Günde 8 zeytin ye kalp krizini unut

Kandaki kolesterolü düşüren, damarları temizleyen zeytin ve zeytinyağı kalp sağlığı için gerçek bir mucize. Günde bir porsiyon yani 8 tane zeytin yemek, kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürüyor.

Kahvaltılarımızda vazgeçilmez yeri olan zeytin normal yetişen zeytin ağacının ancak 7-8 yaşında zeytin denilen meyvesini vermesiyle sofralarımıza mucize içeriğiyle eşlik eden çok sağlıklı bir besindir. Zeytin meyveleri, özel yöntemlerle salamura edilerek sofralık zeytin, yağı çıkarılarak altın su olarak nitelendirilen oleik asit kaynağı olan zeytinyağı olarak beslenmemizin baş tacı olarak kullanılır. 100 gr. salamura yeşil zeytin 30 kalori; sıfır kolesterol; 3.1 gr. yağ; 3 gr. lif; 4.8 mgr. fosfor; 26 mgr. kalsiyum; 6.2 mgr. demir: 639 mgr. sodyum: 26 mgr. potasyum; 17.4 mgr. magnezyum; eser miktarlarda A, B1 ve B2 ile 0,01 mgr. B6 vitamini, ayrıca folik asit ve E vitamini içerir. Salamura siyah zeytinin besin değerleri biraz daha da yüksektir. Bu nedenle zeytin yerken siyah ve yeşil olarak beslenmeye eklemek gerekir. Zeytin ve zeytinyağı kalp dostudur: Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür. Damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur. Tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir.

Ege’nin uzun yaşam iksiri

Ülkemizde yapılan araştırmalar zeytin ve zeytinyağını bol tüketen Egeliler, özellikle Ayvalık ve civarında yaşayanların kalp hastalığı riskinin düşük olması bir rastlantı değildir. Zeytin ile zeytinyağı, kanseri önleyici maddeler içerir. Zeytin ve zeytinyağının yüksek tansiyonu düşürücü etkileri de vardır. Zeytin ve zeytinyağı, içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir. Bedenimizdeki kireçlenmeleri önler.

Saç ve cildi besliyor

Düzenli zeytin yiyenlerin sindirim için gerekli olan mide asitleri azalmaz. Sindirime yardımcı olan salgıları desteklenir. Zeytin, safra kesesini kolesterolden temizler. Kabızlığı önleyerek bağırsakların daha düzgün çalışmasını sağlar. Zeytinyağının içerdiği E vitamini, çocukların sağlıklı büyümelerini sağlar.  Zeytin, cildin genç görünmesini ve saçlarımızın gürleşip parlamasını sağlar.