Görevimiz Tehlike serisinin en iyisi

Ethan Hunt’ýn görevi beþinci kez tehlike! Mission: Impossible: Rogue Nation filminin baþrolündeki Tom Cruise’un hakkýný teslim etmek lazým ki bu karaktere hiç ihanet etmedi!

Bizim yaþtakiler ve aslýnda Türk izleyicisinin geneli televizyonlu dönemin baþlangýcýna þahitlik etmiþ bir kuþaktýr. O dönemlerde yabancý dizilerin uyandýrdýðý ilgi bugünlerden bile fazlaydý. Uzay Yolu, Tatlý Sert, Bonanza, Küçük Ev gibi izleyiciyi televizyon baþýna geçiren birçok fenomen dizi vardý. Bunlardan biri de Görevimiz Tehlike’ydi. Her maceranýn baþýnda ajana gizli bir görev verilir ve çoðunlukla bir kayýttan dinlenen mesaj kendini yok ederdi. Ne kadar naifmiþiz, bu bizi çok heyecanlandýrýrdý. Merakla beklerdik bu sefer hangi yolla mesajý alacak, mesaj nasýl yok olacak? Bu dizi o kadar çok tutuldu ki ayný diðer fenomen diziler gibi sinemaya uyarlandý. Diðerlerinden farký ise biraz daha geç sinema macerasýnýn baþlamasýydý. Ama geç olsun güç olmasýn çünkü baþarýsý daha uzun soluklu oldu.

Bu hafta vizyona giren Mission: Impossible: Rogue Natio,  serinin beþinci filmi. Tabii maceranýn bu sürekliliðinde ajan Ethan Hunt’ý canlandýran Tom  Cruise’un da hakkýný teslim etmek gerekir. Cruise bu kahramana hiç ihanet etmedi. Birçok bilimkurgu ve aksiyon filminde oynamasýna raðmen Ethan Hunt karakterinin dýþýnda süreklilik arz eden bir kahraman olmadý hiç. Mesela Arnold Schwazgenner Conan da oldu, Terminatör de. Sylvester     Stallone Rocky de oldu, Rambo da.

AKSÝYONLA DALGA

Görevimiz Tehlike’nin sinema macerasýnýn ayrýcalýklý olmasýnýn sebeplerinden biri de yönetmenleri tabii. Ýlk film Brian De Palma ikincisi ise aksiyon filmlerinin önemli yönetmeni John Woo tarafýndan çekildi. Bu son film ise yönetmen olarak çok da bilinmeyen ama senarist olarak özellikle Tom Cruise’un filmlerinin çoðunu yazan Christopher McQuarrie tarafýndan kotarýldý. Filmi seyrettiðimizde onun tarzýnýn farklýlýðýný hissedebiliyoruz. Hatta inceden inceye Ethan Hunt karakterinin önceki maceralarda olanaksýz aksiyon sahneleriyle dalga geçtiðini bile söyleyebiliriz.

Bu anlamda film biraz daha gerçeklik kazanmýþ ve artýk geçen yýllarýn izlerini de taþýmaya baþlayan Tom Cruise’un yorgunluðunu da iyi yansýtmýþ. Belki de bu nedenle film bana serinin diðer yapýmlarýndan daha sempatik geldi. Özellikle motosikletlerle çekilen bir takip sahnesi var ki gerçekten izlenilmeye deðer.

YÖNETMENE ARTI

Filmin konusunu kýsaca özetleyecek olursak... IMF feshedilip Ethan açýkta kalýnca ekip, ‘Sendika’ adýnda son derece yetenekli özel ajanlardan oluþan bir örgütle karþý karþýya kalýr. Bu iyi eðitilmiþ ajanlar, hýzla artan bir dizi terör saldýrýsýyla yeni bir dünya düzeni yaratmaya kararlýdýr. Ethan, ekibini toplar ve bu hain þebekenin üyesi olup olmadýðý belirsiz, dýþlanmýþ Ýngiliz ajan Ilsa Faust ile güçlerini birleþtirir. Ekip, bugüne kadarki en tehlikeli görevleriyle yüzleþir.

Ilsa Faust’u canlandýran Rebecca  Ferguson daha çok televizyon iþleri yapmýþ bir isim ama onu bundan sonra sinemada fazlasýyla göreceðiz sanýyorum. Yüzünün güzelliði ve aksiyon sahnelerini kaldýrabilen fiziðiyle filme etkisi azýmsanamaz. Tabii yan rollerdeki Jeremy Renner, Simon Peg ve Alec Baldwin kadroyu tamamlýyor. Filmin bir diðer dikkat çekici özelliði ise hikayenin soðuk savaþ döneminde geçen filmleri hatýrlatan anlatým tarzý. Sýký casusluk filmlerinin özellikle bu dönemle haþýr neþir olduðunu düþünürsek senarist ve yönetmen Christopher McQuarrie’ýn hanesine bir artý daha koymamýz gerekir.

Görevimiz Tehlike dizisinden ve sinemadaki ilk dört filminden daha farklý bir yapýmla karþý karþýyayýz. Bu farklýlýk benim sinema anlayýþýma göre pozitif yönde. Ýyi seyirler...

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Christopher McQuarrie

Senarist: Christopher McQuarrie

Oyuncular: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson

Yapým: 2015, ABD, 131 dak.

VÝZYONDAKÝLER

Darbe

Darbe, 7 Þubat 2012’de Milli Ýstihbarat Teþkilatý (MÝT) Müsteþarý Hakan Fidan’ýn KCK soruþturmasý kapsamýnda þüpheli sýfatýyla ifadeye çaðrýlmasýyla baþlayan MÝT krizini beyazperdeye taþýyor. Siyaset tarihimizde daha önce eþi görülmemiþ bir entrikayý konu alan film; sahte belge, tuzak, asýlsýz ihbar, casusluk, tehdit, þantaj gibi konularý da ele alýyor.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen: Yasin Uslu

Senarist: Avni Özgürel

Oyuncular: Cansel Elçin, Erdinç Gülener, Öykü Çelik, Þemsi Ýnkaya, Ahmet Somers

Yapým: 2015, Türkiye

Victoria

2015 Berlin Film Festivali’nde büyük beðeni kazanan film 140 dakikalýk tek plandan oluþan bir sinema deneyimi. Yönetmeni Sebastian Schipper’ýn “Bu bir banka soygunu filmi deðil. Bu bir banka soygunu” diye tanýmladýðý film, izleyicisini genç bir turist olan Victoria ile beraber Berlin sokaklarýnda bir maceranýn ortasýna býrakýveriyor. Victoria, bir kulübün çýkýþýnda dört gençle tanýþýr ve kendini banka soygununa kadar uzanacak olaylarýn içinde bulur.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Yönetmen ve senarist: Sebastian Schipper

Oyuncular: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yiðit

Yapým: 2015, Almanya, 140 dak.

Yeni Kýz Arkadaþým

Claire, en yakýn arkadaþý Lea’nýn ölümünün ardýndan derin bir depresyona girer. Ancak hayatýnda kalan son arkadaþýnýn kocasýyla sürpriz bir þekilde tanýþýnca hayata tutunmasý için yepyeni bir sebep doðacaktýr. Filmin baþrol oyuncusu Anais Demoustrier, bu yapýmdaki rolüyle Karlovy Vary Uluslarasý Film Festivali’nden En Ýyi Kadýn Oyuncu Ödülü’nü aldý.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: The New Girlfriend

Yönetmen ve senarist: François Ozon

Oyuncular: Romain Duris, Anais Demoustier, Raphael Personnaz, Isild Le Besco

Yapým: 2014, Fransa, 108 dak

Kahraman Miçolar

Nuh, gemisini terk edince hayvanlar tek baþlarýna kalýr. Dünyanýn sonu gelmiþtir. Büyük bir sel yaklaþmaktadýr. Neyse ki karada yaþayan sakar bir tür olan Nestrian’lardan Dave ve oðlu Finny’yi ve bütün hayvanlarý kurtaracak bir gemi yapýlmýþtýr. Fakat görünen odur ki Nestrian’larýn bu gemiye binmesi yasaktýr. Baþlarýna bin bir çeþit macera gelecektir.

FÝLMÝN KÜNYESÝ

Filmin orijinal adý: Ooops! Noah is Gone

Yönetmen: Toby Genkel, Sean McCormack

Senarist: Richie Conroy, Toby Genkel

Yapým: 2015, Almanya-Belçika, 87 dak.