Grip, soðuk algýnlýðý, mide sorunlarý ve halsizlik gibi sorunlara karþý baharatlarýn gücünden yararlanmalýsýnýz. Yemeklerin lezzet artýrýcýlarý baðýþýklýk sistemini de güçlendiriyor.
Baharatlar taze veya kuru fark etmeksizin saðlýk için birer þifa kaynaðý gibi vücutta etki gösterirler. Kokularý ve tatlarý ile yemeklere lezzet veren saðlýk koruyucularýný her gün farklý çeþitte kullanmakta fayda var.
-Yenibahar: Mide rahatsýzlýklarýna birebir iyi gelen potasyum, demir, selenyum ve magnezyumdan zengin baharattýr. Kan basýncýný düzenleyen yenibaharý et ve sebzelerde kullanabilirsiniz.
-Mahlep: Kurabiye, keke, poðaçalara eklenen mahlep astýmýn düþmaný. Ýdrar söktürücü etkisi bulunan mahlep çocuklarda kemik geliþiminin saðlanmasýnda sütlere eklenerek içimi kolaylaþtýrýyor.
-Sumak: Sumak aðacýndan elde edilen ekþi tat verici özelliði olan baharattýr. En önemli özelliði antiseptik etkisi olmasýdýr. Kan sulanmasýný önleyici etkisi vardýr. Salatalara, bazý yemeklerin sebze soslarýna katýlarak tüketilebilen sumak, boðaz ve diþ eti hastalýklarýna da iyi gelir.
-Çörekotu: Daha çok börek ve çöreklere konulan bu siyah minik baharatýn en etkili olduðu durum vücutta kan þekerini düþürücü etkiye sahip olmasýdýr. Çörekotu baðýþýklýk sistemini kuvvetlendiren, alerji ve egzamaya iyi gelen etkisi de bulunuyor. Sindirim ve hazým sorunlarý yaþayanlara çörekotunu salatalara eklemelerini öneririm.
-Muskat: Kalýn kabuðu ile kabuklu fýndýk büyüklüðünde olan muskat rendelenerek beþamel sos ve peynirli yemeklere lezzet veren farklý bir baharattýr. Aðýz kokusu ve mide aðrýlarýný gidermede oldukça etkindir.
-Kimyon: Et yemeklerinin lezzetini arttýran kimyon sinirleri uyarýrý ve sakinleþtirici etki saðlar. Mide ve baðýrsak gazýný gideren en etkili baharattýr. Hazým problemi yaþayanlar için ilaçtan etkili, tansiyon probleminde ise düþürücü özelliðiyle önemli saðlýklý baharatlardan biridir.
-Karanfil: Çay ve kompostoda harika tat veren bu minik baharat; diþte ezildiðinde diþi uyuþturarak aðrýyý azaltýcý etkiye sahiptir. Mide bulantýsýný bastýran, aðýzdaki kötü kokuyu alan, sindirim sistemini rahatlatan özellikleri bulunur.