Günlük dizi artısı

Star Tv’nin günlük dizisi Beni Affet aldı başını gidiyor. Cuma günü 6. sıradaydı baktım Pazartesi günü 2. olmuş ardından gelen Star Ana Haber’e de iyi seyirci bırakmış. Günlük dizilerin bu kadar yüksek reyting almasına çok alışkın değiliz aslında. 

Kaldı ki Total’de reyting iyi ama AB Grubu’nda işler o kadar parlak değil, Total’de 2. olan dizi, AB Grubu’nda 15. olabilmiş. Yine de çok fark etmiyor bu durum 630. bölümü ekranda olan bir dizi ilk 100’de 2. sıraya oturuyorsa durup düşünmek lazım. Reklam dahil 68 dakika yayında kalmış Beni Affet. Demek ki seyirci 100-110 dakikaya kadar uzayan dizilerden sıkıldı biraz.

Sonra özet meselesi, yeni bölümü toplam 68 dakika süren bir dizinin özeti 42 dakika yapılmış. Haftalık değil günlük diziye 42 dakika özet olmaz yapılmaz, tekrar yayınlasan daha iyi ama seyirci sevmemiş bu uzun özeti ve o 42 dakika batmış. Daha garip olanı şu, Star Tv’nin prime time dizileri rakipleri karşısında tutunamıyor ama günlük dizisi ve haberi ortalamaları kurtarıyor.

Rekabetin daha sert olduğu prime time saatlerinde Karadayı 16.61 share almış, Ulan İstanbul 11.46. Buna karşın Beni Affet 17.72 share almış. Aynı gün Müge Anlı İle Tatlı Sert günün en yüksek share oranı olan 21.65 ortalamayı görmüş. Demek ki gündüz kuşağında, özellikle de ev kadınlarını yakalamak başarı getiriyor.

Ancak kanal yönetimlerinin bir de reklam dertleri var ki, ev kadını hedef kitle olmadığı için kuşaklar ya çok ucuza gidiyor ya da daha boş geçiyor. Sonuç olarak gelir-gider tablosu kadar kanalın sezonu kaçıncı kapadığı da önemli bir konu ve gündüz reytingi bu anlamda işe yarıyor. 

Beni Affet’in başarısı Ocak Ayı’ndan itibaren günlük dizilere diğer kanalların da daha cesur girmesini sağlayacaktır. Nereden biliyorsun diyeceksiniz, tutan işin benzerlerinin yapıldığı bir televizyonculuk anlayışımız var bizim.

Ekranlarda globalleşme

220 ülkede aynı anda canlı yayın olur mu? 3 Kasım Pazartesi günü saatler 02.00’yi gösterdiğinde olacak ilk kez. Hikaye şu, dünya üzerinde yaşayan en büyük ip cambazı olan Nik Wallenda , bir ağ ve emniyet kemeri olmadan rüzgarıyla meşhur Şikago üzerinde yapacak.

Gösteri gökdelenlere ve helikopterlere yerleştirilen çok sayıda kamerayla takip edilecek. Discovery Channel da elde edilen görüntüleri naklen 220 ülkeye verecek.  Düşünün 220 ülke, aklımızdaki ülke sayısını yazsak belki 100 bilemedin 150 ülke yazabiliriz ama 220 ülkede canlı yayın tahminen bir rekor olacak...