Onlarýn sessiz çýðlýklarýný duymak, toplumla kaynaþmalarýna ve iþ hayatýnda, sosyal hayatta kendilerine bir yer bulabilmelerine imkan saðlamak hepimizin görevi. Son 16 yýlda baþta SGK, saðlýk, spor, vergi, sosyal politikalar olmak üzere bir çok alanda engelliler adýna yapýlan iyileþtirmeler ve kazanýmlarý zaman zaman bu köþeden dile getiriyoruz. Bugün de görme engelli kardeþlerimizin faydalanabilecekleri önemli bir projeyi sizlerle paylaþmak istiyorum.
Ulaþtýrma, Haberleþme ve Denizcilik Bakanlýðý ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý görme engelini ortadan kaldýracak önemli bir projeyi birlikte yürütmeye devam ediyor. ‘Gören Göz Projesi’, teknolojinin yardýmýyla görme engellilerin baðýmsýz hareket etmelerine imkân saðlýyor.
‘Gören Göz’ uygulamasýna Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý’na baþvuru yaparak eriþmek mümkündür. 7 Mayýs 2018 tarihi itibariyle baþvurular alýnmaya baþladý. Toplam 41 ilde 5 bin adet uygulama daðýtýlacak.
***
Gören Göz nedir?
Gören Göz cihazý, akýllý telefon uygulamasýdýr. Akýllý telefonlar üzerinde geliþtirilmiþ bu uygulamayla navigasyon özelliði kullanýlabilmekte; sesli uyarýyla birlikte kolayca yön bulunabilmekte. Görme engellilerin ulaþmak istediði yere sesli komutlar yardýmýyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taþýma araçlarýný kullanarak gidebilmesi amaçlanmýþtýr. Sisteme yüklenen yazýlým sayesinde koordinat bilgileri aktarýlarak görme engelli vatandaþlarýmýzýn sesle veya tuþla gitmek istediði adrese doðru yönlendirmektedir. Ayný zamanda konum bilgisini de eþ zamanlý verdiðinden olasý olumsuzluklara karþý görme engelli vatandaþlara kolayca eriþebilmektedir.
41 ilde daðýtým yapýlacak
Göre göz cihazý daha önce Türkiye genelinde 26 ilde daðýtýldý. 2018 yýlý daðýtýmlarý için de baþvurular 7 Mayýs 2018 tarihinden itibaren alýnmaya baþladý. Bu yýl, daha önceden cihaz daðýtýlmamýþ olan 41 ilde daðýtým yapýlacaktýr. Toplamda 5 bin adet cihaz daðýtýlacak iller þöyle;
Afyonkarahisar, Aðrý, Aksaray, Amasya, Ardahan, Balýkesir, Bartýn, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankýrý, Düzce, Eskiþehir, Giresun, Isparta, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kýrýkkale, Kýrklareli, Kýrþehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muðla, Nevþehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdað, Tokat, Trabzon, Uþak, Yalova, Zonguldak…
Baþvuru koþullarý: Gören göz cihazýndan faydalanmak için öncelikle Aile ve Sosyal Politikalar Ýl Müdürlüklerine baþvuru yapmak gerekiyor.
Projeden faydalanmak için gerekli koþullar þöyle;
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý olmak,
-2018 yýlý itibariyle 12 yaþ ve üzerinde olmak (01.01.2006 tarihi öncesinde doðmuþ olmak),
-Görme engelini belirten ve ilgili yönetmeliðe uygun olarak alýnan Engelli Saðlýk Kurulu Raporuna göre görme engeline iliþkin tüm vücut fonksiyon kaybý oraný yüzde 70 ve üzerinde olmak
-Gören Göz cihazýný kullanmaya engel teþkil edecek iþitsel, zihinsel veya el ve parmaklarýný kullanamayacak derecede ortopedik engeli bulunmamak,
- Görme engellinin daðýtým yapýlacak olan 41 ilde ikamet etmek veya bu illerdeki eðitim kurumlarýnda eðitime devam ediyor olmak.
Baþvuru yapacak olan görme engelli vatandaþlar adýna bazý belgelerin hazýrlanmasý gerekiyor. Baþvuruda mutlaka nüfus cüzdaný fotokopisi ve aslý, Engelli Saðlýk Kurulu Raporu fotokopisi ve aslý, ikametgâh belgesi, eðitime devam eden görme engelli öðrenciler için güncel öðrenci belgesinin de götürülmesi þarttýr.