Bütün spor branþlarýnda baþarýlý olmak için mutlak bir sistem dahilinde düzenli planlý çalýþmalar yapmak kesinlikle þarttýr. Çeþitli ülkelerin yaptýklarý þeyleri kopya ederek, yani dökme su ile deðirmen döndermeye çalýþmanýn hiçbir yararý olmadýðý da gün ýþýðý gibi aþikar.
spor tarihimizin en baþarýlý kulvarý Ata sporumuz güreþ maalesef bu sistemsiz branþlarýn en baþýnda yer almakta. Türk spor tarihi boyunca serbest stilde 5 kez Dünya takým þampiyonluðu ve 3 kez Avrupa takým þampiyonluðu, Grekoromende ise 2 kez Dünya, 3 kez Avrupa takým þampiyonluðumuz bulunmakta. Böylesine tarihe mal olmuþ büyük baþarýlara imza atan teknik adamlarýn birisine ait tek satýrlýk bilgiyi bu gün hiçbir yerde bulmak mümkün deðil.
Türk güreþ tarihine altýn mühürle damgasýný vuran: Nuri Baytorun ,Yaþar Doðu, Celal Atik gibi teknik adamlarýn maalesef bugün hangi programla çalýþtýklarý, metod ve sistemlerinin ne olduðunu bilmek mümkün deðil. Nedeni geçmiþten bu yana hiçbir konuda düzenli arþiv tutulmamasý. Þampiyonalara gidilip gelinmiþ ve iki satýrlýk bir yazý ile þöyle oldu böyle oldu diye rapor yazýlmýþ. Milli takým kamplarýnda aylarca çalýþmalar yapýlmýþ ve antrenör ve teknik adamlarýn çalýþma sistemleri ile ilgili tek kelime bile not alýnmamýþ. Alýnmadýðý için de böylesine dünyayý titreten büyük deðerlerin sistemleri de kendileri ile beraber uhrevi hayata üzülerek söylemek zorundayým gitmiþtir. Dönemlerinde büyük þampiyonlar yetiþtiren büyük ustalarýn sistem ve belgelerine ulaþamamak çok üzüntü verici bir hadise. Oysa ki arþiv ve düzenli devlet yönetimi konusunda dünyayý kendine hayran býrakan ecdadýmýz Osmanlý’’nýn geçmiþte yapýlanlarýn diðer nesillere aktarýlmasý konusundaki hassasiyetini biz gösterememiþiz.
Dört yýlda bir yapýlan ve ülke tanýtýmýnda büyük reklama vesile olan Olimpiyat Oyunlarý için her ülke büyük yatýrýmlar yapmakta ve sporun her türlüsünde bir sistem dahilinde hareket etmektedir. Umarým yýllarýn ihmali sona erer ve spor branþlarýnda Türkiye’’mize göre bir çalýþma metodu ve fizyolojik yapýmýza uygun, bizi sonuca götürecek sistemler geliþtirilmesi en büyük dilek ve temennimdir. Çünkü Dünya ile yarýþtýðýmýza göre buna çok ihtiyacýmýz var.