Gribe besin kalkaný

Havalarýn soðumasýyla grip salgýný baþladý. Enfeksiyondan korunmak için baðýþýklýk sistemini güçlendirmek gerek. Bunun tek yolu doðru besin takviyesi.

Mevsim geçiþleri hava ýsýsýnýn ani yükselip düþmesi gribe davetiye çýkarýyor. Uzun süre yatak istirahati gerektiren salgýnýn hayatýnýzý felç etmesini engellemenin tek yolu baðýþýklýðý güçlendirmek. Ýyi bir beslenme planý baðýþýklýk sisteminizi hastalýklara karþý kalkan yapabilir. Bu beslenme planýnýn ilk adýmýnda kahvaltý var.

Öðle ve akþam protein

Taze mevsim meyvelerini içine kattýðýnýz kahvaltýlýk tahýl gevreðini süt veya yoðurt ile karýþtýrýp bal ile tatlandýrýp güne baþlayabilirsiniz. Muhakkak 1 kase karýþýk kuru yemiþ, badem, ceviz ve fýndýk karýþýmý tüketmelisiniz. Kahvaltýda bir alternatif daha sunuyorum.

Bir kase taze mevsim meyvelerinin yanýna az yaðlý peynirli tam buðday ekmeðiyle yapýlmýþ tost ile balla tatlandýrýlmýþ açýk siyah çayýnýzý tüketebilirsiniz. Tavuklu veya kýymalý veya kuþbaþý etli kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller veya mevsime uygun ýzgara balýk, grip savar gibi etki gösterir. Yanýnda hazýrlayacaðýnýz bol yeþillikli salata (marul, ýspanak, roka, pazý, maydanoz, yeþil biber, dereotu, nane gibi) ise baðýþýklýk sisteminin güçlenmesi için gerekli antioksidanlarýn ana kaynaðý olacaktýr. Haftada 2 kere de haþlanmýþ sebzelerin eþlik ettiði ýzgara tavuk veya hindi eti yemek gerekmektedir. Yemek aralarýnda; muz, yoðurt, kuru üzüm, kuru kayýsý, kuru erik, ceviz, fýndýk, badem ile ara öðünler oluþturabilirsiniz. Gece yatarken ise vanilya ile tatlandýrýlmýþ süt ve 1 kase meyve ile günü bitirebilirsiniz. Gün içinde bol bol sývý almalý, kolalý içecek ve kahveyi azaltýp, limon ilave ettiðiniz bitkisel çaylara (kuþburnu, ýhlamur, adaçayý gibi) aðýrlýk vermelisiniz.

ENFEKSÝYONA DUR DÝYEN VÝTAMÝNLER

-Vitamin A, beta karoten, vitamin B2, vitamin B6, folik asit, vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin C ile çinko, magnezyum, kalsiyum ve potasyum açýsýndan zengin sebze ve meyvelere aðýrlýk vermelisiniz.

-C vitamini ihtiyacýný karþýlamak için turuncu ve kýrmýzý yiyecekleri dolabýnýzdan eksik etmemelisiniz.

-A vitamini ihtiyacýný karþýlamak için; havuç, ýspanak, kabak, marul, brokoli, roka, dereotu, kýrmýzý biber, domates, yeþil yapraklý sebze ve kayýsý, þeftali gibi turuncu meyveler ile et, süt, yumurta yemelisiniz.

-B grubu vitaminler anti stres vitaminleridir. B vitaminlerini ise iþlenmemiþ tahýllar, bakliyat, yeþil yapraklý sebzeler, yumurta, et, tavuk, balýk, karaciðer ve böbrek yiyerek saðlayabilirsiniz.