Guatr tetikçisi besinler

Guatr kadýnlarda erkeklere göre 4-5 kat daha fazla görünen endokrin hastalýðýdýr. Ýyot yetmezliði olan bölgelerde guatr daha fazladýr. Özellikle daðlýk bölgelerde toprakta iyot az olduðundan guatr daha fazla görülür. Ancak toplumda çok yanlýþ bilinen bir bilgi mevcuttur. Ýyot azlýðý olan Karadeniz’de tiroit hastalýðýnýn nedenini kara lahana yemeyle iliþkilendirmeleridir. Bilinenin bir gerçek vardýr ki; kara lahana ile guatr oluþumu arasýnda bir iliþki yoktur. Yapýlan tarama araþtýrmalarýnda  guatrlý  kiþilerde selenyum düzeyinin düþük olduðunu bulundu. Suda bulunan perklorat ve kadmiyum fazlalýðý da guatra neden olabiliyor. Pillerle bulaþmýþ sularda kadmiyum yüksektir ve guatr ortaya çýkar. Demir eksikliði  olan kiþilerde de guatr oluþur. Guatrýn  ailesel özellik gösterdiði  bilinen bir gerçek. Yapýlan çalýþmalar guatr geliþiminde kalýtýmsal geçisin  iyot yetersizliði olan  bölgelerde yasayan  kadýnlarda yüzde 39 oranýnda,  iyodun yeterli alýndýðý   bölgelerde  yasayanlarda ise yüzde 82 oranýnda olduðunu ortaya koymuþtur.

Çið yemek tehlikeli

Guatr oluþtuðunda beslenmede soðan, sarýmsak, Brüksel lahanasý, þalgam, turp, lahana, karnabahar gibi taze sebzeleri guatrojen moleküller oluþturduðu için çið yememek gerekir. Çünkü bu sebzeler yendikten sonra kimyasal, enzimatik parçalanma sonucunda deðiþik tipte hafif guatrojenler oluþur. Bu antitroit bileþenler yiyeceklerle alýnan iyottan etkilenmezler ve hastalýðýn gidiþatýný olumsuz etkileyebilirler. Bu yiyecekleri piþirerek tüketmek guatrojen aktivitesini de oldukça azaltýr.