Güle güle ‘ekselans’ ağabey

Türk futbolunun ender isimlerinden birini kaybettik. Turgay Şeren’i tarif etmek çok kolay olmasa gerek. Bazı önemli futbolcular lakaplarıyla anılır. Öğneğin Lefter “Ordinaryus”, Can Bartu “Sinyor”, Mehmet Ali Has “Tarzan”, Gündüz Kılıç da “Baba”ydı.

Turgay Şeren “Berlin Panteri” olarak anılır. Ayırca “Büyük kaptan”dı. Bu lakapların hepsine saygı gösteririm. Ama başka bir özelliği vardı bence Turgay Ağabey’in, “Ekselans Turgay”dı.

Bir anımı anlatmak isterim...

Bir akşam üstü, ülkemizin çok önemli bir otelinde düğün-dernekte Selahattin Beyazıt Ağabeyimiz, Turgay Ağabey ve ben birlikte olmuştuk. Selahattin Ağabey’in Turgay Ağabey için söylediği söz, hafızalarıma kazındı. Döndü bana şu lafı söyledi: “Ziyacığım eğer bu Turgay, futbolculuğunun yanı sıra siyasete atılmış olsaydı, mutlaka ‘dış işleri bakanı’ olurdu. Çünkü en büyük özelliği Galatasaray lisesinde okurken, her yıl iftiharlık talebe olurken, liseyi de birincilikle bitirmişti. İşte bu nedenle Selahattin Ağabey, Turgay Ağabey için böyle bir serzenişte bulunmuştu.

Ben de bu sözlerin üzerine gülü güle “Ekselans” diyorum.

Turgay Ağabey çok duygusal insandı. Çabuk gözleri nemlenir, duygularını insanca ortaya koyardı. Kaleciliğine söylencek bir tek söz vardı; o Türk futbolunun bir numarasıydı. Liderlik vasfıyla yıllarca Milli Takımımız ve Galatasaray’da kaptanlık yaptı.

Futbolculuğunun son döneminde jübilesine dünyanın çok önemli kalecisi Yaşin de gelmişti. Ben de oradaydım. Kimseye nasip olmayacak, kale direkleri çiçeklerle sarılı olarak futbola veda etmişti.

Son dönemlerinde; sporculuk dönemindeki başarısının yanı sıra spor yazarlığı da bir numaraydı.

Kalemini satmazdı. Kimseden korkmaz, aslan yürek gibi kalem oynatırdı. Ağır eleştiriler yapmış olsa bile Türk futboluna ışık tutan yorumlar yapardı.

Aslında Turgay Ağebey’i tarif etmek çok kolay değil. Yaşadığı süre içinde Galatasaray sevdalısı olarak, herkese örnek olmuştu. Türk futbolu, onun gibi bir değeri, onun gibi bir lideri ve onun gibi de bir kaptanı uzun yıllar anımsayacaktır.

Ruhu şad olsun. Güle güle ‘ekselans ağabey’ diyorum.