Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Gündemi çocuklarla nasýl konuþmalýyýz?

Çocuklarý son dönemlerde yaþadýðýmýz üzücü olaylardan uzak tutmanýn yollarýný, Rehberlik Bölümü uzmanlarýyla konuþtuk.

Hemen herkesin aklýndaki soru bu. Ýster anne baba olsun ister öðretmen, teyze, hala, amca, dayý... Sadece ülkemiz deðil tüm dünyada sürüp giden þiddet ve terör haberlerinin birinden korusak çocuklarý, diðeri kulaklarýna eriþiyor. Geçen hafta kýsaca bir giriþ yapmýþtým bu konuya... Çocuklar, özellikle küçük yaþlarda yaþadýklarý, tanýk olduklarý, duyduklarý olaylarý doðru anlamlandýrmakta zorlanabiliyor. Üstelik evde televizyon izlememek, haber dinlememek de çözüm deðil. Çünkü evin dýþýndaki ortamlarda, arkadaþlarýndan da duyabiliyorlar olan biteni. Onlara bir þeyler anlatmaya çalýþýrken ‘istihap hadleri’ni aþan bilgilendirmeler de yapabiliyoruz ne yazýk ki. O zaman ne yapacaðýz. Bakýn ÝTÜ Geliþtirme Vakfý Okullarý Beylerbeyi Kampüsü Psikolojik Danýþmanlýk ve Rehberlik Bölümü’nden uzmanlar yazýnýn baþlýðýndaki soruya nasýl cevap veriyorlar:

“Çocuðunuz size soru sorduðu zaman yapacaðýnýz açýklama, çocuðunuzun size sorduðu kadar olmalýdýr. Gereðinden fazla bilginin verildiði çok detaylý anlatýmlar, çocuðunuzun kafasýnýn karýþmasýna ve daha fazla endiþelenmesine neden olabilir. Bir durumla karþýlaþtýðýnýzda çocuðunuzun korkularýný dinleyin ve korkularýný dile getirmesi için uygun ortamlar yaratýn. Geçiþtirici konuþmalar yapmak yerine çocuðunuzun aklýna takýlanlarý sormasý için ona fýrsat tanýyýn. Yaþanýlan bir olay sonrasýnda çocuðunuzun dikkatini önce bedensel duyularýna sonrasýnda ise duygularýna yöneltin. ‘Gördüðün haberler bedeninde nelere yol açtý? Bedeninde þu anda neler oluyor? Peki ya duygularýn? Neler hissediyorsun?’ gibi sorularla çocuðunuzun duruma verdiði tepkileri tanýmasýna ve anlamlandýrmasýna yardýmcý olabilirsiniz.”

Sohbetin baþlangýcý

Eðer çocuðunuz gündem hakkýnda konuþmak isterse onun neler bildiðini öðrenmek için “Böyle bir durumda ‘Dünyada ve ülkemizde yaþanan üzücü olaylarla ilgili bir þeyler duymuþ olabilirsin, merak ediyorum neler biliyorsun?’ gibi bir cümleyle sohbete baþlayabilirsiniz” diyor öðretmenler. Her çocuk duygularýný rahat ifade edemeyebiliyor. Bu nedenle bedenlerinde biriken ifade edilmemiþ duygularýn enerjisini hareketli oyunlarla atmaya çalýþabiliyorlar. Buna izin vermek gerekiyormuþ. ÝTÜ Geliþtirme Vakfý Okullarý Beylerbeyi Kampüsü’ndeki psikolojik danýþmanlýk ve rehberlik uzmanlarýnýn diðer uyarýlarý da þöyle sýralanýyor:

“Sosyal medyadan herhangi yeni bir bilgi aldýðýnýzda sakinliðinizi ve soðukkanlýlýðýnýzý korumaya çalýþýn. Çocuklarýnýzýn dikkatli gözlemciler olduðunu ve tepkilerinizi okuduklarýný unutmayýn.”

Onlara güvenin!

Çocuklarýnýzýn yaþanan ya da konuþulan olaylardan dolayý güvenlik hisleri sarsýlabileceðinden anne baba olarak yanlarýnda olduðunuzu ve onlarý koruyacaðýnýzý, evin ve okulun güvenli yerler olduðunu söyleyebilir ve onlarýn güvenlik hislerini pekiþtirebilirsiniz. 

Çocuðunuzun iyileþme yeteneðine güvenin. Çocuklar olumsuz yaþam deneyimlerine karþý oldukça esnektir. Büyük bir bölümü bu tür yaþantýlardan sonra günlük rutinlerine kýsa sürede dönerek günlük yaþamlarýna yeniden uyum saðlayabilirler. Onlarýn içsel güçlerini hafife almayýn. 

Her þeyden önemlisi bir aile olduðunuzu unutmayýn ve çocuðunuzla duygularýnýzý paylaþmaktan korkmayýn. Ailede sevinçler kadar üzüntü ve korkular da paylaþýlýr çünkü aileyi güçlü kýlan bu paylaþýmlardýr. Sizin de benzer durumlar karþýsýnda ayný duygular içinde olduðunuzu bilmeleri, çocuklarýnýza yaþadýklarýnýn doðal ve duygularýnýn kabul edilebilir olduðunu hissettirir. Böyle bir yaklaþýmda bulunmak, yaþanan olumsuz durumlar ile baþ etmelerine yardýmcý olacaktýr.

ANNENÝN AJANDASI

6 yaþýndan büyük herkese açýk

En yaygýn nörolojik bozukluklardan biri olan epilepsi hastalýðýna  dikkat çekmek amacýyla Türk Epilepsi ile Savaþ Derneði, Sanofi’nin desteðinde  Epilepsiye Objektif Ol isimli bir fotoðraf yarýþmasý düzenliyor. Yarýþmanýn jüri üyelerinden biri de ünlü fotoðraf sanatçýsý Mehmet Turgut. Altý yaþýndan büyük herkesin katýlabildiði yarýþmaya son baþvuru tarihi 27 Nisan 2016. Dereceye girenlere para ödülünün verileceði yarýþmaya www.epilepsiyeobjektifol.com adresinden de katýlmak mümkün.

Önce oyuncakçýya sonra filme

Bir süre daha Batman ve Süperman adýný sýk duyacak gibiyiz... Toyzz Shop, 25 Mart’ta vizyona girecek olan ve Türkiye’de de hayranlarýnýn sabýrsýzlýkla beklediði Batman V Superman: Adaletin Þafaðý filminin oyuncaklarýný sevenleriyle buluþturuyor. Her yaþtan oyuncak severlerin hayatýna neþe ve eðlence katan Toyzz Shop’un 41 ildeki 153 maðazasýndan dilediðinize uðrayarak veya www.toyzzshop.com web sitesini ziyaret ederek süper kahramanýnýzýn oyuncaklarýna sahip olabilirsiniz.