Gürcistan ve oradaki Müslüman Türk gerçeði

Bir kaç gündür Gürcistan’da, Tiflis’in merkezindeki Türk lokantalarýna, milliyetçi Gürcü gençliðinin saldýrýsý ve Batum’da Müslümanlarýn Camisi önüne kesilmiþ domuz baþý atýlmasý, Güney Kafkasya’daki yeni ve tedirgin siyasi ortamýn ýsýtýlmasýna dair kuþkularýn ortaya çýkmasýna neden oldu.

Gürcistan’da siyasi havayý oluþturan ve neredeyse seçilecek Cumhurbaþkanýný halktan önce belirleyen, Saakaþvili sonrasý Gürcistan’ýn yönünü belirleyen isim, parasýný Rusya’da kazanarak milyarder olmuþ, gölge patron Bidzina Ývaniþvili’dir. Þimdiki Cumhurbaþkaný Margvelaþvili’nin adaylýðýný destekleyen Ývaniþvili, daha sonra batý eðilimli duruþundan dolayý Cumhurbaþkanýný desteklemesini, en büyük hatasý olarak tanýmladý. Rusya eðiliminin giderek arttýðý Gürcistan’da, özellikle FETÖ’nün Türkiye’de kalkýþtýðý darbe giriþimi sonrasý oradaki Türk lokantalarýna saldýrý düzenlenmesi ve atýlan sloganlarda “Türkler bizi sessiz iþgal ediyor” baþlýðý dikkatleri çekti. FETÖ özellikle Saakaþvili’nin annesini, eðitim kurumlarýnda mütevelli heyetine alarak, pek çok iþlerde ileriye gidebildi. Türkiye’nin devlet olarak TÝKA eliyle önemli projeleri var Gürcistan’da. Lakin projelerin büyük kýsmý FETÖ projeleriydi ve zamanýnda TÝKA dâhil bu projeleri, Türkiye projeleri kapsamýna alarak destekledi. Þimdi Gürcistan’daki FETÖ aðýna yönelik bakýþ açýsýnýn, Türkiye karþýtý tutum gibi sergilenmesi, iyi bir durum deðildir.

Gürcistan’da 500 binden fazla Müslüman Türk yaþamakta. Bu rakama; ileride, geriye dönmesi hedeflenen Ahýska Türklerini dâhil etmiyorum.

Gürcistan; 50 binlik Osetya, 100 binlik Abhazya’ya tanýdýðý haklarý, Müslüman Türklere tanýmadý þimdiye kadar. Saakaþvili’nin döneminde hafiften bu sorunu çözmeye yönelik eðilim oluþtu. Lakin somut sonuca ulaþýlamadý. Türklerin, Gürcistan’ýn içerisine entegrasyonu da pek iç açýcý deðil. Burada Türklerin Gürcü dili öðrenmemeleri, Gürcistan’ýn siyasi, ekonomik, kültürel hayatýna entegre olmalarýna engel teþkil eden esas nedendir.

Azerbaycan Devleti hafiften bir þeyler yapmaya ve desteklemeye gayret ediyor. Ama bu kifayetsizdir. Gürcistan’ýn ekonomik durumuna ziyadesiyle katkýsý olan Azerbaycan ve Türkiye faktörüne raðmen, bu tablo kabul edilir nitelikte deðildir. Türkiye’nin önemli devlet kurumlarýnýn çerçevesinde, her hangi ciddi projeden bahsedemeyiz. Çünkü “Türkiye” adýyla, esasen FETÖ boy gösteriyor oralarda. Hatta bu Gürcü gençlerin Türk lokantalarýna saldýrýsýný bile, o kapsamda deðerlendirmek lazým. Bu lokantalarýn FETÖ baðlantýsý yoksa, muhtemel ki bu saldýrýlarý düzenleyen, FETÖ baðlantýlý güçlerdir. Aksi söz konusuysa, o zaman bunu dizayn eden, Amerikan karþýtý ve Rusya tandanslýdýr. Dolayýsý ile iþler bayaðý karýþýk boyuta girmekte.

Gürcistan’ýn istikrarý ve toprak bütünlüðü meselesi, bölgenin geleceði açýsýndan önemlidir. Azerbaycan - Ermenistan arasýndaki mevcut savaþ ve iþgal hali, Gürcistan’ý daha vazgeçilmez kýlmakta. Rusya ve ABD için de Gürcistan, kavganýn tutuþturulabildiði ateþ yeri gibi! 2008’de Rusya, Gürcistan’a askeri müdahalede bulunduðunda, artýk Rusya bu bölgeden vazgeçmeyeceðinin ve gerekirse iþgal edebileceðinin örneðini gösterdi. ABD’nin tutumuna gelince, ciddi savaþ ortamýnda fiili olarak Rusya’yla karþý karþýya gelmeyeceðini, bunun yerine Ukrayna’da olduðu gibi, bu ülkeleri Rusya’yla savaþtýrarak isteðine ulaþmak istediðini, genel siyasi düþüncesinin bu þekilde olduðunu bizlere de gösterdi.

Gürcistan’da; Müslümanlara yönelik çalýþmalarýn kapsamýna baktýðýmýzda, Ýran’ý pek aktif göreceðiz.

“Ýran Kültür Merkezi”tabelasý altýnda, bayaðý çalýþmalar yapýldýðýný, gözle görülür biçimde fark edebiliyoruz. Etnik ve kültürel olarak Türkiye’nin renginde olan köy ve kasabalarda bile,  Türkiye’nin fedakâr bir kaç STK’sýnýn ve Türkiye Diyanet Baþkanlýðý’nýn çabalarýný ve yalnýz mücadelelerini çýkarýrsak, bölgede tamamen Ýran rengi hâkimdir. Sünnet düðünlerinden tutun da bayramlara kadar her aþamada, Ýran kendinden bahsettirmekte. 500 binlik Türk nüfusu, Azerbaycan ve Türkiye deðil daha da fazla Ýran’ýn çalýþmalarýyla süslenebiliyor ise, burada ciddi sýkýntý söz konusudur.

Bayramlarda Ýran Kültür Merkezinin baþýndaki kiþinin dini kýyafetle el öptürmesi, ilginç ve bir o kadar da anlamlý tabloyu gözler önüne sermekte!

Kültürel etnik ve siyaseten Türkiye’nin hinterlandý olan bölgede, Ýran’ýn ve FETÖ’nün gücünün Türkiye ve Azerbaycan’dan fazla olmasý acý, lakin gerçeðin ta kendisidir.

Gürcistan bizim için dost ve kardeþ ülkedir.Onun istikrarý, bölgenin istikrarýdýr. Bunu esas alarak, Gürcistan konusunu yeniden ele almak þart olmuþtur. Zira Rusya’nýn sessiz gücünü, ABD’nin sessiz planlarýný, Ýran’ýn sessiz rengini ve FETÖ’nün sessiz büyümesini matematiksel olarak hesaplarsak, durum Ýran, Rusya, ABD ve FETÖ lehindedir...