Guatr tetikçisi besinler

Guatr kadınlarda erkeklere göre 4-5 kat daha fazla görünen endokrin hastalığıdır. İyot yetmezliği olan bölgelerde guatr daha fazladır. Özellikle dağlık bölgelerde toprakta iyot az olduğundan guatr daha fazla görülür. Ancak toplumda çok yanlış bilinen bir bilgi mevcuttur. İyot azlığı olan Karadeniz’de tiroit hastalığının nedenini kara lahana yemeyle ilişkilendirmeleridir. Bilinenin bir gerçek vardır ki; kara lahana ile guatr oluşumu arasında bir ilişki yoktur. Yapılan tarama araştırmalarında  guatrlı  kişilerde selenyum düzeyinin düşük olduğunu bulundu. Suda bulunan perklorat ve kadmiyum fazlalığı da guatra neden olabiliyor. Pillerle bulaşmış sularda kadmiyum yüksektir ve guatr ortaya çıkar. Demir eksikliği  olan kişilerde de guatr oluşur. Guatrın  ailesel özellik gösterdiği  bilinen bir gerçek. Yapılan çalışmalar guatr gelişiminde kalıtımsal geçisin  iyot yetersizliği olan  bölgelerde yasayan  kadınlarda yüzde 39 oranında,  iyodun yeterli alındığı   bölgelerde  yasayanlarda ise yüzde 82 oranında olduğunu ortaya koymuştur.

Çiğ yemek tehlikeli

Guatr oluştuğunda beslenmede soğan, sarımsak, Brüksel lahanası, şalgam, turp, lahana, karnabahar gibi taze sebzeleri guatrojen moleküller oluşturduğu için çiğ yememek gerekir. Çünkü bu sebzeler yendikten sonra kimyasal, enzimatik parçalanma sonucunda değişik tipte hafif guatrojenler oluşur. Bu antitroit bileşenler yiyeceklerle alınan iyottan etkilenmezler ve hastalığın gidişatını olumsuz etkileyebilirler. Bu yiyecekleri pişirerek tüketmek guatrojen aktivitesini de oldukça azaltır.