Greyfurt kalp ilacının etkisini azaltıyor

Bazı besinler içerikleri ilaçların etkisini değiştirebiliyor. Özellikle greyfurt kalp hastaları ve alerjisi olanlar tarafından dikkatli tüketilmeli.

Kanada Tıp Birliği dergisinde greyfurdun taze ve taze sıkılmış suyunun bazı ilaçların etkinliğini azaltarak olumsuz etkilerinin olabileceğini açıklandı. Florida Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda da  greyfurdun çok az sayıda ilacın bazılarında ilacın emilimini azalatabileceğini bildirirken bazı ilaçların da etkinliğini arttırabileceğini belirlendi. Özellikle kolesterol düşürücü simvastatin etken maddesini içeren ilaç ile feksofenadin etken maddesini içeren antihistaminiklerin içildikten sonra greyfurt suyu tüketmenin kandaki konsantrasyonlarını azalttığı belirtildi. Yine greyfurt içindeki bazı enzimler sayesinde düzenli antiritmik ilaçlar, immunosupresifler ve kalsiyum blokerleri kullananlarda olumsuz etkiler oluşabileceği belirtildi.

Portakal ve limon da listede

Araştırmalar greyfurt gibi sitrik asitten zengin turunçgillerin de bazılarında benzer suçlu etkiler gösterebileceğini açıkladı. Portakal, limon, mandalina da furanokumarin adlı ilaç etkinliğini azaltabilen etken maddeye sahip. Bu madde kolesterol ve bazı antihistaminklerde ilacın etkinliğini azaltabiliyor. Ancak bazı tatlı portakallarda bu etki yok.

Bu besinlere dikkat

- Çikolata: Monoamin oksidaz inhibitörü ve tranilsipromin içeren antidepresan kategorisindeki ilaçları kullananların çikolata ve kafein içeren yiyecek ve içecekleri kullanmaması gerekiyor. Bu nedenle kullandığınız antidepresan varsa prospektüsüne bakıp ilacın etken maddesini kontrol edin. Çünkü çikolata yiyen ve bu ilacı kullanan kişilerin hastalığa bağlı yan etkilerden etkilenme olasılığı artıyor.

- Muz, portakal ve maydanoz: Potasyumdan zengin bu yiyeceklerin kalp ve tansiyon ilaçları ile beraber yenmesi, tansiyonu gereğinden fazla düşürerek kalp atımında düzensizliklere neden olabiliyor.

- Bazı bitkisel antidepresan destekler:  Hiperiyum perforatum adlı etken maddeyi içeren ve piyasada da çok sık kullanılan bitkisel bir antidepresannın konjestif kalp hastalığı ve anormal ritm bozukları, kolesterol düşürücü ilaçların bazıları ve erektil fonksiyon bozukluğu düzenleyici ilaçlarla kullanılması ilacın kandaki seviyesini azaltabilmektedir. 

- Vitamin E: E vitamini takviyesi alanların warfarin etken maddeli ilaçlarla kullanması kanama riskini daha da çok arttıracağı için önerilmektedir.