Yazarlar

Selahattin DÖNMEZ

Selahattin DÖNMEZ

sdonmez@sdonmez.com

Güne bal gibi BAŞLAYIN

Sağlık üzerinde sayısız faydası olan balı her gün düzenli yemeyi alışkanlık haline getirin. Bu mucizevi besini her sabah iki tatlı kaşığı tüketmek sık görülen hastalıklardan koruyor.

Bal doğanın bize sunduğu güç ve enerji veren en etkili besindir diyebilirim. İşte bu mucizevi değişimi vücuda zindelik, güç ve doğal enerji veren en büyük sır olarak tanımlayabilirim.

Öksürüğe karşı bire bir

Bal akışkan kıvamı nedeniyle ağız ve boğaz boşluğunda ince bir tabaka bırakarak içinde bulunan özel bileşenlerin kolayca boğaza yapışmasını sağlayarak etkisini gösterir. Öksürük ve boğaz tahrişinde günde 3 kere 1 su bardağı sıcak sütün içine 1 yemek kaşığı balı ekleyip karıştırıp içmek yeterlidir.   

Mide sorunlarından korur

Araştırmalarda balın, mideyi kaplayarak spazmları rahatlattığı ve gastrointestinal sistem üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir. Mide problemi yaşayanlar 1 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı öğütülmüş çörek otu ile karıştırarak içmeleri yeterlidir.

Spor sırasında enerji verir

Bal, vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal faktörleri içerir. Temel karbonhidratların kaynağıdır. Bal, bir yemek kaşığında 64 cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır. Amerika’daki Memphis Üniversitesi’nin Spor Beslenme Laboratuarı egzersiz öncesi, sindirim için balın en efektif karbonhidrat olduğunu tespit etmiştir.

Kan şekerini dengeler

Kan şekerine diğer karbonhidrat kaynaklarına nazaran daha ılımlı etkisi vardır. Pantothenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içerir. Bal diğer besinlerin vücutta daha kolay sindirilir.