GSS Borçlarýna Yapýlandýrma Geldi

Bað-Kur'lular, Memurlar, Ýsteðe Baðlý Sigortalýlar, SGK'dan Aylýk-Gelir Alanlar/Emekliler, 65 yaþ aylýðý / þeref aylýðý alanlar, stajyer avukatlar, iþsizlik ve kýsa çalýþma ödeneði alan herkes genel saðlýk sigortasý kapsamýndadýr. Uygulamada kapsam dýþý olarak adlandýrýlan banka sandýklarý mensuplarý hükümlü tutuklular, yurt dýþýndan saðlýk hizmeti alma hakký olanlar hariç olmak üzere Türkiye'de ikamet eden herkes genel saðlýk sigortasý kapsamýndadýr.

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlarýn genel saðlýk sigortasý kapsamýna zorunlu olarak alýnmasý 1/1/2012 tarihinde baþlamýþtý. Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaþlarýn prim ödeyip ödeyemeyecekleri gelir testine göre belirlenmektedir. Prim ödenip ödenmeyeceðinin tespiti için genel saðlýk sigortalýsý olduklarý tarihten itibaren ikametlerinin bulunduðu yerdeki Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Vakýflarýna müracaat ederek gelir testi yaptýrmalarý gerekmektedir.

Sosyal güvencesi olmadýðý için zorunlu olarak GSS tescili yapýlanlardan ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý, asgari ücretin üçte birinin üstünde olanlar 2021 yýlý için bu kapsamdaki kiþilerin ödeyeceði prim tutarý aylýk 107,33 TL'dir.

Herhangi bir sosyal güvencesi olmamasý nedeniyle GSS kapsamýnda resen tescil ettiðimiz kiþilere durumlarýný belirten bir tebligat gönderilmektedir. Gelirinin ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý asgari ücretin üçte birinin altýnda olduðunu düþünenler 1 ay içinde gelir testi için yerleþim yerinin bulunduðu SYDV'ye müracaat etmeleri gerekmektedir.

Gelirinin ayný hanede yaþayan aile içinde kiþi baþýna düþen tutarý, asgari ücretin üçte birinin altýnda olanlar gelir testine girecek ve gelirlerinin düþük olduðu tescil edilirse GSS primlerini devlet karþýlayacak.

Lise mezunu gençlere 20, üniversite mezunu gençlere 25 yaþýna kadar anne ya da babasýndan iki yýl boyunca bakmakla yükümlü olarak, anne veya babasýndan yararlanamýyor ise gelir testi yaptýrmaksýzýn primi devlet tarafýndan karþýlanmak üzere genel saðlýk sigortalýsý olmalarý saðlanmýþtýr.

GSS gelir testine girmeyen veya prim borçlarýný ödemeyenler için 7326 Sayýlý torba kanunla yeni bir hak getirilmiþtir.

5510 sayýlý Kanunun 60 ýncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi kapsamýnda genel saðlýk sigortasý tescili yapýlmýþ olup da gelir testine hiç baþvurmayanlardan 09/06/2021 tarihinden 30/11/2021 tarihine kadar gelir testine baþvuran kiþilerin genel saðlýk sigortasý primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil baþlangýç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir.

2021 yýlý Nisan ayý ve önceki aylara iliþkin olup 09/06/2021 tarihinden önce 5510 sayýlý Kanunun 60 ýncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi kapsamýnda tahakkuk ettiði hâlde ödenmemiþ olan prim borçlarýnýn 31/12/2021 tarihine kadar ödenmesi halinde gecikme cezasý ve gecikme zammý gibi fer'i alacaklarýn tamamýnýn tahsilinden vazgeçilir.

Hiç gelir testine girmemiþ genel saðlýk sigortalarýnýn, 30 Kasým 2021'e kadar gelir testine gitmeleri halinde, belirlenecek gelir durumlarýna göre tescillerinin güncellenmesi saðlanacak.

09/06/2021 tarihinden önce 60 (g) kapsamýndaki sigortalýlýk statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlar þartlarý taþýmalarý halinde, 09/06/2021 tarihinden önceki döneme ait prim borçlarý dikkate alýnmaksýzýn 09/06/2021 tarihinden itibaren 31/12/2021 tarihine kadar saðlýk hizmetlerinden ve diðer haklardan yararlandýrýlacaktýr.

09/06/2021 tarihine kadar ödenmiþ olan 5510 sayýlý Kanunun 60 ýncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi kapsamýndaki genel saðlýk sigortasý primleri ile gecikme cezasý ve gecikme zammý tutarlarý iade ve mahsup edilmeyecektir.