Göbek sorununun çözümü: Günde 6 saat kaliteli uyku

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Egzersiz Fizyolojisi Klinik ve Araştırma Birimi kaliteli uykunun şişmanlık üzerindeki etkisini araştırdı. Kaliteli uykunun özellikle de ‘bel bölgesindeki yağlanmanın engellenmesi ve azalması’ konusunda önemli bir rol sahibi olduğunu kanıtlandı. Yale Üniversitesi’nin kapsamlı çalışmasında ise diyet, düzenli fiziksel aktivite ve düzensiz uyku problemlerinin düzeltilmesinin bel bölgesinde önemli yağ kaybına neden olduğu belirlendi. 

Görüntüleme cihazı kanıtladı

Amerikan Kalp Birliği ise uyku problemleri, yetersiz uyuma, uykusuzluk, uyurken solunumun kiloya bağlı geçici durması ve gece acıkmalarına bağlı uyanmaların şişmanlık ile doğrudan ilişkisinin olduğunu bildirdi. Tıpta uluslararası alanda otorite kabul edilen bu kurumların uyku ve kilo ilişkisini gözler önüne serdiği çalışmalardan biri de Harvard Tıp Fakültesi’nde yapıldı. Araştırmacılar gece yemeleri olan diyabete adayı kadınları iki gruba ayırdı. İlk gruba 6 aylık diyet verildi, uyku düzenlemesi yapıldı. Diğer gruba sadece diyet tedavisi uygulandı. İlk grubun yüzde 15 daha fazla kilo verdiği saptandı. Magnetik rözenans tekniğiyle bakıldığında kiloların daha fazla bel bölgesindeki yağlardan azaldığı kaydedildi.

Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi’ne göre iyi ve kaliteli uyku hem sağlıklı fizik hem de mental sağlık için oldukça önemli. Şişmanlığın uyku düzeninde hormonsal veya psikolojik yan etkilerine neden olabileceğini belirten akademi, “Kaliteli uyku şişmanlığın önlenmesinde başrolde” diyor. Buna göre günde 6-8 saat uyur, sağlıklı beslenir ve haftada 4 kez birer saat yürürseniz belinizi inceltebilirsiniz.