Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Göğüsteki balon vakası

Kerem “Anne bazen nefes alırken sanki göğsümde bir balon varmış gibi oluyor. Şişiyor, şişiyor ama bir türlü patlayamıyor” deyince soluğu doktorda aldık!

Bir süre önce hafta sonu kahvaltı keyfi yaparken Kerem yüzünü acıyla buruşturup dura dura “Anne biliyor musun bazen nefes alırken sanki göğsümde bir balon varmış gibi oluyor. Şişiyor, şişiyor ama bir türlü patlayamıyor. İşte o zaman canım çok acıyor” deyince elimdeki çatal masaya düştü. Sakin durma çabasıyla “Nasıl yani?” sorusu pek uyumlu olmadı ama Kerem soruya cevap vermeyi tercih etti: “Öyle işte!” Tamam bir süredir doktora gitmiyorlar ama kalple ilgili kontrolleri yapıldı. Bir sorun da yok. Bu ‘patlayamayan balon vakası’ nereden çıktı? Tüm bunlar 10-15 saniye içinde olurken eşim Hakan, “Oyun oynarken birisiyle çarpıştın mı ya da top geldi mi?” sorusuyla aramıza katıldı. “Olabilir aslında” dedi Kerem. Çünkü geçen yıl da böyle bir ‘bacak ağrısı ve kasılması’ şikayetiyle soluğu ortopedistte almıştık, neden olarak da ‘düşme’ çıkmıştı. “Bu da benzeri bir şeydir umarım” dedim ama hemen doktor randevusu da aldım. Bu da ertesi gün okula gidilmeyeceği anlamına geldiğinden Kerem için ballı kaymaklı bir hal aldı. Çok şükür çarpışmayla ilgili bir sıkıntı yokmuş ama biz eve elimizde şuruplarla döndük. Zira üst solunum yolu enfeksiyonu benim tahmin ettiğimden biraz daha ciddiymiş.

Ver coşkuyu

Doktorun odasından bir rahatlık mutluluk içinde çıktım ki sormayın. Sonra da dolaşa dolaşa eve döndük. Yolu eğlenceli hale getirmek ve bir süredir epey merak ettiğim bir konu hakkında bilgi edinmek için Kerem’den oynadığı bilgisayar oyunlarından birini anlatmasını istedim. Sanki “Ver coşkuyu” demişim. Öyle bir keyifle anlattı ki ben şimdi hangi asker ne yapar, bir kale nasıl ele geçirilir, sen oyunda değilken köyüne saldırılırsa ne olur bütün bunları biliyorum. “Ufak çaplı bir strateji uzmanı oldum” desem yalan olmaz. “Sorun anlatayım” kıvamındayım tam. Teori yetmiyor, arada pratik yapmak için birlikte oynuyoruz da unutmuyorum Allah’tan...

Bir yandan da üst solunum yolu enfeksiyonuyla ilgili şurupların dışında ne yapabilirim derken annelerin WhatsApp gruplarındaki yazışmalarında birbirlerine önerdikleri vitamin, besin takviyesi reçeteleri havada uçuşunca, “Acaba?” diye sordum kendime. Ama bu vitamin ve takviye işi biraz netameli bana göre. O nedenle konuyu uzmanına danışmaya karar verdim. “Bakın o neler dedi?” sorusunun cevabı haftaya... “Çocuklara ne zaman C vitamini verilir?”, “Çay gerçekten çocuklarda demir eksikliğine mi yol açar?” sorularının cevapları da... İyi hafta sonları ve iyi yıllar yeniden, yeniden ve hep...

ANNENİN AJANDASI

Kemal’in Londra Günlüğü

Özge A. Lokmanhekim’in kaleme aldığı Kemal’in Londra Günlüğü annelerin beğenisine sunuldu. Kitap, çocuklarla nasıl zevkli seyahat edileceği konusunda rehberlik etmesi bakımından önemli. Kitap için düzenlenen tanıtım toplantısında çocukların dünya kültürünü tanımalarının önemine vurgu yapan yazar Lokmanhekim “Kemal’in Londra Günlüğü, çocuklara farklı ülkelerin kültürlerini tanıtmaya hedefleyen bir serinin ilk kitabı. Bir sonraki çalışmamız Brüksel temalı olacak” diyerek ikinci kitabın da müjdesini verdi. Çocuk-ebeveyn ilişkisinin en olumlu ve keyifli yanlarını sergileyen Kemal’in Londra Günlüğü, Altın Kitaplar tarafından yayımlandı.

Bebekleri sakinleştiriyor

Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu kliksa.com; anne babaları, ağlayan bebekleri yatıştıran, sakinleşmelerini sağlayan ve “devrim niteliğinde” bir buluş olarak adlandırılan The Baby Shusher ile buluşturuyor. Alanında uzman doktorlar tarafından test edilen ve onaylanan aletin, bebeklere anne karnındaymış hissi sunarak sakinleşmelerini sağladığı ve ağlamalarını durdurduğu belirtiliyor.