Kürdistan Bölgesel Yönetimindeki seçimler, Türkiye’de tuhaf bir biçimde hemen hiçbir köþe yazýsýna konu olmadý. Haftada beþ Rojava yazýsý yazan arkadaþlar hem Rojava hem de çözüm sürecini olumlu yönde etkileyecek olan Kürdistan seçimlerini görmezlikten geldiler.
Oysa Ortadoðu kan revanken, ayný bölgede yer alan bir coðrafyada seçim yapýlmasý, bu seçimlere halkýn gösterdiði teveccüh, seçimlere katýlan Kürt partilerin dolaylý dolaysýz , Ankara ile kurduðu iliþkiler , bu iliþkilerin geleceði, iþte bütün bunlar Kürdistan seçimlerini Türkiye açýsýndan da son derece önemli kýlýyordu.
Seçimlerin sonuçlarýndan , Kürt sorunu söz konusu olduðunda burnundan kýl aldýrmayanlarýn hoþlanmadýðý anlaþýlýyor. Tek satýr bile yazmadýlar ve görmezlikten geldiler.
Mesut Barzani liderliðindeki KDP’nin bu seçimde de kazanan parti olmasýndan hoþlanmadýlar. Ama eðer tersi olsaydý, bu medyada hükümetin stratejik müttefik olarak gördüðü bir yönetimin çöktüðüne Kürt halkýnýn kendi feodallerine baþkaldýrdýðýna ve sosyalizmi selamladýðýna dair ne yazýlar yazacaklardý, Allah bilir!
Erbil’de Eylül ayýnda gerçekleþecek olan konferansýn baþka bir tarihe ertelendiði ilan edildiðinde, Türk medyasýnda, bu iptalden, Mesut Barzani ve Baþbakan Erdoðan’ýn sorumlu tutulduðu bir çok haber yer aldý.
Ýþte böylesi bir ortamda gerçekleþen Kürdistan seçimlerinin Türk medyasýnda çok kýsa haberler dýþýnda hemen hiç yer almamasý enteresan bir durumdur. Oysa bu seçimler, farklý görüþlere ve siyasi programlara sahip Kürt partilerinin gelecekte oynayabilecekleri rol ve böylesi tarihi bir dönemde siyasi güçlerinin bu seçimlerle yeniden sýnanmýþ olmasý bakýmýndan son derece önemliydi.
KDP, GORAN (Deðiþim), YNK, ve PKK çizgisindeki PÇDK’nin, bunun dýþýnda Ýslami ve sol gruplarýn katýldýðý seçimlerden, KDP’nin henüz resmi olmayan sonuçlara göre, %50’nin üstünde oy alarak parlamentoda 40 milletvekilliðini elde etmesi, Celal Talabani’nin yokluðunda( Almanya’da hala tedavi görüyor) seçimlere giren Kürdistan yurtseverler Birliði( YNK) nin uðradýðý oy kaybý, büyük bir iddia ile seçimlere giren PKK çizgisindeki PÇDK’nýn ise kayda deðer bir sonuç elde edememesi, ama öte yandan YNK’den kopan grubun kurduðu, Noþirvan Mustafa liderliðindeki GORAN hareketinin gücünü korumasý hatta oylarýný arttýrmasý, Kürt siyasetini küresel ve ulusal anlamda nasýl etkileyecek?
Kürtler’in özgürlük mücadelesi içinde uzun bir tarihe ve geçmiþe sahip olan KDP, seçimlerden en kazançlý çýkan parti oldu. KDP, Kürt toplumunda geleneksel olarak muhafazakar-demokrat ve Batý yanlýsý bir siyasetin kýrklý yýllardan bu yana temsilciliðini yapýyor. Üç büyük þehirden biri olan Duhok þehrinde %70’in üzerinde oy aldý. Genelde ise resmi olmayan sonuçlara göre aldýðý oy %52 civarýnda. Oysa, 2009 seçimlerinden sonra ekonomik kaynaklarýn adil paylaþýlmadýðý yolundaki eleþtirilere en fazla uðrayan parti KDP ve onun lideri Mesut Barzani’ydi. Yeni hükümeti o kuracak. Halkýn KDP’ye gösterdiði teveccüh, bu siyasi çizginin daha uzun yýllar Kürt toplumunda önemli bir misyona ve iþleve sahip olacaðýný ortaya koydu.
Ama ayný þeyi, Irak cumhurbaþkaný olan Celal Talabani’nin partisi YNK için söylemek maalesef mümkün deðil. YNK seçimlerin kaybeden partisi oldu.
YNK gibi bir partinin % 15’lere kadar gerilemiþ olmasý, bu partinin gelecekteki siyasi rolünü belirsizliðe itiyor. YNK’nin geçmiþteki iki numaralý ismi olarak bilinen ve entelektüel kiþiliðine raðmen, mütevazi yaþamý itibariyle, halkýn kendisinden biri olarak gördüðü Noþirvan Mustafa’nýn GORAN (Deðiþim) hareketi dört yýl önce YNK’den ayrýþan bir hareket olarak Kürdistan’ýn uzun ömürlü partisi olduðunu ispatlamýþ oldu.
PKK paralelinde siyaset yapan PÇDK ise beklediði sonucu alamadý. Bu durum aslýnda, Kürdistan halkýnýn siyasi tercihlerindeki ‘yerelliði’ ifade etmesi bakýmýndan önemlidir.
PÇDK, KCK’nýn ortak stratejisi adýna siyaset yapýyordu ve KCK’nýn aldýðý son kararlardan biri de ‘Kürdistan halkýna, Erbil hükümetinin alternatifsiz olmadýðýný göstermekti.’
Böylesi kararlarýn en azýndan þimdilik halkta bir karþýlýðýnýn olmadýðý görüldü.
Kürdistan seçimleri, KDP’nin erimekte olduðunu düþünenleri fena halde yanýlttý. Bu yollu endiþelerin yersiz olduðunu gösterdi ve Kürt halkýnýn demokratik olgunluðunu ortaya koydu, herkese hayýrlý olsun!