Guardiola bize gelmez, çünkü

Barcelona’nın altın senelerinde, Messi ve arkadaşlarıyla birlikte imzası olan teknik direktör Guardiola’nın isminin Fenerbahçe ile birlikte anıldığı gazetelere haber olarak düştü. Bu haberin Fenerbahçe camiasını heyecanlandıracağı iddiası da dile getiriliyor.

Bu ikinci iddiaya katılıyorum, Guardiola’nın isminin dahi Fenerbahçe ile birlikte anılması önemli, heyecan verici ve maalesef bugünlerde bizleri heyecanlandıracak böyle haberlere çok ihtiyacımız var.

Ancak, bu heyecanın arkasının gelmeyeceğini söyleyebilirim, Guardiola bize bugün, bu sene asla gelmez.

Guardiola bize teknik direktör olarak bir gün gelirse, o Fenerbahçe bugünkü Fenerbahçe olmayacaktır, yönetimi, yönetim anlayışı tümüyle değişmiş bir Fenerbahçe olacaktır.

Herşeyden önce, Fenerbahçe çok kötü futbol oynuyor; bilmem pazartesi gecesi Trabzonspor maçını izlediniz mi? Olcan biraz daha becerikli ya da şanslı olsa idi, kendi sahamızda tarihi bir hezimet alabilirdik. Ancak, kötü futbol bir neden değil, sadece bir sonuç ve büyük ölçüde de kötü yönetimin bir sonucu.

Aykut Kocaman’ı beğenirsiniz, beğenmezsiniz, bendeniz futbolculuk günlerinden beri takdir edenler arasındayım, bugün Fenerbahçe’nin teknik direktörüdür, doğrudur Alex konusunda çok büyük bir zamanlama yanlışı yapmıştır ama şayet daha ligin başlayalı altı hafta olmuş iken teknik direktörünüzün gideceği söylentisi ortalıkta dolaşıyor ise o takım kötü yönetiliyor demektir.

Bu söylentinin kaynağı yönetim de olmayabilir ama türkçemizdeki çok sevdiğim bir ifadeyle “Allah yakışan iftiradan korusun”.

Geçmişimiz, yakın geçmişimiz sezon ortasında gönderilen teknik direktörlerle dolu.

Bir teknik direktör sezon ortasında gönderiliyor, futbolcu transferleri eylüle kadar sarkıyor ise, parasal açıklaması ne olursa olsun, o takım kötü yönetiliyor anlamına gelir.

Bu kadar kötü yönetilen, kötü yönetildiği bu kadar aşikar bir takıma da Barcelona’yı senelerce zirvede tutmuş ve yaşı 41 olan bir teknik direktörü getiremezsiniz, çünkü gelmez, kendini buralarda harcatmak istemez.

Zaten, Guardiola’nın İngiltere’ye gidip Manchester United’ın başına geçeceğine yönelik de söylentiler mevcut ve Manchester United da Guardiola’ya yakışır doğrusu.

Guardiola, Manchester United’ın başına geçerse bu değişiklik 71 yaşındaki Sir Alex Fergusson’un 1986’dan beri yani 26 senedir çalıştırdığı kulübünden aynılacağı anlamına gelecek. Manchester United büyük bir takım, bütçesi büyük, futbolcuları çok kıymetli, köklü bir tarihi var ama kanımca bu takımı büyük yapan faktörlerin başında bir teknik direktörle 26 sene kesintisiz çalışmış olması da geliyor.

Bu 26 sene zarfında Manchester United zor günler de yaşamadı değil ama yönetim ilk sıkıntıda Alex Fergusson ile yolları ayırmayı düşünmedi, bu nedenden de bugünleri gördü, ben yönetim diye buna derim doğrusu.

Bu akşam Fenerbahçe’yi Kasımpaşa karşısında izleyeceğiz. İzlerken bir düşünün bakalım, bu takımın başına Guardiola, hatta 71 yaşındaki Sir Alex Fergusson gelirler mi?

Alex’in futbol tarzı yeni oyun anlayışımıza uymuyor ise sorun çıkarmak için neden Eylül ayı beklendi?

Bu sorunun cevabı kanımca Aykut’un da Fenerbahçe geleceğini belirleyecektir.