Güçlü hafýza kalpte baþlar

Yeþil yapraklarý sebzeler, kýrmýzý meyveler ve cevizle hafýzayý beslerken spor yapmayý ihmal etmeyin. Kalp ne kadar saðlýklý ise beyin de o kadar güçlü olur.

Unutkanlýk yaþayan herkes ilk önce B 12 vitamini eksikliðinde þüphelenir. Oysa B 12  eksikliði uzun süreli unutkanlýklarda etkilidir. Kýsa süreli unutkanlýk yaþýyorsanýz iyi  uyumadýðýnýzýn en önemli ipucudur. Spor  yapamamak da, unutkanlýkla baþ baþa kalmanýza neden olabilir. Aslýnda beyin için sihirli bir yiyecek bulunmamakla beraber unutkanlýðý ortadan kaldýracak en önemli durum kanýn beyne iyi pompalanmasýdýr. Bu nedenle kalbin saðlýðý ve kaný dengeli pompalayarak beyne ulaþtýrmasý unutkanlýðýnýzýn olmamasýný saðlayacaktýr. Yunanistan Beslenme ve Diyetetik Birliði son  20 yýlda yayýnlanmýþ Akdeniz Diyeti araþtýrmalarýný toparladýðý 2014 raporunda; tüm  çalýþmalar yaþlanma ile unutkanlýðýn bu diyetle ortadan kalktýðýn belirtmektedir.

Lahana ve brokoli baþ tacý

- Bol sebze yiyin. Özellikle lahana, brokoli ve pýrasa ana yemeklerinizin baþ tacý olmalýdýr. Koyu yeþil yapraklý sebzelerin de beyinde hafýza uyarýcý etkileri olabilir. Her öðünde salatalarýnýza bozla taze nane, taze maydanoz, semizotu, ýspanak yapraklarý, marul ve dereotu gibi farklý sebzeleri ekleyin.

- Ceviz beynin hayat kaynaðýdýr. Kalbin saðlýðý ne kadar iyi ise beyin saðlýðý da o kadar iyi olur. Her gün bir avuç ceviz yemek hafýzanýzý canlý tutar.

- Omega 3 kaynaklarýný yeterli almaya özen gösterin.  Deniz mahsülleri ve balýklar omega 3 en iyi kaynaklarýdýr.

- Güçlü bir hafýzanýn ve unutkanlýðý önlemenin gizli silahý bol yürüyüþ. Yürüyüþ ile  vücutta birçok kas kasýlmakta, kalp kaný düzenli olarak pompalayarak dokularýn iyi beslenmesini saðlamaktadýr.

Hafýza güçlendiren tarif

Çilek, kiraz, taze yaban mersini, ahududu, kýzýlcýk, iðde, böðürtlen ve nar gibi antosiyanidin içeriði yüksek meyveleri uygun mevsimlerde muhakkak yiyin. Bu meyveleri taze, dondurulmuþ veya tazemeyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Size önereceðim hafýza güçlendiren formülümü de kullanýp her hafta 3 gün sabah aç karýna içtiðinizde gün boyu dikkatiniz daðýlmayacak ve kýsa süreli unutkanlýklara da veda edebileceksiniz. Katý meyve sýkacaðýna 1 adet soyulmuþ nar taneleri, 1 çay bardaðý taze veya dondurulmuþ böðürtlen ile 1 küçük parça taze zencefili geçirin ve bekletmeden için.