Okurumuz Mustafa Kaya, “Merhabalar Resul Bey, ben yurtdýþýnda çalýþýyorum emekliliðim de geldi. Ödemeyi de yaptým. Ancak bir türlü emekli olamýyorum. Bizler için kanun çýkma ihtimali var mý? Müracaat etsek veya mahkemeye versek bir sonuç alabilir miyiz” diyor.
Esasen hangi nedenle emekli olunamadýðý açýk bir þekilde belirtilmiþ olsaydý daha saðlýklý bir cevap yazabilirdik. Ancak yurtdýþýnda yaþayan gurbetçiler için sigorta baþlangýç tarihinden kaynaklanan sorunlar vardý ve bu sorunlar 6552 sayýlý Torba yasa ile çözüldü. Yapýlan düzenleme ile bazý ülkelerdeki sigorta baþlangýç tarihi Türkiye’de sigorta baþlangýcý sayýlmaya baþlanmýþtýr. 6552 sayýlý Kanunla 3201 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin beþinci fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.
“Ancak, uluslararasý sosyal güvenlik sözleþmelerinde Türk sigortasýna giriþinden önce âkit ülke sigortasýna girdiði tarihin Türk sigortasýna girdiði tarih olarak kabul edileceðine iliþkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn âkit ülkede ilk defa çalýþmaya baþladýklarý tarih, ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilir” hükmü ile sosyal güvenlik sözleþmesinde özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalýlýk sürelerini borçlananlarýn bu ülkelerdeki ilk iþe giriþ tarihi, Türkiye’deki sigortalýlýk baþlangýç tarihinden önce ise Türkiye’de ilk iþe giriþ tarihi olarak kabul edilecektir.
Ülkemiz ile imzalanmýþ sözleþmelerde, diðer taraf ülkedeki ilk iþe baþlama tarihi de dikkate alýnýr hükmü olan ülkeler; 1) Almanya, 2) Arnavutluk, 3) Avusturya, 4) Azerbaycan, 5) Belçika, 6) Bosna Hersek, 7) Çek Cumhuriyeti, 8) Fransa, 9) Gürcistan, 10) Hýrvatistan, 11) Hollanda, 12) Ýsviçre, 13) Kanada, 14) Kebek, 15) KKTC, 16) Lüksemburg, 17) Makedonya ve 18) Slovakya’dýr.
Bu hüküm bulunmayan sosyal güvenlik anlaþmamýz bulunan diðer ülkeler ise Danimarka, Ýngiltere, Ýsveç, Libya, Norveç, Romanya, Sýrbistan’dýr.
Ayrýca Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleþmesi kapsamýnda hizmet birleþtirilmesi yapýlan Ýspanya, Ýtalya ve Portekiz ile sosyal güvenlik sözleþmesi imzalanmamýþ ülkelerde geçen sürelerini borçlananlarýn bu ülkelerdeki çalýþmalarý ilk iþe giriþ tarihi kabul edilmeyecek, Türkiye’deki ilk sigortalýlýk tarihinden önceki bu ülkelerde geçen çalýþma süreleri için borçlanýlan gün sayýsý kadar geriye gidilerek ilk iþe giriþ tarihi bulunulacaktýr.
Dolayýsýyla sosyal güvenlik anlaþmalarýnda bu yönde hüküm olmayan ülkelerdeki sigorta baþlangýç tarihi kabul edilmemektedir.
***
Ýþ Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlýðý’nda yeni dönem baþlýyor
Çalýþma hayatý ve iþ dünyasýnýn en önemli ihtiyaçlarýndan biri iþ ve sosyal güvenlik alanýnda uzman personel saðlanmasýdýr.
Ýþ hukuku, sosyal güvenlik, ücret ve tazminatlarýn vergilendirilmesi, ÝK Uygulamalarý, gibi konularda iþletmelerin ihtiyaçlarýný karþýlayacak uzman personel talebi fazla olmasýna raðmen, bu alanda yetiþmiþ az sayýda personel bulunmaktadýr.
Ýþte piyasanýn bu ihtiyacýný karþýlayacak ve nitelikli personel yetiþtirmek için Bahçeþehir Üniversitesi bünyesinde program koordinatörlüðünü yürüttüðüm ‘Ýþ Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlýðý Sertifika Programý’ açýlmýþtýr.
Program, uygulamalarý doðru ve süreklilik arz edecek þekilde hayata geçiren, gerek pratik gerekse teknik bilgi ve alt yapýya sahip, donanýmlý Ýþ ve Sosyal Güvenlik Uzmaný yetiþtirmeyi hedeflemektedir.
Bahçeþehir Üniversitesi ile Kurt ve Koçak Danýþmanlýk iþbirliðiyle ‘Ýþ Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Uzmanlýðý Sertifika Programý’nda yeni dönem açýlmýþ olup, eðitim 10 Ekim 2015 tarihinde baþlayacak.
Þirketlerin en çok ihtiyaç duyduðu Bireysel Ýþ Hukuku (Kýdem Tazminatý, Ýhbar Tazminatý, Yýllýk Ýzin, Ýþ Güvencesi, Fazla Çalýþma Vb) Toplu Ýþ Hukuku (Sendikalar Ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Ve Grev Lokavt Konularý Vb.) Sosyal Güvenlik Mevzuatý Uygulamalarý, Ýnsan Kaynaklarý Uygulamalarý gibi temel alanlarý kapsayan program toplam 72 saat sürecektir. Programda alanýnda uzman eðitimci ve uygulamacýlar ders verecek.
Bilgi ve kayýt iþlemleri için 0212 381 59 36 / 381 59 35 / 381 59 34 telefon numaralarýný arayabilir, [email protected] mail adresinden bilgi alabilir veya bausem.bahcesehir.edu.tr/program/is-hukuku-ve-sosyal-guvenlik-uzmanligi web sayfasýndan ayrýntýlarý öðrenebilirsiniz.