Kahve doðru piþirilir ve ölçülü içilirse saðlýk açýsýndan tam bir mucize. Bu içeceðin etken maddesi olan kafein zihinsel ve fiziksel performansý artýrmakla kalmýyor kronik hastalýklarý da önlüyor. Araþtýrmalara göre kahveden maksimum fayda almak için günde iki fincan içmek gerekiyor.
Diyet listelerinin yasaklý içeceði kahveye bir de kafeinin saðlýða zararlý olduðu yönündeki efsane eklenince korkuyla bakýlýyor. Oysa kahve doðru piþirilir ve dozajýnda içilirse saðlýk yönünden harika bir içecek. Kahve üzerinde yapýlan araþtýrmalar bu içeceðin bazý hastalýklardan önemli ölçüde koruyucu olduðunu ortaya çýkardý. Bu araþtýrmalarda en dikkat çekici olaný günde iki fincan kahve içenlerin diyabete yakalanma olasýlýðýnýn önemli ölçüde düþük olduðu yönünde geldi. Kahvenin etken maddesi kafein kalp hastalarýnda egzersize dayanýklýlý artýrýyor, zihinsel ve fiziksel performansý kýsa vadede geliþtiriyor. Amerikan Hemþire Çalýþmasý olarak bilinen bir araþtýrmaya göre günde iki ile üç fincan kahve içmek Parkinson rahatsýzlýðý olasýlýðýný azaltabiliyor erkeklerde de safra kesesi taþý oluþum oranýný düþürüyor. Son yýllarda kahve üzerine yapýlan çalýþmalarda kahvenin alkole dayalý karaciðer rahatsýzlýðýna karþý koruyucu olabileceði belirtiliyor. Epidemiyolojik çalýþmalar kahvenin yaþa baðlý algýlama sorunlarýný azaltýcý etkisi olduðu göstermiþ ve kafeinin dýþýnda etkili saðlýk bileþenlerinin varlýðý hipotezi öne atýlmýþtýr.
Kansere koruyucu kalkan
Kahvenin daha üstün farklý bir özelliði de yeþil çay, siyah çay ve bazý yararlý bitkisel çaylardan daha fazla antioksidan içermesidir. Kahvenin antioksidan etkisi içerdiði klorojenik asitten geliyor, bu maddenin ise bazý kanser türlerine karþý koruyucu etkisi var. Kahvede saðlýk açýsýndan fayda saðlayan iki antioksidan (kanser karþýtý) klorojenik asit ve kafeik asittir. Her ikisi de güçlü birer antioksidandýr, kahve çekirdekleri dünyadaki en zengin besinsel klorojenik asit kaynaklarýndan biridir. Kahve içenlerin günlük olarak 1 gr. klorojenik asit ve 500 mg (yarým gram) kafeik asit aldýðý tahmin ediliyor. Çoðu kiþi için kahve bu önemli antioksidanlarýn beslenmeyle alýnan toplam miktarýnýn yüzde 70’ini saðlýyor. Ancak günde 2 fincandan fazla içilen kahvenin vücuda yararý deðil zararlarý da olabilir. Araþtýrmalarda üç fincan kahvedeki kafein miktarýnýn yüksek tansiyon sorunu olmayan kiþilerde tansiyonu yükseltebileceði görülüyor.