Gözlemciler ve hakemler el ele

Merkez Hakem Komitesi Başkanı Yusuf Namoğlu'nun Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'ın, Kiev deplasmanında farklı yenildiği maçı yöneten İskoç hakem Craig Thomson ile ona not veren maçın Çek gözlemcisi için maçtan sonra söylemiş oldukları aslında bir itiraftı.

"UEFA Hakem Kurulu içinde gözlemcileri İskoç üye Hugh Dallas tayin ettiği için, maçta görev yapan Çek Cumhuriyeti'nden gözlemcinin maçın İskoç hakemine düşük bir not vereceğini zannetmiyorum" diyen bizim MHK Başkanı aslında beyninde olanı, fiili olarak kendisinin Türkiye liglerinde uyguladığı sistemi ifade etmiş.

 Süper Lig'deki hakem yönetimlerine baktığımız zaman kötü maçlar yöneten bazı hakemlerin haftalarca maç almaması gerekirken gözlemcilerinden aldıkları yüksek notlar ile hemen ertesi hafta yine Süper Lig'de görev yapmaya devam ettiklerini görebiliyoruz. Yani maçların hakemlerini veren MHK, aynı maçta hakeme not vermek için bir de gözlemciyi kendisi tayin ediyor.

İşte sistem böyle işleyince Galatasaray Başakşehir maçında gözlemci Sefer Altuntaş'tan, Kasımpaşa-Kayserispor mücadelesinde de gözlemci Hamza Işın'dan geçerli notlar alan hakem Ali Palabıyık Süper Lig'de görev yapmaya devam ediyor.

Yine Konya-Fenerbahçe ve Beşiktaş-Bursa maçlarının gözlemcileri Sebahattin Şahin ve Mustafa Arslan'dan iyi notlar alan Bülent Yıldırım elini kolunu sallayarak maçlara çıkmaya devam ediyor.

Hele hele, Kayseri-Trabzon maçında Serkan Çınar'ın ev sahibi lehine vermediği öylesine net iki penaltı var ki, tartışmaya bile gerek yok. Ancak kendi oğlu da hakem olduğu için MHK'ye göbekten bağlı olan gözlemci Adnan Şeker'in, hakem Serkan Çınar'a iyi not vermesi ve hakemin 8 gün sonra tekrardan görev alması ise hakemlik adına tam bir içler acısı durumdur. Hakeme not veren gözlemcilerin atamalarının neye göre, hangi kıstaslar göz önüne alınarak yapıldığı belli değildir.

Gaziantep-Konya ve Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarını yöneten Hüseyin Göçek'e üst üste, iki kez gözlemci olarak Yunus Yıldırım'ı gönderme başarısı sadece bizim MHK Baş- kanı Yusuf Namoğlu'na aittir.

Yine, Yeni Malatyaspor'un 12. ve 14. haftalarda kendi evinde oynadığı ve ikisinde de puanlar kaybettiği Giresunspor ve Bandırma maçlarında gözlemci olarak üst üste Yunus Yıldırım'ın görevlendirilmesinin mantığını sanırım sadece MHK Başkanı Yusuf Namoğlu açıklayabilir.

Ayrıca TFF resmi internet sayfasında bulunan bilgi bankası bölümünde uzun zamandır, hakemin adını, soyadını girdiğimiz zaman yönetmiş olduğu tüm maçları görebiliyorsunuz. Ancak herhangi bir gözlemcinin ya da temsilcinin adı ve soyadını girdiğimizde ise tüm bilgilerin kapalı olduğunu görülüyor. TFF olarak ya o bilgi bankası bölümü- nü olduğu gibi kapatın ya da gözlemciler ve temsilciler ile ilgili bölümü de bilgi akışına açık tutun. Eğer ki bu bilgileri kapalı tutmaya devam ederseniz, gizli kapaklı işler çevirdiğinizi kabul etmiş olursunuz.