Gül ve ilkeli liderlik

SAN FRANCISCO (ABD)

Aradaki saat farký 10’a çýkýnca etkinliklerin Türkiye’den izlenmesi zorlaþýyor; burada günün hareketi baþladýðýnda sizler gecenin koynuna sýðýnýp uykuya çekiliyorsunuz çünkü. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül’ün yer kürenin en dar alanda en fazla deðer üreten bölgesi Silikon Vadisi’ndeki programýný âný ânýna izlemeniz saat farký yüzünden zor.

Oysa izlenmeye deðer þeyler oluyor burada...

Bir dönem ABD’nin dýþ politikasýný belirleyebileceði görevlerde bulunmuþ Condoleezza Rice yeniden yuvasýna döndü: Stanford Üniversitesi’ne... Öðretim üyeleri bugüne kadar tam elli Nobel ödülü kazanmýþ 125 yýllýk bir üniversite Stanford... Yüz milyarlarca dolar deðere eriþmiþ pek çok stratejik þirket bu üniversitenin kampüsünde kuruldu. Mensubu ve öðrencisi olmanýn itibar saðladýðý bir eðitim kurumu.

Cumhurbaþkaný Gül, üniversitenin yüksek lisans öðrencileri ile bazý öðretim üyelerinin katýldýðý bir konferans verdi. Kendisinden ‘liderlik’ konusundaki görüþlerini paylaþmasýný istemiþ Condoleezza Rice. Konferansýný dinlerken, sadece hiç tanýmayanlar deðil günlük politikanýn içinde bulunduðu yýllar boyunca kendisini takip etmiþ olanlar bile Gül’ün kiþiliði hakkýnda yeni bilgiler edindiler.

Gençlere tavsiyesi þu oldu konuþmasýný tamamlarken: “Hiçbir zaman sorumluluk almaktan kaçýnmayýn ve liderlik yapma fýrsatýný yakaladýðýnýzda liderliðinizi yapýn.” Basit gibi görünen bir tavsiye; ancak, tavsiyesi kendi hayatýndan verdiði örneklerle birlikte gerçekten herkesin dikkate almasý gereken bir altýn kurala dönüþüyor.

Hem iyi para kazandýran, hem de çocuklarýna iyi eðitim imkâný saðlayan bir uluslararasý iþi teperek Türkiye’nin dalgalý ortamýnda en netameli bir zeminde siyasete girmesi... Görüþ ayrýlýðý iyice belirgin hale gelene kadar partisine sadakatini sürdürmesi; sonrasýnda da kýrýcý bir tavýr almak veya kapýyý çarparak ayrýlmak yerine mevcut yapýya karþý parti liderliðine adaylýðýný koymasý...

‘Ýlkeler adamý’ olmak liderlik özelliklerinin baþýnda yer alýyor...

Her siyasetçi hayatýnda en az bir kez yol ayrýmýna gelmiþtir: Ýlkelerine karþý olsa da fýrsatçýlýk yapmak veya ilkelerden fedakârlýk etmemek ayrýmýna... Stanford öðrencilerine, “Prensiplerin pragmatik fýrsatçýlýkla çatýþtýðý ana konularda, neredeyse her zaman, sezgilerim prensiplerden yana olmuþtur ve prensiplerim için sonuna kadar savaþmýþýmdýr” dedi Cumhurbaþkaný Gül...

Bu noktayý vurgulamak için verdiði örnek ilginçti: 2001 yýlýnda Fazilet Partisi’nde genel baþkanlýk yarýþýnda ve daha sonra 2007 yýlýnda cumhurbaþkanlýðý seçimi sýrasýnda üzerinde hissettiði baskýlardan yýlmayýþý... Cümlesini konuþmasýndan aynen aktarayým: “Adaylýðýmý geri çekmem hususunda bana yapýlan hakkaniyetsiz ve yapay baskýlara raðmen hayalimin peþinden koþtum ve prensiplerimden ödün vermedim.”

Liderlik konusunda bir ipucu da þu cümlesinde gizli: “Her daim muhafazakâr ve geleneksel deðerlere baðlý kaldým, ama yine de kültürel kimliðim ve muhafazakâr deðerlerim dünyanýn her zaman deðiþmekte olan gerçeklerine kendimi adapte etmemi engellemedi.”

Ýngilizce yaptý konuþmasýný Cumhurbaþkaný Gül; keþke benzer bir konuþmayý Türkiye’de de yapsa... Stanford öðrencilerine hitap eden sözlerin bütünü Türkiye’deki herkes için daha anlamlý çünkü...