Güçlü ve zayýf yanlarýmýz

Hepimizin güçlü ve zayýf taraflarý var. Ýnsanlar genelde zayýf taraflarýna göre muamele görürler. Hatta kiþiler de kendi zayýf taraflarýna dikkat kesilebilirler. Þu soru anlamlý: Bir kiþinin güçlü tarafýna mý yoksa zayýf tarafýna mý yatýrým yapmak daha iyi fikir?

Zayýf taraflarýmýzý gidermek/güçlendirmek bir düzeyde iþe yarýyor. Ama esaslý bir þey ortaya koymak istiyorsak, bunu ancak güçlü taraflarýmýz üzerinden yapabiliriz. Esas sermayemiz bizde doðal haliyle var olan bir mizaç özelliðimiz, zekâ türümüz veya yeteneðimiz. Bu sebeple de güçlü taraflarýmýzýn farkýna varýp onlarýn üzerinden yürümek daha önemli. Doðal bir yeteneðimizin olmadýðý bir yerden özel bir baþarý saðlamak zor...

 

Zayýf tarafa deðil güçlü tarafa odaklanmak

Pozitif Psikoloji Hareketi bize sadece negatif olana deðil, daha çok pozitif olana odaklanmamýz gerektiðini söylüyor. Bu hareketin içinde kiþilerin iyi olduklarý mizaç özelliklerini, zekâ türlerini ve yeteneklerini bulup ön plana çýkarmak yaygýn bir uygulama.

Geleneksel inanç eðer bir kiþi yeterince çaba gösterirse, o þeyi iyi yapabilir hale geleceðini söylüyor. Bir alanda çaba göstermenin kiþide belirli bir geliþme saðlayacaðý doðru olarak kabul edilebilir. Gerçekten de bir özelliðin, yeteneðin geliþtirilebileceði fikrini deðerli bulmaya devam etmek gerekiyor. Ancak doðal yetenek düzeyiniz ne kadar geliþebileceðinizin sýnýrýný belirliyor. Bu sebeple doðal yeteneðimiz olan bir alan üzerine çalýþýrsak daha iyi bir hale gelmiþ oluruz.

 

Güçlü tarafýmýzýn formülü

Tom Rath’in “Strenghts Finder 2.0” adlý kitabýnda doðal yetenek ve geliþme çabasýný þöyle formüle etmiþ: Güçlü tarafýmýz= Doðal yeteneðimiz x geliþme çabasý. Bir alandaki doðal yeteneðimiz 1 en düþük, 5 en yüksek olacak þekilde 1 ile 5 arasýnda ölçülebilir. Ayný þekilde geliþme çabamýz da 1 en düþük 5 en yüksek olacak þekilde 1 ile 5 arasýnda ölçülebilir. Örneðin bir alanda yeteneðimiz 2 ise, geliþme çabamýz 5 ise 10 puanlýk bir güçlü taraf açýða çýkabilir. Diðer bir örnekte yeteneðimiz 5 ama çabamýz 2 ise de ancak 10 puanlýk güçlü bir tarafýmýz açýða çýkar. Ama doðal yeteneðimizin 5 olduðu bir alanda, 5 düzeyinde geliþme çabasý gösterirsek, 25 puanlýk bir güçlü tarafýmýz açýða çýkar. O zaman sonuç açýk: Güçlü tarafýnýn farkýna var ve o tarafýný geliþtirmek için çokça çalýþ!

 

Kaderin etkisi

Hayatýn bir de kader diyeceðimiz bir tarafý var. Yaþadýðýnýz dünyanýn hali ve tarihsel dönemi, içinde bulunduðunuz toplumsal durum, kendinizi içinde bulduðunuz sosyal kimlik profiliniz, fiziksel ve ruhsal saðlýðýnýz, baþýnýza gelen þanslý ve þanssýz yaþantýlar da ne olduðunuzu ve ne yapabileceðinizi belirliyor. Yani doðal yetenek düzeyiniz, geliþme çabanýz ve kaderin etkileþimi toplam sonucu belirliyor.

 

Tek boyutta deðil çok boyutta iyi olmak

Bazý insanlar gerçek bir doðal yeteneðe sahipler. Doðal yeteneklerini geliþtirme çabasý içinde de oluyorlar. Kader dediðimiz bizlerin dýþýnda olan faktörler de o kiþiye uygun bir ortam verebiliyor. Ama bir alanda çok iyi olmak iyi veya hayýrlý bir insan olmaya sebep olmayabilir. Toplumda çok sayýda bir alanda teknik olarak çok iyi ama kendine hayýrsýz topluma bela insanlar var.