Güneþ, son iki yýldýr uykudaydý diyebiliriz. Çünkü güneþ aktiviteleri yok denecek kadar azdý. Fakat bu sene uykusundan uyandý, hatta uyanmanýn da ötesine geçti. Güneþ aktiviteleri uzun bir aradan sonra bu yýl pik yaptý. 2012-2013 döneminde maksimum seviyede olacak. NASA þimdiden altý güneþ patlamasý tespit etti bile... Yaz baþýndan beri sýcaklýðýn sürekli ortalamalarýn üzerinde olmasýnýn bir sebebi de bu aslýnda. Güneþte meydana gelen patlamalar beraberinde çok fazla enerji açýða çýkarýyor. Bir anlamda radyasyon bombardýmaný da diyebiliriz. Pek tabii bir yandan da dünyanýn manyetik alaný ciddi anlamda etkilenmiþ oluyor. Güneþi her daim çalýþan termonükleer bir makineye benzetebiliriz. Sürekli çalýþýyor, hem de gürül gürül! Ýnanmasý biraz güç ama güneþ sesli çalýþan bir makine gibi. Bize ne söylüyor, kiminle iletiþim halinde henüz bilinmiyor ama çalýþýrken enerji ve ýsý dalgalarýnýn yaný sýra farklý ses dalgalarý da yayýyor. Ýþte bu ses dalgalarýnýn incelenmesi sonucu, güneþin derinlerinde manyetik alan bölgeleri olduðu tespit edildi. Boydan boya manyetik alan çizgileriyle kaplanmýþ olan güneþ yüzeyinde bu çizgiler halkalara dönüþüyor ve halkalarýn birbiriyle çarpýþmasýyla da güneþ patlamalarý yaþanýyor. Patlamalarla birlikte dünyaya doðru milyarlarca ton parçacýk geliyor. Parçacýklarla birlikte dünyadaki enerji dengesi ve manyetik alan deðiþiyor.
GÜNLÜK HAYAT SEKTEYE UÐRUYOR
Güneþteki aktivitelerin etkisini sadece dünyayla sýnýrlamak çok doðru olmadýðý gibi dünyadan soyutlamak da imkansýz. Bu patlamalardan dünya küresel boyutta etkileniyor. Patlamalarýn sayýsý ve þiddeti arttýkça dünyaya gelen sýcak hava dalgalarýnýn süresi ve þiddetiyle manyetik alanda yarattýðý etkiler de farklý oluyor. Bazýlarý büyük manyetik fýrtýnalara sebep olabileceði gibi, birçok ülkenin elektrik þebekelerinde tahribata yol açabiliyor ve günlük hayatý sekteye uðratabiliyor.
Güneþ patlamalarýnýn zamanýný ve þiddetini önceden tahmin edebilmek biraz güç. Sadece 1-2 gün kala bazý öngörüler yapýlabiliyor. Öngörülerin hassaslaþtýrýlmasý ve geliþtirilmesi için tüm dünyada araþtýrmalar sürüyor. Bu araþtýrmalara, daha önce yaþanmýþ tecrübeler ýþýk tutuyor ve tehlike çanlarý biraz da daha önce yaþanmýþ tecrübeler yüzünden çalýyor. Çünkü 1859’da güneþte meydana gelen patlamalarýn ardýndan yaþanan ‘büyük manyetik fýrtýna’nýn yeniden yaþanmasý ihtimali önümüzdeki iki yýl için çok yüksek. Büyük manyetik fýrtýna zamanýnda pek çok iletiþim, ulaþým hattý çökmüþ, pek çok bölge elektriksiz kalmýþ, ciddi bir maddi kayýp oluþmuþtu. Günümüzde sýklaþan güneþ patlamalarý sonucu, manyetik fýrtýnanýn ne boyutta olacaðýysa hala merak konusu.
Güneþ patlamalarýnýn hiç mi olumlu etkisi yok, var tabii. Geceleri aurora denilen, gökyüzündeki ýþýk yelpazesinin oluþma sebebi de güneþ patlamalarý. Güneþteki elektromanyetik patlamaya neden olan yüklü parçacýklar, dünya atmosferine ulaþýnca iyonosferin yapýsýný bozarak aurora oluþumuna neden oluyor. Aurora bir bozulma sonucu ortaya çýksa da aslýnda bize sunulan görsel bir ziyafet. Genellikle kutup bölgelerinde oluþuyor. Kuvvetli güneþ fýrtýnalarýnýn yaþandýðý dönemdeyse aurora tropikal iklimin yaþandýðý yerlerde de görülebiliyor. Patlamanýn ertesinde kýrmýzý, mor ve yeþil renkli aurora manzaralarý þafak vaktine kadar gökyüzünü aydýnlatýyor. Bu yaz gecelerinde ara sýra gökyüzüne bakýn, belki de bu mucizeye siz de tanýk olabilirsiniz.
Yaz kýþ þemsiyeye devam!
Þemsiye sadece sizi yaðmurdan korumaz, ayný zamanda yazýn aþýrý sýcaklara karþý da çok elveriþli bir korunak olabilir.
En az 30 faktör
Güneþten gelen ultraviyole ýþýnlarýndan korunmak için, en az 30 faktör korumalý kremleri kullanýn, bu kremlerle de rahatça bronzlaþýrsýnýz.