Güçlü bir medya sillesi indirilmiþ!

Son 22 yýllýk hükümetlerin bu ülkeye birçok alanda çað atlattýðýný biliyoruz.

Bunlardan biri hiç þüphesiz savunma sanayiidir.

Savunma sanayiindeki yerliliðin yüzde 20'lerden 80'lere çýkarýlmýþ olmasý devletimizin/milletimizin güvenliðini saðlamasý bakýmýndan önemli olmasýnýn yaný sýra dýþ politikada ve ekonomide de gücümüze güç katmaktadýr.

2023 yýlýnda kendi ihtiyacýmýzýn karþýlanmasýnýn ötesinde bir önceki yýla oranla yüzde 27 artarak 5,5 milyar dolarlýk ihracat yapýlmýþ olmasý, savunma sanayiinin ekonomiye ne denli katkýda bulunduðunu göstermektedir.

Bu ayný zamanda teknolojideki geliþmeyi göstermesi açýsýndan da önemli ipuçlarý vermektedir.

Savunma sanayiindeki baþarýlarý medyada sýk sýk haber olarak okur izler ve dinleriz.

Bu alanda kimi özel teþebbüslerin yayýn yaptýðýný da biliyoruz.

Ancak bu Eylül ayýndan itibaren, Türkiye'de ilk defa bir medya grubunun kurumsal anlamda savunma, güvenlik, strateji ve teknoloji aðýrlýklý bir dergi çýkarmaya karar verdiðini görüyoruz.

Savunma sanayii, strateji ve teknoloji odaklý aylýk bir dergi olarak yayýn hayatýna atýlan SAVTEK Türkmedya tarafýndan yayýn ailesine katýlmýþ.

1987-90 arasýnda üç sene mevsimlik bir dergi olan Ýslami Edebiyat'ýn, 1994-98 arasýnda 4 sene aylýk aile dergisi Sena'nýn ve 1990-2000 arasýnda10 sene haftalýk Yörünge dergisinin sahipliðini ve yayýn yönetmenliðini yapmýþ biri olarak SAVTEK'i görmez ve ilgilenmezsem ayýp olurdu.

Aslýnda önemli olan içeriktir. Ancak zehrin bile altýn kupada sunulduðu gerçeðini göz önünde bulundurursak þekil günümüzde daha bir önem kazanýyor.

Ýçeriði okutan ilgi uyandýran da hiç þüphesiz ürünün þekli ve sunumudur.

O yüzden SAVTEK'in þekil sunum ve malzeme kalitesi açýsýndan ben buradayým diye haykýran bir özelliðe sahip olduðunu hemen belirtmiþ olayým.

30x23cm ebadýnda, 98 sayfalýk derginin, kalite açýsýndan Amerikan ciltli, kuþe kaðýda basýlmýþ tamamý renkli olarak sýradan bir ürün olmadýðý fark ediliyor.

Ýþin uzmaný olarak söylüyorum, tasarým olarak bir ustanýn elinden çýktýðý kesin.

Sayfalarý çevirerek bir kusur bulmaya çalýþtým, bulamadým.

Dolayýsýyla görsel yönetmen Çaðla Kaçmaz'ý tebrik ederim.

Sadece kapak dosyasý gibi bir iki sayfanýn müellifinin yazýlmamýþ olmasý dikkatimi çekti hepsi o kadar.

Bir de kapaktaki SAVTEK logo çalýþmasý gerçekten özgün bir çalýþma olmuþ. Yalnýz S ile A arasýna yerleþtirilen, iç sayfalarda da kullanýlan kýrmýzý yýldýz tasarým olarak baþarýlý ancak kimi sol ideoloji gruplarý çaðrýþtýrdýðýný not düþmüþ olayým!

Zarfý beðendim.

Mazrufa gelince doðrusu geliþmeleri derli toplu takip etme imkâný verdiði için öncelikle savunma sanayii alanýnýn tercih edilmesini fevkalade önemli buluyorum.

Çünkü bu alan artýk Türkiye'nin parlayan yýldýzýdýr. Düzenli ve derli toplu bir þekilde kurumsal olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi önemli bir boþluðu dolduran deðerli bir tercihtir.

Sadece tercih deðil büyük fedakârlýktýr. Çünkü böyle bir derginin bayi veya abone geliriyle kendini finanse etmesi mümkün deðildir. Mutlaka desteklenmesi gerekir. Bu açýdan Türkmedya grubunun bu sorumluluðu üstlenmesi tebriki hak eden büyük bir fedakârlýktýr.

Ýçeriðe tekrar dönecek olursak, kapak tercihi ve zamanlamasý dört dörtlük olmuþ. Mavi Vatan konusu kapaða taþýnarak masal diye tahfif edenlere güçlü bir medya sillesi indirilmiþ..

'462 bin kilometrekare ile Karadeniz, Adalar Denizi(Ege) ve Akdeniz'deki deniz yetki alanlarýný kapsayan Mavi Vatan'ýn Türkiye'nin denizlerdeki hak ve çýkarlarýný daha etkin bir þekilde savunma gerekliliðine odaklandýðý anlatýlmýþ.

Kullanýlan fotoðraflar iþlenen konuyu görsel olarak destekleyen baþarýlý bir tasarýmla deðerlendirilmiþ.

M. Mustafa Türkmen'in Geleceðin silahý elektromanyetik top, Sessiz ve derinden reis sýnýfý denizaltýlar ve Ertuðrul Firkateyni çalýþmalarý; Kübra Akgül'ün Denizlerin tufaný: Çaðrý Bilir'in Küresel Suikast alarmý; Sadýk Bilici'nin SÝHA'dan SÝDA'ya geçiþ ve Mavi Vatan'a milli savaþ sistemi yazýlarý: Cem Kerpiççiler'in 'Dünya MÝT'e güvendi': Koray Þerbetçi'nin 'Bir ideoloji olarak Siyonizm' gibi okunasý sayfalarýn tamamýný saymaya yerim müsait deðil.

Hafta içinde 24 TV'de katýldýðým programýn konuklarýndan olan derginin yayýn koordinatörü Özlem Coþan haným ikinci sayýnýn 150 sayfa olarak hazýrlandýðýný haber verdi.

Tabii ki böyle bir kadroyu yönetip böylesi kaliteli bir ürününün çýkmasý için baþta iþi bilen bir yayýn yönetmeninin oturuyor olmasý gerekir.

O koltukta 23 yýl orduda görev yapmýþ, Savunma Kaynaklarýnýn planlanmasý ve yönetimi ' ve 'demokratik sivil asker iliþkileri' üzerine akademik kariyer yapmýþ, TSK'nýn önemli modernizasyon projelerinde yönetici olarak çalýþmýþ olan ekranlardan da tanýdýðýnýz Yusuf Alabarda var.

SAVTEK'in Genel Yayýn Yönetmeni Yusuf Alabarda kardeþim o kaliteyi saðlayacak birikim tecrübe ve beceriye sahip biri olarak tebrik ve teþekkürü fazlasýyla hak ediyor.

SAVTEK hayýrlý olsun.