Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Gündemi çocuklarla nasıl konuşmalıyız?

Çocukları son dönemlerde yaşadığımız üzücü olaylardan uzak tutmanın yollarını, Rehberlik Bölümü uzmanlarıyla konuştuk.

Hemen herkesin aklındaki soru bu. İster anne baba olsun ister öğretmen, teyze, hala, amca, dayı... Sadece ülkemiz değil tüm dünyada sürüp giden şiddet ve terör haberlerinin birinden korusak çocukları, diğeri kulaklarına erişiyor. Geçen hafta kısaca bir giriş yapmıştım bu konuya... Çocuklar, özellikle küçük yaşlarda yaşadıkları, tanık oldukları, duydukları olayları doğru anlamlandırmakta zorlanabiliyor. Üstelik evde televizyon izlememek, haber dinlememek de çözüm değil. Çünkü evin dışındaki ortamlarda, arkadaşlarından da duyabiliyorlar olan biteni. Onlara bir şeyler anlatmaya çalışırken ‘istihap hadleri’ni aşan bilgilendirmeler de yapabiliyoruz ne yazık ki. O zaman ne yapacağız. Bakın İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Kampüsü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden uzmanlar yazının başlığındaki soruya nasıl cevap veriyorlar:

“Çocuğunuz size soru sorduğu zaman yapacağınız açıklama, çocuğunuzun size sorduğu kadar olmalıdır. Gereğinden fazla bilginin verildiği çok detaylı anlatımlar, çocuğunuzun kafasının karışmasına ve daha fazla endişelenmesine neden olabilir. Bir durumla karşılaştığınızda çocuğunuzun korkularını dinleyin ve korkularını dile getirmesi için uygun ortamlar yaratın. Geçiştirici konuşmalar yapmak yerine çocuğunuzun aklına takılanları sorması için ona fırsat tanıyın. Yaşanılan bir olay sonrasında çocuğunuzun dikkatini önce bedensel duyularına sonrasında ise duygularına yöneltin. ‘Gördüğün haberler bedeninde nelere yol açtı? Bedeninde şu anda neler oluyor? Peki ya duyguların? Neler hissediyorsun?’ gibi sorularla çocuğunuzun duruma verdiği tepkileri tanımasına ve anlamlandırmasına yardımcı olabilirsiniz.”

Sohbetin başlangıcı

Eğer çocuğunuz gündem hakkında konuşmak isterse onun neler bildiğini öğrenmek için “Böyle bir durumda ‘Dünyada ve ülkemizde yaşanan üzücü olaylarla ilgili bir şeyler duymuş olabilirsin, merak ediyorum neler biliyorsun?’ gibi bir cümleyle sohbete başlayabilirsiniz” diyor öğretmenler. Her çocuk duygularını rahat ifade edemeyebiliyor. Bu nedenle bedenlerinde biriken ifade edilmemiş duyguların enerjisini hareketli oyunlarla atmaya çalışabiliyorlar. Buna izin vermek gerekiyormuş. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Kampüsü’ndeki psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanlarının diğer uyarıları da şöyle sıralanıyor:

“Sosyal medyadan herhangi yeni bir bilgi aldığınızda sakinliğinizi ve soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Çocuklarınızın dikkatli gözlemciler olduğunu ve tepkilerinizi okuduklarını unutmayın.”

Onlara güvenin!

Çocuklarınızın yaşanan ya da konuşulan olaylardan dolayı güvenlik hisleri sarsılabileceğinden anne baba olarak yanlarında olduğunuzu ve onları koruyacağınızı, evin ve okulun güvenli yerler olduğunu söyleyebilir ve onların güvenlik hislerini pekiştirebilirsiniz. 

Çocuğunuzun iyileşme yeteneğine güvenin. Çocuklar olumsuz yaşam deneyimlerine karşı oldukça esnektir. Büyük bir bölümü bu tür yaşantılardan sonra günlük rutinlerine kısa sürede dönerek günlük yaşamlarına yeniden uyum sağlayabilirler. Onların içsel güçlerini hafife almayın. 

Her şeyden önemlisi bir aile olduğunuzu unutmayın ve çocuğunuzla duygularınızı paylaşmaktan korkmayın. Ailede sevinçler kadar üzüntü ve korkular da paylaşılır çünkü aileyi güçlü kılan bu paylaşımlardır. Sizin de benzer durumlar karşısında aynı duygular içinde olduğunuzu bilmeleri, çocuklarınıza yaşadıklarının doğal ve duygularının kabul edilebilir olduğunu hissettirir. Böyle bir yaklaşımda bulunmak, yaşanan olumsuz durumlar ile baş etmelerine yardımcı olacaktır.

ANNENİN AJANDASI

6 yaşından büyük herkese açık

En yaygın nörolojik bozukluklardan biri olan epilepsi hastalığına  dikkat çekmek amacıyla Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Sanofi’nin desteğinde  Epilepsiye Objektif Ol isimli bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Yarışmanın jüri üyelerinden biri de ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut. Altı yaşından büyük herkesin katılabildiği yarışmaya son başvuru tarihi 27 Nisan 2016. Dereceye girenlere para ödülünün verileceği yarışmaya www.epilepsiyeobjektifol.com adresinden de katılmak mümkün.

Önce oyuncakçıya sonra filme

Bir süre daha Batman ve Süperman adını sık duyacak gibiyiz... Toyzz Shop, 25 Mart’ta vizyona girecek olan ve Türkiye’de de hayranlarının sabırsızlıkla beklediği Batman V Superman: Adaletin Şafağı filminin oyuncaklarını sevenleriyle buluşturuyor. Her yaştan oyuncak severlerin hayatına neşe ve eğlence katan Toyzz Shop’un 41 ildeki 153 mağazasından dilediğinize uğrayarak veya www.toyzzshop.com web sitesini ziyaret ederek süper kahramanınızın oyuncaklarına sahip olabilirsiniz.