklenmiş diyet uygulandı. 1 ay boyunca diyeti düzenli uygulayan 80 kişinin bel ve karın iç yağlarında erimenin normal sadece 1500 kalorilik siyah çikolatasız diyet uygulayan kontrol grubuna göre hızla azaldığını gözlemlendi.

Günde bir parça yemek yeterli

Araştırmacılar siyah çikolatada bulunan antioksidanların özellikle karın içi ve bel çevresine yerleşmiş yağların erimesinde metabolik aktif rol alabileceğini ayrıca siyah çikolatada kakaodan gelen çözünür diyet lifinin de bu yağların erimesinde görev aldığını bildirdi. Siyah çikolatanın kimyasal bileşimine baktığımızda çoklu doymamış yağ asitlerinden de zengin hatta kalp hastalıklarına neden olan doymuş yağlardan da fakir olduğunu görürüz. Çoklu doymamış yağ asitleri yani yararlı yağlar hücrelerde yağ sentezini yapan genlerin baskılanmasında önemli rol oynayarak vücudun yağlanmasını da engeller. Araştırmalar 20-50 gram arasında yenilen siyah çikolatanın bel bölgesindeki yağlanmayı azalttığını  ortaya koydu.

Diyetin motivasyon kaynağı

Siyah çikolatanın kakao oranının yüksek olması beyinde bilişsel fonksiyonları da güçlendiriyor. Özellikle zayıflama diyetlerinde konsantrasyon önemli bir konudur ve dikkatin dağılmaması diyete odaklanma kilo veriminde de başarının anahtarı. Yale Üniversitesi araştırmasında günde  25 gram siyah çikolata yiyerek zayıflayanların daha dikkatli porsiyonlarını uygulayıp daha fazla kilo verdikleri gözlemlendi. Özellikle siyah çikolatanın hem haz verip hem de diyette tatlı olarak yasaklanmamasının da özellikle kadınlarda daha çok motivasyon kaynağı olduğu bildirildi.