Gözünüz Avrupa sinemasında olsun!

Avrupa Film Ödülleri nihayet sahiplerini buluyor! Üç dalda aday gösterilen “Kış Uykusu”na da ödül beklediğimiz EFA töreninin programı kesinleşti. 13 Aralık Cumartesi gecesi 2014 Avrupa Kültür Başkenti Riga’da düzenlenecek olan törende “Kış Uykusu”nu sinema dünyasının takdirini toplayan yetenekli ve güzel oyuncu Melisa Sözen temsil edecek. EFA bu yıl aday filmler için patronlar, yani filmi özel olarak temsil eden kişiler belirledi. Melisa Sözen de bu görevi yerine getirecek. “Kış Uykusu”nun yapımcısı, Avrupa Film Akademisi ve Eurimages’ın Ortak Yapım Ödülü sahibi Zeynep Özbatur Atakan da törene katılacak.

Türkiye’den törene ilgi gösteren bir televizyon kanalı çıkmadı ama saat 19.00’dan itibaren www.europeanfilmawards.eu adresinden canlı yayını izleyebilirsiniz. Avrupa çapında ise dört ülkede canlı yayınlandıktan sonra 33 bölgede tekrar yayını yapılacak.

Tören mekanı olarak, 1863 yılında Riga Alman Tiyatrosu olarak inşa edilen, Letonya Ulusal Operası seçildi. Bu tarihi salonun güzelliğine rağmen sadece bin kişi kapasiteli olması nedeniyle Cinema Splendid’de de 500 kişilik bir davetli topluluğu tören yayınını izleyecek. Törenin açılışını EFA geleneklerine uygun olarak Akademi’nin başkanı, Alman usta Wim Wenders ile EFA Yönetim Kurulu Başkanı Polonyalı usta Agniezska Holland yapacak.

***

Melisa Sözen’in yanı sıra törenin diğer ‘patron’ları İsveçli aktör Johannes Kuhnke, Rus görüntü yönetmeni Mikhail Krichman, Polonyalı görüntü yönetmeni ?ukasz ?al ve özel ödülleri belirleyen jürinin üyeleri Danimarkalı besteci Halfdan E, Portekizli yönetmen ve yapımcı Luís Galvão Teles, Britanyalı kostüm tasarımcısı Michael O’Connor, Polonyalı prodüksiyon tasarımcısı Allan Starski, İsrailli görüntü yönetmeni Asaf Sudry ve Hollandalı ses tasarımcısı Peter Warnier’den oluşuyor. EFA’nın film yapmınının bir ekip işi olduğunun her daim altını çizen ve sadece starları öne çıkarmayıp, sinemaya emek veren her yaratıcı grubun temsil edilmesine özen gösteren tavrı ‘patron’ seçiminden de belli oluyor.

Sıra töreni ve ödülleri sunmaya gelince elbette oyunculara iş düşüyor! 21 kategoride verilecek olan 27. EFA Ödülleri’ni sunacak olan isimler de belirlendi: Kadın oyuncular Romanya’dan Ada Condeescu, Hollanda’dan Sylvia Hoeks, İsviçre’den Carla Juri, Letonya’dan R?zija Kalni?a, Fransa’dan Ariane Labed ve Slovenya’dan Tanja Ribiç’ten; erkek oyuncular ise Hollanda’dan Barry Atsma, Polonya’dan Andrzej Chyra, Danimarka’dan Nikolaj Coster-Waldau, Bosna-Hersek’ten Branko ?uri?, Avusturya’dan Tobias Moretti ve İtalya’dan Luca Zingaretti’den oluşuyor. RIGA2014 elçileri Gustavs Terzens ile Marta Selecka’nın yanı sıra efsanevi Bergman oyuncusu ve yönetmen Liv Ullmann da ödül verecek. EFA törenine bu yıl Avusturya, Polonya, Kosova, evsahibi Letonya ve komşu Baltık ülkeleri Estonya ile Litvanya’nın Kültür Bakanları da katılıyor.

Törende Baltık ülkelerinin en popüler müzik topluluklarından çello triosu Melo - M de geniş bir yelpazede sevilen eserlerden bir mini konser verecek. Törenin ana sunuculuğunu ise Alman televizyonlarının tanınmış siması Thomas Hermanns üstlendi. Üye ülkeler arasında birçok farklı platformda, hem devletlerarası hem özel sektörle işbirliği ve koordinasyon gerektirdiği için Oscar vb. ulusal (Hollywood baz alınınca yerel!) törenlere göre katbekat zor olan EFA törenini Direktör Marion Döring ve yapımcı Jürgen Biesinger düzenliyor. Uygun bir salonumuz olsa, bir yıl da Türkiye’de, İstanbul’da EFA töreni görmek ne kadar şık olurdu...

Aday filmlerin hemen hepsi Türkiye’deki film festivallerinde gösterildi, bazıları gösterime dahi girdi ya da girecek... Diğer filmler için bu yıl Avrupa Video on Demand ağı EuroVOD ile işbirliği yapıldı. UniversCiné (Fransa), UniversCiné (Belçika), Flimmit (Avusturya), Filmin (İspanya), Volta (İrlanda) ve LeKino.ch (İsviçre) özel EFA bölümlerinde adayları ve ödül kazanan filmler izlenebilir.