Kýþý gribe yakalanmadan atlatmak mümkün.
Ýþin sýrrý baðýþýklýk sistemini güçlendiren yumurta, peynir ve mercimek gibi besinleri hastalýða yakalanmadan tüketmek ve gerekli vitamin desteði almaktan geçiyor.
ABD’nin Pensilvanya Üniversitesi Beslenme Eðitim Direktörü Dr Lisa Hark gripten korunmanýn yeterli ve dengeli beslenmeye ek olarak bazý yiyecekleri ön plana çýkartarak mümkün olduðunu bildirdi. Çoðu zaman gribe yakalandýktan sonra bitkisel çaylar ve taze meyve sularý ile tedavi etmeye çalýþtýðýmýz bu hastalýktan korunmanýn yollarý hem pratik hem de oldukça kolay yiyeceklerle engellemek mümkün. Ýþin aslý yýpranmýþ olan baðýþýklýk sistemini harekete geçirmek, yorgun çalýþan enzimatik sistemleri canlandýrmak. Dr. Lisa Hark yaptýklarý deneysel araþtýrmada ilk önce yeterli proteini vücuda saðlamanýn grip virüslerine karþý korunmada en etkili yöntem olduðunu bildiriyor. Bin kiþi üzerinde yapýlan araþtýrmada özellikle peynir ve yumurta proteinlerinin virüslere karþý vücutta antikor üretimini arttýrdýðýný belirtti. Her gün en az 2 ince dilim peynir ve 1 adet yumurta gribe kalkan olduðu çalýþmalarla gösterildi.
Kilit vitamin B12
Ülkemizdeki araþtýrmalarda folik asit ve B12 zengin yiyeceklerle beslenen kiþilerin gribe yakalanmadýklarýný gösteriyor. Nohut, mercimek, hindi ve balýk eti tüketenlerin bu 2 önemli vitamini eksik almalarýna imkan yok. Hindi ve tavuk etlerini sebzelerle zenginleþtirerek yemek grip koruyucu maddeleri daha fazla kayýp olmadan almanýzý saðlayacaktýr.