Güç hiç uyumadı ki

Star Wars’un uzun zamandır beklenen 7. Filmi Star Wars: Güç Uyanıyor vizyona girdi. Orijinal Star Wars hayranlarının beğeneceği yapım başlangıç filmi New Hope’un yeni uyarlaması...

Uzun zamandır beyazperdede hiçbir film bu kadar heyecan uyandırmadı. Milyonlarca liralık bütçesi olan, çok ünlü yıldızların oynadığı filmlerin görücüye çıktığı bu piyasada niçin Star Wars bu kadar büyük ses getirdi. Şöyle açıklamaya çalışayım, Star Wars: New Hope 1977 yılında çekildi. Hatırladığım kadarıyla Türkiye’de 1978 veya 79’da vizyona girdi. Düşünün o dönemlerde internet ve bilgisayar yok, cep telefonu yok hatta televizyonun bile geçmişi beş, altı yıllık. Bütün gençlerin bilimkurgu tecrübesi televizyonda yayınlanan Uzay Yolu ve daha sonra Uzay 1999 ile sınırlı. Bu noktada bir çocuk salona giriyor, koltuğuna oturduktan sonra perde açılıyor. Uzayın derinliklerine doğru yazılar akmaya başlıyor. Muhteşem bir müzik çocuğu kendinden alıyor. Tam o sırada o zamana kadar hiç görmediği koskoca bir uzay gemisi yakın çekimde perdenin içine giriyor. Bu çocuk bendim. O gemiyi gördüğüm anda koltuğa sımsıkı sarıldım. Sonra beyaz maskeli, yüzleri görülmeyen askerlerle isyancıların lazer silahlarıyla savaşına daldım. Anlıyor musunuz o dönem için Star Wars’un ne kadar devrimsel olduğunu? Bugünün gençleri Star Wars’u değerlendirme yetisine sahip olamaz. Onun niye sinemada bu kadar büyük bir devrim yarattığını anlamak için o günleri yaşamak lazım.

Bizim için sinemadan fazlası

Eğer Avatar’ı, Dark Horizon’u seyrettiyseniz Star Wars size yavan gelebilir. Ama bizler için bir sinemadan fazlasıdır Star Wars. Gelelim bu hafta seyrettiğimiz Star Wars: Güç Uyanıyor’a... Bildiğiniz gibi dördüncü bölümden başlayan orijinal seri toplam üç bölümden sonra suskunluğa bürünmüştü. 1999 yılında ise Episode 1 ile George Lucas’ın yönetiminde tekrar hayata döndü. Yayınlanan serinin öncesini anlatan bu bölümler ben dahil hiç kimseyi tatmin etmedi. Sevilemedi. Lucas bu defteri kapattı. Star Wars serisinin haklarını devretti. Fakat yapımcıların böyle büyük bir efsanenin peşini bırakma niyeti yoktu. Star Trek serisinin de son filmini çeken J. J. Abrams yönetmen koltuğuna oturdu. J.J. Abrams çok akıllı bir isim. İkinci serinin ne hikayesini ne oyuncu kadrosunu önemsedi. Onun bütün derdi New Hope ve ilk seriydi. Filmi öyle kurgulamış ki yönetmen Güç Uyanıyor hem bir son hem de başlangıç bölümü olmayı başarıyor. Niye başlangıç diyorum 2017’de yeni Star Wars filmini seyredeceğiz. Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill gibi ilk filmin oyuncularının yılların bıraktığı izlerle perdede yer almaları çok etkileyiciydi. Tabii burada Harrison Ford’a özel bir köşe açmak lazım. 74 yaşındaki oyuncu hem diyalogları hem de bütün konunun nostaljisini ayakta tutan karakteriyle film için vazgeçilmez bir isimdi. Ne yazık ki Ford’u sevenleri hayal kırıklığına uğratacak noktalar var öyküde. Daha fazla açık ederek filmin tadını kaçırmayayım.

Hem son hem başlangıç

Tabii hiç bahsetmediğimiz filmin yeni karakterlerini de konuşmalıyız. Yeni Jedi şövalyesi Rey’i canlandıran Daisy Ridley’e dikkat etmeniz gerekiyor. Yönetmen J.J.Abrams’ın yeni isimleri seçerken özellikle İngiliz oyuncuları tercih ettiğini görüyoruz. Daisy Ridley hem güzelliği hem de fiziki performansdaki başarısı ile filme katkı sağlıyor. Rey’in aşık olduğu Finn karakterini canlandıran John Boyega ise bütün koşuşturmaların ve dramatik olayların arasında John Boyega espri yükünü omuzlarında taşıyor. En önemlisi ise bunu çok doğal olarak yapıyor. Asla bir sunilik veya abartma yok. Star Wars: Güç Uyanıyor çok az filmin başarabildiği bir hikayenin hem sonu hem de başlangıcı olabilmeyi hakkıyla yerine getiriyor. Star Wars’u sakın kaçırmayın.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Star Wars: The Force Awakens

Yönetmen ve senarist:  J. J. Abrams

Oyuncular: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley John Boyega, Oscar Isaac Yapım: 2015, ABD