Çocuklarda yetersiz D vitamini alýmý raþitizmi tetikliyor. Güneþ ýþýðý ve yaðlý balýklarda bulunan D vitamini anne karnýndaki bebeði koruyor.
Son yýllarda hem yaþlanmayý önlediði hem de kemik saðlýðý açýsýndan öneminin ortaya çýktýðý D vitamine ilgi arttý. Yetiþkinlerde D vitamini eksikliðinin osteoporoz, bazý kanser türlerine yakalanma riskiyle iliþkindirilmesi çocukluk döneminden itibaren D vitaminine önem vermemiz gerektiðini gösteriyor. D vitamini yetersizliðinin çocukluk döneminde yarattýðý en büyük tehlike ise raþitizmdir. Kemiklerde kalsiyum ve fosfor depolanmasýndaki problemle açýða çýkan þekil bozukluðu olarak tanýmlanan raþitizm, genellikle yeni doðan ve 2 yaþ arasý çocuklarda görülüyor. D vitamini bazý besinlerle birlikte ve güneþ ýþýðý sayesinde alýnýyor ve temelde kemik dokusunun geliþimini, kalsiyum emilimini saðlýyor. Çocuðun yeteri kadar D vitamini alamamasý, D vitamininin vücut tarafýndan depo edilememesi, güneþ ýþýðýndan mahrum kalmak, annenin gebelik döneminde yetersiz beslenmesi ve güneþe çýkmamasý, baðýrsaklardan emilim bozukluðu, böbrek yetersizliði, bazý ilaçlarýn kullanýmý hastalýðýn en önemli nedenlerinden.
Hamilelikte güneþe çýkýn
Bebekte huzursuzluk, kafa kemiðinde yumuþama, alýnda çýkýntý oluþumu, baþ terlemesi, kaburgada yuvarlak çýkýntýlar, göðüste deformasyon, el ve ayak bileðinde geniþlik, geç oturma, geç yürüme, bacaklarda eðrilik, diþ çýkarmada gecikme raþitizmin belirtilerindendir. Teþhis için kemik ölçümü ve kan tahlili yapýlmasý gereklidir. Yaðlý balýklar, peynir, tereyaðý, süt ve yumurtada D vitamini bulunur. Annenin de hamilelik süresince güneþe çýkmasý fetüs için yararlý olacaktýr, çünkü bebeðin D vitamini gereksinimi annenin D vitamini durumuna baðlýdýr.
Gereðinden fazlasý zehirliyor
Hastalýðýn önlenmesi için, hamilelik ve emziklilik döneminde annenin günde 10-30 dakika güneþ ýþýðý almasý gerekir. Çocuk her gün güneþe çýkarýlmalýdýr, sonbahar ve kýþ aylarýnda ek preparat ve kalsiyumdan zengin besinler verilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler doðumdan itibaren 1 yaþ sonuna kadar ek D vitamini almalý, anne sütü yerine mama ile beslenen bebeklerin destek almasýna gerek yok zaten mama içerisinde bebeðin ihtiyacý olan D vitamini yeteri kadar bulunur. D vitamini yaðda eriyen bir vitamin olduðundan vücut fazlasýný depo eder bu nedenle gereðinden fazla D vitamini verilmesi durumunda zehirlenme görülebilir.