Arýlarýn odunsu bitkilerden topladýklarý reçine ve benzeri diðer maddeleri kovana taþýyarak oluþturduklarý propolisi, dýþ etkenlerden korunmak için kovan sýva maddesi olarak kullandýklarý bilinmektedir. Propolis ayrýca içerdiði yüksek antioksidan miktarý sayesinde de grip veya soðuk algýnlýðýnda da vücutta iyileþtirici etki gösterir. Düzenli propolis ve bal tüketmek boðaz aðrýsý, sinüs ve boðaz enfeksiyonlarý olmak üzere antibiyotiðe dirençli hastalýklara neden olan bakterilerin büyümesini önlüyor. Yapýlan araþtýrmalar özellikle 12 yaþ altý çocuklarýn akut solunum yolu enfeksiyonlarý döneminde, 2 çay kaþýðý kadar propolisi bol su ile tüketmeleriyle ateþ ve kan ile idrarda enfeksiyon belirtileri gösteren parametrelerde yüzde 55 oranýnda iyileþme görüldüðü bulunmuþtur.
Önemli araþtýrmalar solunum yolu enfeksiyonlarýndan korunmada günde 150-200 mg arasýnda propolis tüketmenin oldukça faydalý olduðunu bildiriyor. Propolisi güne baþlarken, kahvaltýdan önce tüketebilirsiniz. Güvenilir markalarýn buzdolabýnda muhafaza edilen ve içeriðinde propolis bulunan arý ürünleri karýþýmlarýný güvenle kullanabilirsiniz.
Bu tarifleri deneyin
-Propolisli ve Ballý Yoðurt: 1 kase yoðurda 1 çay kaþýðý tarçýn, 2 çay kaþýðý bal, arý sütü ve propolis karýþýmý koyun ve mikser ile çýrpýn. Üzerine 1/4 adet armut rendeleyin. Bu yoðurdu her gün ikindi öðününde tüketin. Bu yoðurt hem probiyotik hem propolisin doðal antioksidan etkisi ile baðýþýk arttýrýcý olarak gribe karþý kalkan olacaktýr.
-Propolisli ve Ballý Gevrek: 1 su bardaðý sütü bir kaseye boþaltýn. Ýçine 2 çay kaþýðý propolis, arý sütü ve bal ile birlikte 5-6 adet ceviz ve 5-6 yemek kaþýðý müsli koyarak tüketin. Propolis diðer yararlý besinlerden omega 3, kalsiyum ve antioksidanlarla beraber vücudun yapýsýný güçlendirecektir.
-Propolisli ve Ballý Muz: 1 adet büyük boy muzu kaseye koyun. Üzerine 1 çay kaþýðý propolis, arý sütü ve bal karýþýmý, 1 çay kaþýðý vanilya ve 1 tatlý kaþýðý kakao ile iyice ezin ve servise hazýr. Öðle yemeðinizin ardýndan yemenizi öneririm.