Gribe manav kalkaný

Baðýþýklýk sisteminizi güçlendirmek için avuç avuç vitamin hapý yutmanýza gerek yok. Gribe karþý en güçlü ilaç mevsim sebze ve meyveleri.

Okullarýn açýlmasý ve hava deðiþiminde yaþanan farklý ýsý dereceleri nedeniyle     grip ve üst solunum yollarý enfeksiyonu yaygýn bir þekilde görülmeye baþlayacaktýr. Eðer bu sonbaharý dirençli bir þekilde geçirmek istiyorsanýz aþaðýda sizler için hazýrladýðým beslenme önerilerini düzenli uygulamanýzý tavsiye ederim. Ýþte baðýþýklýðý güçlendiren beslenme tüyolarý... Sebze ve meyveler büyüme ve geliþmeye yardýmcý olduðu gibi hücre yenilenmesini ve doku onarýmýný saðlar. Ayrýca hastalýklara karþý direncin oluþumunda etkindirler. Yeterli     ve dengeli beslenebilmek için çeþitli renk ve tür-deki sebze ve meyvelerin tüketimi önemlidir.

Yeþilin þifalý gücüyle þifa bulun

Sabah kahvaltýsý da olmak üzere her öðünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli, günde en az 5 porsiyon (400 gram) tüketilmelisiniz. Savunma sistemini güçlendirici özelliði olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzeler ile portakal, mandalina, elma ve greyfurt gibi meyveleri bolca yemelisiniz.

- Gerek C vitamini ihtiyacýnýn karþýlanmasý gerekse sývý alýmýna katký saðlamasý yönünden taze sýkýlmýþ meyve sularý da içilebilir. Meyve sularýnýn tüketiminde önemli olan bekletilmemesi.

- Meyve ve sebzeler bol su ile iyice yýkanmalý gerekirse fýrçalanmalý ancak deterjan veya sabun kesinlikle kullanýlmamalýdýr.

C ve E vitamininden yararlanýn

- E vitamini de baðýþýklýk sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soðuk algýnlýðý ve diðer enfeksiyonlara karþý vücut direncini artýrarak, A vitamininin okside olmasýný engeller. E vitamininin iyi kaynaklarý olan; yeþil yapraklý sebzeler, fýndýk, ceviz gibi yaðlý tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir. Ancak kurubaklagillerin protein kalitesini arttýrmak için tahýllarla ve C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi daha faydalýdýr. Ýmkan dahilinde günde 1 avuç fýndýk, ceviz  gibi tohumlar yenmelidir.

- Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan besindir. Her gün  bir yumurta tüketilmesi yararlýdýr.

- Vücut ýsýsýný dengede tutabilmek için bol sývý alýmý unutulmamalýdýr. Ateþ yükselmesi durumunda sývý tüketimi artýrýlmalý ve yeterli enerji alýnmalýdýr. Enerji kaynaðý olarak basit karbonhidrat olan saf þeker ve þekerli besinler yerine     kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahýl ürünleri, enerjisi yüksek hamur tatlýlarý yerine sütlü tatlýlar, meyve tatlýlarý, tercih edilmelidir. Artan enerji ihtiyacýnýn karþýlanmasý için ölçülü olarak tahin pekmez de tüketilmeli.

Toksin atan baðýþýklýk çayý

TAZE adaçayý yapraklarý, 1 kakuleyi havanda çok toz halinde olmayacak þekilde ezin. Kuru kekik, yarým adet lime veya limon, çok az kuru biberiyeyi hazýrlayýn. Cam demliðe taze adaçayý, kakule, kuru kekik, kuru biberiye ve limon dilimini koyup üzerine sýcak suyu dökün. Sadece bir dakika demleyip süzün ve sýcak servis edin.