GSS’de tek prim geliyor

Son yýllarda saðlýk alanýnda önemli reformlar gerçekleþti. Bu reformlara da ek olarak, tüm vatandaþlarýn, saðlýk hizmetlerinden faydalandýrýlmasý imkaný getirildi. Çalýþanlar ve bakmakla yükümlü olunan kiþiler saðlýktan yararlanýrken bunun yanýnda iþsizler ve sosyal güvencesi olmayanlar da gelir testi sonucuna göre ya primleri devlet tarafýndan ödenerek ya da kendileri ödemek suretiyle saðlýk güvencesi altýna alýndý.

1.1.2012 tarihinden itibaren, reformun temel amacý olan genel saðlýk sigortasýnýn tüm vatandaþlara eriþimi saðlandý. Ancak tabi ki süreç içerisinde yeni düzenlemeler ile sistem iyileþtirilmeye devam ediliyor. Bu alanda en büyük sorun ise gelir tespitinde kullanýlan gelir tespitindeki sorunlar ve GSS üst sýnýr prim tutarlarýnýn yüksekliði oldu.

Þu an sistemden yararlanmada gelir testi yapýlýyor ve kiþi baþýna düþen gelir tutarýna göre primler belirleniyor.

Sistemde, þu an en düþük 65,88 TL prim ödenmekte ve bu prim tutarý 395,28 TL’ye kadar çýkmaktadýr.

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Sayýn Süleyman Soylu bu konuda tüm kesimleri rahatlatan bir açýklama yaptý. Bakanýmýz “Genel saðlýk sigortasý konusunda þapkadan tavþan çýkardýk. Çalýþanlarýn bakmakla yükümlü olduklarý, hiçbir geliri olmayanlar (eski ifadeyle yeþil kartlýlar), çalýþmadýðý halde sistemden istifade edenler var. Tüm kesimler düþünülerek saðlýk sigortasý sistemini masaya yatýrdýk” demek suretiyle uygulama vatandaþlarýmýzýn yakýndýklarý konularýn tek tek çözüleceðini müjdeledi.

Yapýlan çalýþma ile gelir tespitinde kullanýlan gelir testi zorunluluðunun kaldýrýlarak sadece primleri devlet tarafýndan ödenmesini isteyen düþük gelirliler için gelir tespiti devam ettirilecek. Yapýlacak düzenlemenin yasalaþmasý halinde gelir tespitine girmeyen ve GSS zorunluluðu kapsamýndaki herkes için 50-65 TL aralýðýnda bir prim ödenmesi gerekecek. Böylece bu noktada atýlacak adýmlar yaþanan maðduriyetlerinde önüne geçecek.

Beyannamede ceza ertelemesi

AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakan Sayýn Binali Yýldýrým tarafýndan açýklanan Yatýrým Teþvik Paketi, yakýn zamanda TBMM’de görüþülmeye baþlayacak ve akabinde yasalaþmasý halinde de yürürlüðe girecek. Yatýrým alanýnda önemli avantajlar saðlayan Yatýrým Teþvik Paketi, vergi ve sigorta primi bildirimleri için yeni bir uygulama getiriyor.

Ýþverenlerin iþlem yükünün azaltýlmasý için vergi ve sigorta primi bildirimi tek bir beyanname ile yapýlacak. Vergi mükelleflerinin vergi dairesine verdikleri muhtasar beyanname ile SGK’ya verilen bildirge birleþtirilecek. Böylece iþverenler her ayýn yirmi üçünde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini vererek yükümlülüklerini yerine getirmiþ olacak.  Vergi tutarý, matrah, sigorta primi ve kazanç miktarý ve prim ödeme gün sayýsý tek seferde bildirilmiþ olacak.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi zorunluluðu kapsamýnda olanlar elektronik ortamda bildirim yapabileceklerdir. Muhtasar ve Prim Hizmet Belgesi zorunluluðuna aykýrý davrananlar hakkýnda özel usulsüzlük cezasý verilecek. Elektronik ortamda bildirim veya form verilmesi mecburiyetine uyulmamasý halinde özel usulsüzlük cezasý, bildirim ve formlarýn 3 gün içerisinde verilmesi halinde 1/10 oranýnda uygulanacak.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde meslek adý ve kodunun da uygun þekilde girilmesi gerekiyor. Çalýþanlarýn gerçeðe uygun meslek adý ve kodunun girilmemesi halinde idari yaptýrým uygulanacak.  Gerçeðe aykýrý beyan edilmesi halinde verilecek idari para cezasý, asgari ücreti geçmemek üzere sigortalý baþýna asgari ücretin onda biri olacaktýr. Ýþverenlerin muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ilgili gerekli eðitimleri almasý için süre öngörüldüðünden bu idari para cezasý 2018 yýlýndan itibaren uygulanmaya baþlanacak.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin verilen bilgilere iliþkin baþka cezalarda tasarýda yer alýyor. Sigortalýnýn kazançlarýnýn veya hizmetlerinin bildirilmemesi, eksik ve geç bildirilmesi halinde her bir iþyeri için iki asgari ücreti geçmemek üzere idari para cezasý uygulanacak.