Gül için mi İyi Parti’ye geçtiler?

Kılıçdaroğlu ile Karamollaoğlu’nun dünkü görüşmesi, Abdullah Gül ismini yeniden gündeme getirdi. 

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, Abdullah Gül ile ilgili soruya “Şu anda o sorulara cevap bu hafta sonuna doğru ortaya çıkar” cevabını verdi. Yani Gül ile ilgili “yok öyle bir şey, gündeme hiç gelmedi” demedi. 

24 Haziran’daki seçim, muhalefet partilerini, zorunlu olarak ortak aday çıkarma noktasına getirdi gibi. Şahsî kanaatim de öteden beri, Abdullah Gül ismi etrafında bir araya gelme ihtimalinin yüksek olduğu noktasındaydı. 

Çünkü ‘Hayır’ bloğu, Gül ismi dışında hem AK Parti seçmeninden, hem HDP seçmeninden oy alabilecek başka bir isim bulamıyor. 

Muhalefet partilerinin hesabına göre bir CHP’li Erdoğan’a gidecek oyları kendine çeviremez. HDP seçmeninden de ancak ikinci turda o da belki yarı yarıya oy alabilir. 

Ama Abdullah Gül için öyle düşünmüyorlar. AK Parti’den de oy alabilir diyorlar, HDP’den de… Hatta HDP yönetimi de böyle düşünüyor. 

Kuzey Irak'ta Barzani'ye yakın Rudaw TV'ye bağlanan Diyarbakır milletvekili Ziya Pir, “Seçimlerde Abdullah Gül’ün aday olması durumda onu destekler misiniz?” sorusuna, “Yani eğer birinci turda HDP adayımız olacaksa elbette ona yükleneceğiz. Ancak ikinci turda Erdoğan’ın karşısında elbette kendi seçmenimizi, Abdullah Gül’e oy vermesi için ikna etmeye çalışacağız. Özellikle Diyarbakır ve çevresinde halkın içindeyim. Abdullah Gül’ü destekleme konusunda bizim seçmenimizden de bir baskı alttan var” dedi. 

Gül’ün adaylığı için iki ihtimal var. Ya seçim öncesinde ortak aday olarak ilan edilecek ya da ikinci tura Gül’ün kalması organizasyonu yapılacak. 

Her iki durumda da İyi Parti’nin gönlünün ve desteğinin alınması şart... 

İşte bir jest yapılarak CHP’den İyi Parti’ye 15 milletvekilinin gönderilmesi, İyi Parti’nin sağlama alınması hamlesidir. 

Akşener ikna edilir ve adaylığını geri çekerse, hafta sonunda Gül’ün adaylığı ilan edilebilir. 

Abdullah Gül adaylığı kabul eder mi? 

En yakını Fehmi Koru iki hafta kadar önce “ısrar edilirse kabul eder” dedi. Kendi görüşü müydü, yoksa Gül’den gelen bir sufle miydi, bilmiyoruz. Hafta sonuna kadar Gül’ün de kararı belli olur. 

Gül aday olursa neler olur? 

1. Atlantik bloğu, bunu Türkiye için olumlu bir gelişme olarak görür ve ABD ile Avrupa Birliği’nden destek açıklamaları gelir. 

2. AK Parti’ye gönül verenler çok kırılır. Erdoğan’ın, “kardeşim Gül” diyerek Cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Gül, bir vefasızlık örneği olarak tarihteki yerini alır. 

3. AK Parti ve MHP cenahı, Gül’ün yıpratılması için ciddi bir çaba içine girer. 

4. CHP seçmeni bütünüyle Gül’ü desteklemeyebilir. Özellikle Kemalist, katı laikçi kesim Gül’ün adaylığını içine sindiremeyebilir. 

5. Gül aday olursa bir ittifak değil koalisyon çıkar karşımıza... Üç benzemez (CHP, İyi Parti, Saadet Partisi) hangi pazarlıklar ile seçmen karşısına çıkacak görürüz. (Mesela Gül, bu partilerden kimleri başkan yardımcısı yapacağını açıklayabilir. Bakanlıkların dağılımı ile ilgili anlaşmalar olabilir.) 

Muhalefet partilerinin ve Batı cephesinin bütün hedefi “Erdoğansız Türkiye”dir... 

Bunu Gezi olaylarından itibaren, 17/25 Aralık sürecinde, MİT tırlarının durdurulması ihanetinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde denediler, olmadı. 

Hatta Batı, FETÖ’yü taşeron olarak kullanıp 15 Temmuz darbe girişiminde Erdoğan’ın hayatına da kastetti. Yine olmadı. 

Siyasi olaylar; içinde kumpas, tezgâh, oyun da olsa fizik kanunları gibi değildir. Allah’ın izniyle millet iradesi bugüne kadar hep Erdoğan’a sahip çıktı ve kervan yürüyor. 

‘Hayır’ bloğu ve destekçileri yine başaramayacak...