Biliyor musunuz, soðan doðramak gibi nedenlerle dökülen gözyaþýnýn içeriði, duygusal nedenlere baðlý olan aðlamalardan farklýymýþ? Duygusal nedenlerle akýtýlan gözyaþý sayesinde stres sonucu biriken maddeleri vücudumuzdan atýyormuþuz. Bu konuda çalýþmalar yapan Dr. William Frey, insan gözyaþýnda, vücutta çok birikirse sinir sistemi üzerinde toksik etkiye yol açabilen manganez de bulmuþ. Ben de tüm bu araþtýrmalardan Aletha J. Solter’in Çocuðunuza Kulak Verin adlý kitabý sayesinde haberdar oldum. Doðan Kitap’tan “2-8 yaþ arasýndaki çocuðunuzun sorunlarýna kalýcý ve yaratýcý çözümler” altbaþlýðýyla çýkan bu kitap, Elvan’ýn aðlama nöbetlerine çare ararken elime geçti. Okudum, uyguladým. Etkisini de görünce sizinle paylaþayým istedim. Hatýrlarsýnýz, kýzýmýn istediði þeyleri aðlayarak ifade etmesinden bana göre ‘durduk yerde’ aðlamaya baþlamasýndan bahsetmiþtim birkaç kez. “Aðladýðýnda ne dediðini anlayamýyorum. Biraz sakinleþir misin?” cümlesiyle özetlenebilecek bir tavýr sergiliyordum. Kýzým da kendini tutmaya çalýþýp ne hissettiðini anlatýyordu. Meðer bu çok doðru bir yaklaþým deðilmiþ. Solter “Çocuklarýn rahatsýz edici deneyimlerinin etkilerinden kurtulup kendilerini iyileþtirmek için aðlayýp öfkelenerek acý veren duygularýný ifade etmeye ihtiyaçlarý vardýr. Aðlamak, acý çekmekten kurtulma sürecidir ve çocuklar gözyaþý dökme özgürlüðüne kavuþmadýkça kendilerini daha iyi hissedemezler” diyor. Aðlamanýn bir zayýflýk iþareti olarak yanlýþ deðerlendirildiðini de ifade ediyor. Öfke nöbeti teriminin “gözyaþlarýyla birlikte ortaya çýkan ve yýkýcý olmayan ani kýzgýnlýk tepkilerini” kapsadýðýný da belirtelim. Kendine ve baþkalarýna acý veren davranýþlarýn engellenmesi gerekiyor çünkü...
Solter’ÝN ÖNERÝLERÝ
-Öfke nöbetlerinden vazgeçirmeye çalýþmak, duygusal kabýzlýða, duygularýn içe atýlmasýna yol açar.
-Çocuk evde ne kadar kendisi olur ve bütün duygularýný açýkça ifade ederse, dýþarýda baþkalarýna o kadar ‘terbiyeli’ görünür. Çocuklarýn her yerde sakin olmalarýný beklemek gerçekçi deðildir.
-Gülmek, çocuklarýn korku, öfke, utanç, güvensizlik, güçsüzlük gibi duygularýyla baþa çýkmalarýna yardýmcý olacak bir gerginlik boþaltma mekanizmasýdýr ve aðlamak kadar önemlidir.
-Çocuðunuzun aðlamalarý size, çocuðunuza gösterdiðiniz ilgiye ve ona verdiðiniz güvene bir armaðandýr.
-Bütün acý verici duygularýný açýkça ifade etmelerine izin verilen çocuklarýn mükemmel bir öðrenme ve düþünme kapasiteleri vardýr ve bu yetenekleriyle baþkalarýný þaþýrtabilirler.