Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

“Güvenli Ýnternet Medya Merkezi” (GÝMMER)

Bilgi düzensizliðinin en çok yaþandýðý çaðdayýz. Bu düzensizliðin en yoðun olduðu havza, internet mecralarý. Ýnternetin yaygýnlaþmasýndan sonra artan etkileþimin boyut deðiþtirdiði bir evredeyiz. Özellikle sosyal medyanýn herkesi muhabir, her paylaþýmý da "haber" niteliðine taþýdýðý bu evrede neyin doðru, neyin gerçek olduðunu anlamak, hangi haberin maksatlý olduðunu bilmek, internette dolaþan içeriklerin hangisinin manipülasyon amacý gütmediðini tespit etmek zor. Bu durumda yapýlmasý gereken iki önemli husus var. Birincisi bilgi kirliliði ile mücadele etmek. Ýkincisi ise internet dünyasýna doðru ve gerçek bilgiyi yerleþtirmek.

Türk Ýnternet Medya Birliði

Bugün sizlere Türk Ýnternet Medya Birliðinin (TÝMBÝR), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði ile yürüttüðü bir projeden bahsetmek istiyorum. Þahsýmýn da içinde bulunduðu bu proje, internet medyasýnda "güvenli bir mecra" oluþturmak amacýný güdüyor.

Bildiðiniz üzere Cumhurbaþkaný kararý ile kurulan uluslararasý bir birlik olan TÝMBÝR, Türkiye'de 81 ile ve 15 ülkede temsilcileri olan tamamý "yerel haber sitelerinden" oluþan bir yapý. Þu anda bünyesinden bine yakýn internet sitesi var. Üyelik koþullarýnda ve kuruluþunda tüm üyeler "ilkeli ve doðru" haber yapacaklarýný belirtti. "Dezenformasyona karþý" birlikte hareket etme konusunda iradelerini ortaya koydular. 104 kurucu ile baþlayan serüven þimdilerde yeni üyeleri ile daha da güçleniyor.

Herkes "internet medya mensubu"

Bilgi düzensizliðinin birçok mecrasý var. Bunlardan en önemlisi "internet medyasý". Bu alandaki itibar suikastlarýnýn, çýkar amaçlý yayýncýlýðýn, karalama kampanyalarýnýn ve asýlsýz haberlerin hemen her gün "yeni" örnekleri ile karþý karþýyayýz. Bu olgunun faili "medya mensubu görünümlü dolandýrýcýlar"; maðduru ise "hedef alýnan siyasiler, tacirler, ünlüler" gibi görünse de en büyük maðduriyeti yaþayanlarýn görevini mutlak bir inançla yapan medya mensuplarý olduðunu söyleyebilirim. Zira bu kimseler doðru ve ilkeli kalýyor ve diðer türdekiler ise "her aklýna eseni yazarak" prim yapýyor ve bir tehdit aracý olarak kalemlerini kullanýyorlar.

Ýyi ile kötü ayrýlmalý

Türkiye'de "ilkeli ve doðru" olan ile medya mensupluðunu "çýkar amaçlý kullananý" ayýran bir mekanizma yok. Bir kimsenin hakkýndaki asýlsýz iddia veya haber ile mücadelesi adliyelerde yýllarca sürebiliyor. Ýþ iþten geçtikten sonra gelen bir tazminat kararýnýn ve cezanýn da pek bir anlamý olmuyor haliyle. Ýþte, GÝMMER bu ayýrým için mekanizma sunuyor. TÝMBÝR üyelerinin doðal olarak üyesi olduðu ve kendilerini denetime açtýðý bir yapý öngörüyoruz. GÝMMER'e TÝMBÝR dýþýnda da üye olmak mümkün. GÝMMER üyesi bir site veya kiþi, GÝMMER'in yayýncýlýk ilkelerine uymayý, uymadýðý düþünülüyorsa da þikâyet merci olarak GÝMMER Tahkim Merkezinin alacaðý kararlara uyacaðýný taahhüt ediyor.

TOBB UYUM devrede...

GÝMMER, ülkemizde ve dünyada bir ilk. Ýletiþim tahkimi sistemi getiriyor. Daha spesifik ifadeyle GÝMMER, internet medyasýndaki ihlalleri tespit edip gerektiðinde yaptýrým uygulayan bir mekanizma öngörüyor. Sistem tamamen GÝMMER ile üyesi arasýna kurulan "özel hukuk iliþkisinden" oluþuyor. Burada kamusal bir yön yok. Üye kendisini denetime açýyor ve Güvenli Ýnternet Medyasý (GÝM) olarak GÝMMER tarafýndan akredite ediliyor. GÝMMER'e tahkim konusunda teknik ve mekânsal alt yapý ve iþbirliði imkaný sunan kurum ise TOBB'un uyuþmazlýk çözüm merkezi olan TOBBUYUM. GÝMMER bu alt yapýyý kullanacak ve tahkim süreçleri TOBBUYUM'da icra edilecek...