Star Wars’un uzun zamandýr beklenen 7. Filmi Star Wars: Güç Uyanýyor vizyona girdi. Orijinal Star Wars hayranlarýnýn beðeneceði yapým baþlangýç filmi New Hope’un yeni uyarlamasý...
Uzun zamandýr beyazperdede hiçbir film bu kadar heyecan uyandýrmadý. Milyonlarca liralýk bütçesi olan, çok ünlü yýldýzlarýn oynadýðý filmlerin görücüye çýktýðý bu piyasada niçin Star Wars bu kadar büyük ses getirdi. Þöyle açýklamaya çalýþayým, Star Wars: New Hope 1977 yýlýnda çekildi. Hatýrladýðým kadarýyla Türkiye’de 1978 veya 79’da vizyona girdi. Düþünün o dönemlerde internet ve bilgisayar yok, cep telefonu yok hatta televizyonun bile geçmiþi beþ, altý yýllýk. Bütün gençlerin bilimkurgu tecrübesi televizyonda yayýnlanan Uzay Yolu ve daha sonra Uzay 1999 ile sýnýrlý. Bu noktada bir çocuk salona giriyor, koltuðuna oturduktan sonra perde açýlýyor. Uzayýn derinliklerine doðru yazýlar akmaya baþlýyor. Muhteþem bir müzik çocuðu kendinden alýyor. Tam o sýrada o zamana kadar hiç görmediði koskoca bir uzay gemisi yakýn çekimde perdenin içine giriyor. Bu çocuk bendim. O gemiyi gördüðüm anda koltuða sýmsýký sarýldým. Sonra beyaz maskeli, yüzleri görülmeyen askerlerle isyancýlarýn lazer silahlarýyla savaþýna daldým. Anlýyor musunuz o dönem için Star Wars’un ne kadar devrimsel olduðunu? Bugünün gençleri Star Wars’u deðerlendirme yetisine sahip olamaz. Onun niye sinemada bu kadar büyük bir devrim yarattýðýný anlamak için o günleri yaþamak lazým.
Bizim için sinemadan fazlasý
Eðer Avatar’ý, Dark Horizon’u seyrettiyseniz Star Wars size yavan gelebilir. Ama bizler için bir sinemadan fazlasýdýr Star Wars. Gelelim bu hafta seyrettiðimiz Star Wars: Güç Uyanýyor’a... Bildiðiniz gibi dördüncü bölümden baþlayan orijinal seri toplam üç bölümden sonra suskunluða bürünmüþtü. 1999 yýlýnda ise Episode 1 ile George Lucas’ýn yönetiminde tekrar hayata döndü. Yayýnlanan serinin öncesini anlatan bu bölümler ben dahil hiç kimseyi tatmin etmedi. Sevilemedi. Lucas bu defteri kapattý. Star Wars serisinin haklarýný devretti. Fakat yapýmcýlarýn böyle büyük bir efsanenin peþini býrakma niyeti yoktu. Star Trek serisinin de son filmini çeken J. J. Abrams yönetmen koltuðuna oturdu. J.J. Abrams çok akýllý bir isim. Ýkinci serinin ne hikayesini ne oyuncu kadrosunu önemsedi. Onun bütün derdi New Hope ve ilk seriydi. Filmi öyle kurgulamýþ ki yönetmen Güç Uyanýyor hem bir son hem de baþlangýç bölümü olmayý baþarýyor. Niye baþlangýç diyorum 2017’de yeni Star Wars filmini seyredeceðiz. Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill gibi ilk filmin oyuncularýnýn yýllarýn býraktýðý izlerle perdede yer almalarý çok etkileyiciydi. Tabii burada Harrison Ford’a özel bir köþe açmak lazým. 74 yaþýndaki oyuncu hem diyaloglarý hem de bütün konunun nostaljisini ayakta tutan karakteriyle film için vazgeçilmez bir isimdi. Ne yazýk ki Ford’u sevenleri hayal kýrýklýðýna uðratacak noktalar var öyküde. Daha fazla açýk ederek filmin tadýný kaçýrmayayým.
Hem son hem baþlangýç
Tabii hiç bahsetmediðimiz filmin yeni karakterlerini de konuþmalýyýz. Yeni Jedi þövalyesi Rey’i canlandýran Daisy Ridley’e dikkat etmeniz gerekiyor. Yönetmen J.J.Abrams’ýn yeni isimleri seçerken özellikle Ýngiliz oyuncularý tercih ettiðini görüyoruz. Daisy Ridley hem güzelliði hem de fiziki performansdaki baþarýsý ile filme katký saðlýyor. Rey’in aþýk olduðu Finn karakterini canlandýran John Boyega ise bütün koþuþturmalarýn ve dramatik olaylarýn arasýnda John Boyega espri yükünü omuzlarýnda taþýyor. En önemlisi ise bunu çok doðal olarak yapýyor. Asla bir sunilik veya abartma yok. Star Wars: Güç Uyanýyor çok az filmin baþarabildiði bir hikayenin hem sonu hem de baþlangýcý olabilmeyi hakkýyla yerine getiriyor. Star Wars’u sakýn kaçýrmayýn.
FÝLMÝN KÜNYESÝ
Filmin orijinal adý: Star Wars: The Force Awakens
Yönetmen ve senarist: J. J. Abrams
Oyuncular: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley John Boyega, Oscar Isaac Yapým: 2015, ABD