Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan yýlbaþýndaki konuþmasýnda isim vermemiþti ancak mesajlarý 11. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül’e yorulmuþtu. Erdoðan “Sadakatin aslolan bir kavram olduðunu bilerek (yola) çýktýk. Bu trenden düþenler kusura bakmasýn düþtükleri yerde kalýrlar” diyordu.
Basýna yansýmýyordu fakat o günlerde kulisler Gül yönünden hareketliydi. Gül’ün 15 Temmuz’dan sonra MHP lideri Bahçeli’den –kimine göre dört kez- randevu talebinde bulunduðu duyulmuþtu. Ancak MHP Genel Merkezi bu taleplere kapalýydý. Daha sonra ibre Saadet Partisi’ne dönmüþtü.
Gül, Saadet Partisi Genel Baþkaný Temel Karamollaoðlu ile Çankaya Ahenk Sokak’taki evde bir araya geliyordu. Bu görüþmeler birkaç kez gerçekleþmiþti. Temel bey bu görüþmelerin ardýndan CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu ile de bir araya gelmiþti. Görüþme trafiði siyaseti yakýndan izleyenlerin dikkatinden kaçmýyordu.
Özetlemek gerekirse.. Pazartesi ayyuka çýkan ittifak meselesi aslýnda aylardýr kapalý kapýlar ardýnda piþirilen, Kasým 2019’a zaman ayarlý bir projeydi. Gül’ün þartý, Erdoðan karþýtlarýnýn tek adayý olarak sahneye çýkmasýydý. Bir baþka adayý kabul etmiyordu. Uluslararasý aktörlerden bu projeye yönelik olumlu iþaretler de geliyordu. Kýlýçdaroðlu, Karamollaoðlu ve Gül, 11. Cumhurbaþkaný’nýn çatý adaylýðý konusunda uzlaþmaya varmýþ, geriye Meral Akþener’i ikna etmek kalmýþtý.
Kulislere göre Akþener, Gül’ün adaylýðýna karþý çýkmýyor ancak kendi adaylýðýndan da vazgeçmiyordu. Kulaðý delik bir kaynaða göre Akþener Gül’ü ikna etmek için þu formülü sunmuþtu: “Birinci turda isteyen herkes aday olabilsin. Ýlk turda Cumhurbaþkaný seçilemezsem, ikinci turda sizin için yarýþtan çekilirim.”
Gül bu teklife sýcak bakmamýþtý. Konu burada týkanmýþ, çözüm zamana býrakýlmýþtý.
O sýrada Cumhurbaþkaný Erdoðan ve MHP Lideri Bahçeli erken seçim kararý aldý. 2019 Kasým ayý için tasarlanan bu ortak aday projesi tam olarak tekemmül etmeden, yani tüm aktörlerle uzlaþma saðlanmadan deþifre oldu. Diðer bir deyiþle, Gül’ün ortak adaylýk planý erken doðum yaptý.
Bu yüzden Akþener’i ikna için bir haftadýr kesif bir ittifak trafiði yürütülüyor. Trafik hýzlý çünkü adaylarýn belirlenmesine kýsa bir süre kaldý. Akþener’le önce Karamollaoðlu, ardýndan Kýlýçdaroðlu bir araya geldi. Bu sýrada Gül, yakýn çevresinin telkinleriyle, AK Partili Ahmet Davutoðlu ile görüþtü. Ancak sýzan bilgilere göre istediðini elde edemedi.
Üstelik Akþener tüm telkinlere raðmen aday olma ýsrarýný sürdürüyor. CHP’nin grup kurmasý için kendisine takdim ettiði 15 milletvekilini üzerinde bir baský aracý olarak gördüðünden 100 bin imza toplama arayýþýna girdi. Akþener cephesinden aday olma yönünde güçlü sinyaller gelmesi söylenene göre Gül’ün kafasýný karýþtýrdý. Artýk daha düþük bir ihtimal ama Gül yarýn ya da Cumartesi adaylýðýný açýklayabilir. Ya da risk almadan, geri adým atarak, hiçbir þey olmamýþ gibi yoluna devam etmek isteyebilir. Gül aday olmasa bile AK Parti tabanýnýn “hiçbir þey olmamýþ gibi” davranmayacaðýný gelen tepkilere bakarak söylemek gerekir.
Gül CHP ile yaptýðý anlaþmaya karþýlýk adaylýk istiyor, peki CHP’nin bu projeden çýkarý ne? Kulislerde bu sorunun yanýtý da aranýyor. Kimilerine göre ana uzlaþma maddeleri dört baþlýkta toplanýyor: 1. Erdoðan karþýtlýðý. 2. FETÖ operasyonlarýnýn durdurulmasý. 3. ABD gibi aktörlerle tüm baþlýklarýn “imajýmýzý düzeltelim” sloganýyla yeniden konuþulmasý. Bu baþlýklara PKK terör örgütüne karþý sýnýr ötesinde yürütülen operasyonlar ve Rusya ile yapýlan savunma, enerji anlaþmalarý da dahil. 4. Parlamenter sisteme dönüþ.