AK Parti döneminde çalýþma hayatýna iliþkin iyileþtirmeler devam ediyor. Son olarak 26 Nisan tarihinde Resmi Gazete’ de yayýnlanan 6704 sayýlý Kanun ile genel saðlýk sigortasý prim borçlarýna af geldi.
Yapýlan bu düzenlemeye göre 26.04.2016 tarihi öncesinde 60/g kapsamýndaki (sigortalý olmayan, gelir/aylýk almayan ve genel saðlýk sigortasýndan yararlanma hakký bulunmayan) kiþilerden 25 yaþýný doldurduklarý güne kadar olan genel saðlýk sigortasý prim borcunun tahsilinden vazgeçilmiþtir. Ancak ödenmiþ borçlar varsa, ödenen bu primler iade ya da mahsup edilmeyecek.
Bu düzenlemeyle çok fazla vatandaþýmýzýn genel saðlýk sigortasý prim borcu siliniyor.
Burada önemli bir nokta da, genel saðlýk sigortasý primini 30 güne tamamlamasý gereken, kýsmi süreli çalýþanlardan 25 yaþýný doldurmayanlarýn borçlarýnýn silinip silinmeyeceðidir.
Sosyal güvenlik mevzuatýna göre, 4857 sayýlý Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerine göre kýsmi süreli veya çaðrý üzerine çalýþanlar ile bu Kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalýþan sigortalýlar için eksik günlerine ait genel saðlýk sigortasý primlerinin 30 güne tamamlanmasý zorunludur.
Bu durumda olan sigortalýlarýn eksik günlerine iliþkin genel saðlýk sigortasý primleri, 60/c/1 ya da 60/g kapsamýnda ödenmektedir.
Dolayýsýyla genel saðlýk sigortasý primleri, hane halkýnda kiþi baþýna düþen gelire göre belirlenmekte, eðer bu gelir asgari ücretin 1/3’ünden az ise, genel saðlýk sigortasý primini devlet karþýlamaktadýr. Eðer fazlaysa, primi kendisi ödemektedir.
Bu noktada, 6704 sayýlý Kanunda 60/g ifadesi yer aldýðýndan, 26.04.2016 öncesi, 25 yaþýný doldurmayýp, kýsmi süreli çalýþarak kendisine genel saðlýk sigortasý prim borcu tahakkuk eden kiþilerin de, genel saðlýk sigortasý prim borçlarý silinecektir.
SGK tarafýndan, genel saðlýk sigortasý prim borçlarýnýn tahsilinden vazgeçilmesine iliþkin SGK personeline yaptýðý duyuruda;
“60/g kapsamýndaki borçlu genel saðlýk sigortalýlarýnýn, 25 yaþýný geçmemek kaydýyla, 25.4.2016 (dahil) tarihinden önceki prim borçlarýnýn terkin edilmesi amaçlanmýþtýr. Söz konusu madde ile yapýlan düzenleme hakkýnda Genelge çalýþmasý tamamlanmýþtýr ve kýsa sürede yayýmlanacaktýr. GSS prim borcu terkin iþlemlerinin Merkezden yapýlmasý konusunda çalýþmalar devam etmekte olup, SGK Ýl Müdürlükleri / Merkezlerimiz tarafýndan herhangi bir iþlem yapýlmamasý gerekmektedir. Konu ile ilgili yayýmlanacak olan Genelgede uygulamanýn usul ve esaslarý hakkýnda ayrýntýlý bilgi verilecektir.” Denilmiþtir.
Dolayýsýyla, prim borçlarý henüz silinmemiþ olup, SGK tarafýndan yayýnlanacak Genelge ile belirlenen usuller uyarýnca borçlar silinecektir.
Mesleki Yeterlilik Belgesine Dikkat!
Tehlikeli ve çok tehlikeli iþlerde çalýþan iþçilerin mesleki yeterliliklerinin olmasý gerektiðine iliþkin düzenleme 2015 yýlýnda getirildi. Yapýlan düzenleme ile 40 meslekte çalýþan kiþiler için 12 aylýk süre tanýndý ve bu süre 26 Mayýs tarihinde sona eriyor. Bu tarihten sonra belirlenen mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kiþiler çalýþamayacak. Söz konusu kapsama giren mesleklere standart oluþturmak amacýyla, ülkemizde de mesleki yeterlilik belge alýnmasý zorunluluðu önce 40 meslek için daha sonra ek olarak 8 meslek için daha getirildi. Bu 8 meslek için de zorunluluk 2017 yýlýnda olacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kiþilerin çalýþtýrýlmasý halinde iþveren veya iþveren vekillerine Çalýþma ve Ýþ Kurumu il müdürlüðü tarafýndan her bir çalýþan için 500 Türk Lirasý idari para cezasý verilecektir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafýndan yetkilendirilen sýnav ve belgelendirme kuruluþlarýnýn gerçekleþtireceði sýnavlarda baþarýlý olan kiþilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafý ile sýnav ücreti Ýþsizlik Sigortasý Fonundan karþýlanmaktadýr. Fondan karþýlanan bu desteklerden kiþiler sadece bir kez yararlanabilecektir.