Gürcistanda seçim gerilimi

Gürcistan’da bu yılın ekiminde başkanlık seçimleri gerçekleşecek. Gürcistan’da İvanaşvili iktidara gelmesi ile Saakaşvili’ye karşı eylemlerin artması seçim senesi nedeniyle durmadan artırılmakta. Cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye karşı yürüyüş eylemleri arttıkça politik gerilim de paralelinde artıyor.

İvanaşvili’nin bu kadar Saakaşvili karşıtlığının siyasi rekabetten daha derin köklere bağlı oldugunu gözlemlemekteyiz.

Görünen odur ki İvanaşvili Rusya ile ilişkilerinin daha da iyileşmesi için bir takım sert adımlara itiliyor.

Rusya İvanaşvili hakimiyete geldikten sonra Gürcistan’dan ürün almaya başladı. Örneğin meşhur Gürcü şarapları Saakaşvili-Putin gerginligi yüzünden Rusya sınırlarına sokulmuyordu. Şarap ise Gürcistan için ciddi ekonomik varlık. Ve en fazla satılması mümkün olan zemin de Rusya pazarıydı. İvanaşvili’nin gelişiyle Rusya yeni başbakanın halk nezdinde sempati gücünü artırmak için Gürcü şaraplarına koyduğu ambargoyu hemen kaldırdı. Ve artık Gürcistan ürünü olan Gürcü şarapları ülkenin bütçesine para getirmeye başladı.

Gürcistan’dan rüşveti korrupsiyon yaklaşımını memur zihniyetinden bir defalık kaldırmayı başaran Saakaşvili hafife alınmayacak kadar Gürcistan için önemli işlere imza attı. Gürcistan eski sovyet coğrafyasında rüşvet konusunda bayağı isim etmiş bir ülkeydi. Bu anlamda kemiklenmiş bir sorunu çözmede örnek olmayı başaran bir lider Saakaşvili. Gerçi ziyadesiyle batıya angaje olması ABD’nin sözcüsüne çevrilmesi yolunda gayretlerini de görmezden gelmek mümkün değildir. Zaten sosyolojik olarak halk nezdinde bu kadar eleştirilmesinin  başında gelen nedenlerden birisi budur.

Rusya ile ilişkilerinin savaş eşiğine getirilmesi konusunda da bunun sadece Saakaşvili senaryosu olduğuna inanmamız saflık olurdu. Görünen odur ki bu ilişkilerin böyle bir duruma sokulmasında ABD endeksli tafsiyelerin de ciddi etkisi olmuştur.

Peki Gürcistan’ı ne bekliyor.

ABD’nin Gürcistan’dan vaz geçeceğini düşünmemiz söz konusu değil. Her ne kadar da Rusya bu konuda bayağı ileriye giderek Gürcistan içerisinde politik dizayn konusunda aktiv olsa da... Rusya eski topraklarında kimsenin ne ABD, ne Türkiye, ne de bir başkasının boy göstermesini hazmedemiyor. Bunun için ciddi hamleler yapmakta pek istekli. Zaten İvanaşvili’nin böyle kindarlıkla Saakaşvili alehtarlığı yapması bir takım kaygıları haber veriyor.

İvanaşvili’nin siyasi tecrübesinin yokluğu besbelli. Tedirgin tavırları ve aydın olmayan siyasi hedefleri kaygı verici.

Gerçi İvanaşvili halkın küçümsenmeyecek kadar ciddi oranında sempati almakta. Başkanlık seçimlerinde İvanaşvili’nin de bulundugu Gürcü Rüyası koalisyonu başkan adayını açıkladı. Bu başbakan yardımcısı Georgiy Marqvelaşvili’dir.

Margvelaşvili hükumette bulunmadan önce Gürcistan’ın Siyaset Enstitüsü’nde rektör olarak çalışmıştı. Felsefe doktorudur. Gerçi Saakaşvili ekimde gerçekleşecek seçim tarihini halen ilan etmemiştir. Bunu yapma görevi cumhurbaşkanında olduğu için İvanaşvili durmadan bu konuyla ilgili hucüm pozisyonunda.

Saakaşvili dikkate alınacak bir siyasetçi. Ve batının hangi pozisyonu sergileyeceği Gürcistan’da belirleyici olacaktır. Gerçi Rusya’nın da pozisyonu evvelki senelerle kıyasla bayağı belirleyici oldu.

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya politik olarak Gürcistan’da herkesin kabullendiği bir taraf değil. Saakaşvili’yle bu doruk noktaya vardı. İlginc olan odur ki bir zamanlar Rusya’yla birlikte olmayı hedefleyen siyasi parti veya lider seçimlerde oy kaybederdi. Şimdi durum tersine dönmeye başladı.

Güney Kafkaslar’da durum iyice geriliyor. Bu gerilimde Türkiye’nin dikkatine ihtiyaç duyulmaktadır. Gürcistan’la mevcut bağlar Türkiye’de Gürci kökenli vatandaşlar Abazlar Azerbaycan Türkleri Ahıskalı Türkler ve bu gibi ciddi bağlar Türkiye’nin bu konuya dikkat etmesini hatta gerektiğinde müdahil olmasını gerektiriyor. Tarih bazen yeniden tekerrür ederken haklı durumdan haksız neticeye varabiliyor. Oysa milli ve devlet menfaatlerimiz tarihin her döneminde Türkiye’nin coğrafyamızın sadece her ülkesinde değil her köyünde her kasabasında her ovasında olmasını vacip kılıyor.