Rusya'nýn çevresindeki savaþ çemberi Moskova için siyasi revizyon kapýsýný açýyor. Rusya baþkaný Putin, Batý'nýn Rusya'yý parçalama planlarýndan sýkça bahseder. Son dönemde ise özellikle Sovyetler Birliði'nin çöktürülmesi sürecini, neden olan olaylarýn aktörlerini anlatma konusunda ciddi bir iletiþim siyaseti devrede.
Özellikle okullardan baþlatýlan yeni eðitim, anlatým politikalarýný aktifleþtiren Rusya, komþu ve eski ittifak ortaklarý ile yeni iliþkiler ve "yeni paradigmalar" geliþtirmektedir. Etnik kimlikler üzerinden savaþ stratejileri ile Sovyetler Birliði'nin çöküþü dizayn edildi. Küresel medya, baþta Amerika'nýn Sesi, BBC ve Radyo Liberty, bu sürecin pekiþmesinde ciddi rol oynadý.
Rusya, eski ittifak ortaklarý ile "tank ve silah yolu" ile konuþmanýn iyi sonuç vermeyeceðinin farkýna özellikle Ukrayna ile savaþ döneminde vardý. Putin'in Kafkasya politikasýna þimdi "farklý bir paradigma" üzerinden bakýyor yorumlarý boþuna deðil. Gürcistan ile geliþen yeni siyasi süreç, bu yorumlarý da pekiþtiriyor.
Gürcistan'ýn Batýcý hükûmetleri, Rusya karþýtý söylemleri ve eylemleri artýrdýkça, Moskova'nýn sert yöntemlere baþvurduðu açýktýr. Þimdi geldiðimiz noktada ise Putin, Batý'nýn kullandýðý argümanlarý tersine çevirme peþinde. Gürcistan'ýn "toprak bütünlüðü" konusunda Batý'nýn savunduðu siyasi retoriði þimdi Rusya dönüþtürmeye çalýþýyor.
Gürcistan içindeki tartýþmalara baktýðýmýzda þunu açýk görebiliyoruz: Bir tarafta Batý ile gelecek planlayan baþkan, diðer tarafta Rusya ile gelecek tasarlayan hükûmet. Kamuoyuna bakýyoruz; "siyasi bölünmüþlük" söz konusu.
Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya'nýn Rusya iþgalinde olduðunu belirtmektedir. Abhazyalýlar duruma farklý bakýyor. Ve baðýmsýz taraf olarak, Sovyet Birliði kurulduðunda Gürcistan Cumhuriyeti'ne girdiklerini, birlik daðýldýktan sonra ise oradan çýktýklarýný savunuyorlar. Güney Osetya konusu ise biraz farklý. Burada Kuzey Osetya'nýn Rusya'ya baðlý özerk cumhuriyet olmasý, Güney tarafýn ise Gürcistan içinde özerk bölge olarak kalmasý, sonradan acýmasýz savaþýn temelini oluþturan durum idi.
Þimdi Rusya, Gürcistan politikalarýný yeniden revize ediyor gibi duruyor. Abhazya ve Güney Osetya, tüm ekonomik gücünü Rusya'dan alýyor. Rusya, Gürcistan'ý geri kazanmak için Abhazya ve Güney Osetya'dan vazgeçer mi?
Putin'in nihai hedefi, Rusya'yý parçalamak isteyen Batý'yý ters köþe yapmaktýr. Anlaþýlan yeni bir "siyasi çözüm üretimi" yoluna girilecek. Bunu yaparken Abhazya ve Güney Osetya'dan vazgeçmeyecek. Ama dondurulmuþ münakaþalarýn çözüme kavuþmasý Rusya'yý rahatlatýr.
Bir taraftan kendisine dostça bakmayan komþular ile iliþkileri düzeltmeyi, diðer taraftan tanýnmayan cumhuriyetlerin hukuki olarak hareket alanýný açmayý ve böylelikle "sorunu çözen, savaþ deðil barýþ getiren Rusya" profilini zihinlere yerleþtirme gayretinde olabilir. Bunu yaparken askeri gücünü de bölgeye yerleþtirmeyi de hedeflemiþ olabilir.
Bu durumda Gürcistan'ýn özerk cumhuriyetlerle iliþkileri yeniden dizayn edeceðinin sinyalleri duyulmaktadýr. Peki, nasýl?
Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya ile Gürcistan nasýl bir "gelecek modelinde" birleþir? Konfederasyon çözüm olabilir mi? Gürcistan, katý, aþýrý milliyetçi politikalarýndan vazgeçer mi? Bunu tabii göreceðiz.
Ama kesin gözüken þudur ki, Rusya Gürcistan'ý geri kazanmak istiyor. Bunu yaparken "Kafkasya'ya bir bütün olarak baktýðý" ise açýktýr.