Görevimiz Tehlike serisinin en iyisi

Ethan Hunt’ın görevi beşinci kez tehlike! Mission: Impossible: Rogue Nation filminin başrolündeki Tom Cruise’un hakkını teslim etmek lazım ki bu karaktere hiç ihanet etmedi!

Bizim yaştakiler ve aslında Türk izleyicisinin geneli televizyonlu dönemin başlangıcına şahitlik etmiş bir kuşaktır. O dönemlerde yabancı dizilerin uyandırdığı ilgi bugünlerden bile fazlaydı. Uzay Yolu, Tatlı Sert, Bonanza, Küçük Ev gibi izleyiciyi televizyon başına geçiren birçok fenomen dizi vardı. Bunlardan biri de Görevimiz Tehlike’ydi. Her maceranın başında ajana gizli bir görev verilir ve çoğunlukla bir kayıttan dinlenen mesaj kendini yok ederdi. Ne kadar naifmişiz, bu bizi çok heyecanlandırırdı. Merakla beklerdik bu sefer hangi yolla mesajı alacak, mesaj nasıl yok olacak? Bu dizi o kadar çok tutuldu ki aynı diğer fenomen diziler gibi sinemaya uyarlandı. Diğerlerinden farkı ise biraz daha geç sinema macerasının başlamasıydı. Ama geç olsun güç olmasın çünkü başarısı daha uzun soluklu oldu.

Bu hafta vizyona giren Mission: Impossible: Rogue Natio,  serinin beşinci filmi. Tabii maceranın bu sürekliliğinde ajan Ethan Hunt’ı canlandıran Tom  Cruise’un da hakkını teslim etmek gerekir. Cruise bu kahramana hiç ihanet etmedi. Birçok bilimkurgu ve aksiyon filminde oynamasına rağmen Ethan Hunt karakterinin dışında süreklilik arz eden bir kahraman olmadı hiç. Mesela Arnold Schwazgenner Conan da oldu, Terminatör de. Sylvester     Stallone Rocky de oldu, Rambo da.

AKSİYONLA DALGA

Görevimiz Tehlike’nin sinema macerasının ayrıcalıklı olmasının sebeplerinden biri de yönetmenleri tabii. İlk film Brian De Palma ikincisi ise aksiyon filmlerinin önemli yönetmeni John Woo tarafından çekildi. Bu son film ise yönetmen olarak çok da bilinmeyen ama senarist olarak özellikle Tom Cruise’un filmlerinin çoğunu yazan Christopher McQuarrie tarafından kotarıldı. Filmi seyrettiğimizde onun tarzının farklılığını hissedebiliyoruz. Hatta inceden inceye Ethan Hunt karakterinin önceki maceralarda olanaksız aksiyon sahneleriyle dalga geçtiğini bile söyleyebiliriz.

Bu anlamda film biraz daha gerçeklik kazanmış ve artık geçen yılların izlerini de taşımaya başlayan Tom Cruise’un yorgunluğunu da iyi yansıtmış. Belki de bu nedenle film bana serinin diğer yapımlarından daha sempatik geldi. Özellikle motosikletlerle çekilen bir takip sahnesi var ki gerçekten izlenilmeye değer.

YÖNETMENE ARTI

Filmin konusunu kısaca özetleyecek olursak... IMF feshedilip Ethan açıkta kalınca ekip, ‘Sendika’ adında son derece yetenekli özel ajanlardan oluşan bir örgütle karşı karşıya kalır. Bu iyi eğitilmiş ajanlar, hızla artan bir dizi terör saldırısıyla yeni bir dünya düzeni yaratmaya kararlıdır. Ethan, ekibini toplar ve bu hain şebekenin üyesi olup olmadığı belirsiz, dışlanmış İngiliz ajan Ilsa Faust ile güçlerini birleştirir. Ekip, bugüne kadarki en tehlikeli görevleriyle yüzleşir.

Ilsa Faust’u canlandıran Rebecca  Ferguson daha çok televizyon işleri yapmış bir isim ama onu bundan sonra sinemada fazlasıyla göreceğiz sanıyorum. Yüzünün güzelliği ve aksiyon sahnelerini kaldırabilen fiziğiyle filme etkisi azımsanamaz. Tabii yan rollerdeki Jeremy Renner, Simon Peg ve Alec Baldwin kadroyu tamamlıyor. Filmin bir diğer dikkat çekici özelliği ise hikayenin soğuk savaş döneminde geçen filmleri hatırlatan anlatım tarzı. Sıkı casusluk filmlerinin özellikle bu dönemle haşır neşir olduğunu düşünürsek senarist ve yönetmen Christopher McQuarrie’ın hanesine bir artı daha koymamız gerekir.

Görevimiz Tehlike dizisinden ve sinemadaki ilk dört filminden daha farklı bir yapımla karşı karşıyayız. Bu farklılık benim sinema anlayışıma göre pozitif yönde. İyi seyirler...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Christopher McQuarrie

Senarist: Christopher McQuarrie

Oyuncular: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Rebecca Ferguson

Yapım: 2015, ABD, 131 dak.

VİZYONDAKİLER

Darbe

Darbe, 7 Şubat 2012’de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasıyla başlayan MİT krizini beyazperdeye taşıyor. Siyaset tarihimizde daha önce eşi görülmemiş bir entrikayı konu alan film; sahte belge, tuzak, asılsız ihbar, casusluk, tehdit, şantaj gibi konuları da ele alıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Yasin Uslu

Senarist: Avni Özgürel

Oyuncular: Cansel Elçin, Erdinç Gülener, Öykü Çelik, Şemsi İnkaya, Ahmet Somers

Yapım: 2015, Türkiye

Victoria

2015 Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni kazanan film 140 dakikalık tek plandan oluşan bir sinema deneyimi. Yönetmeni Sebastian Schipper’ın “Bu bir banka soygunu filmi değil. Bu bir banka soygunu” diye tanımladığı film, izleyicisini genç bir turist olan Victoria ile beraber Berlin sokaklarında bir maceranın ortasına bırakıveriyor. Victoria, bir kulübün çıkışında dört gençle tanışır ve kendini banka soygununa kadar uzanacak olayların içinde bulur.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen ve senarist: Sebastian Schipper

Oyuncular: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, Burak Yiğit

Yapım: 2015, Almanya, 140 dak.

Yeni Kız Arkadaşım

Claire, en yakın arkadaşı Lea’nın ölümünün ardından derin bir depresyona girer. Ancak hayatında kalan son arkadaşının kocasıyla sürpriz bir şekilde tanışınca hayata tutunması için yepyeni bir sebep doğacaktır. Filmin başrol oyuncusu Anais Demoustrier, bu yapımdaki rolüyle Karlovy Vary Uluslarası Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The New Girlfriend

Yönetmen ve senarist: François Ozon

Oyuncular: Romain Duris, Anais Demoustier, Raphael Personnaz, Isild Le Besco

Yapım: 2014, Fransa, 108 dak

Kahraman Miçolar

Nuh, gemisini terk edince hayvanlar tek başlarına kalır. Dünyanın sonu gelmiştir. Büyük bir sel yaklaşmaktadır. Neyse ki karada yaşayan sakar bir tür olan Nestrian’lardan Dave ve oğlu Finny’yi ve bütün hayvanları kurtaracak bir gemi yapılmıştır. Fakat görünen odur ki Nestrian’ların bu gemiye binmesi yasaktır. Başlarına bin bir çeşit macera gelecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Ooops! Noah is Gone

Yönetmen: Toby Genkel, Sean McCormack

Senarist: Richie Conroy, Toby Genkel

Yapım: 2015, Almanya-Belçika, 87 dak.